in

NASA, Yeni Sessiz Jetini Duyurdu

NASA, sesten hızlı ancak oldukça sessiz bir jet uçağının duyurusunu yaptı.

nasa jet uçağı
- Reklam -
- Reklam -

NASA, sesten daha hızlı giden, fakat geleneksel uçaklardan daha sessiz olan yeni jet uçağının duyurusunu yaptı.

NASA’nın yeni jetinde Sessiz ve Sesten Hızlı Teknoloji (Quiet SuperSonic Technology-  kısaca QueSST) kullanılıyor. Devrim niteliğindeki bu teknoloji NASA’nın X-59 isimli jetinin ses bariyerini sessiz bir şekilde geçmesine imkân sağlıyor.

1,234km/saat’e ulaştıktan sonra ses hızını aşan savaş jetleri, normalde korkutucu diyebileceğimiz sonik patlamalara neden olur. NASA, X-59’un bu tarz karakteristik bir sesinin olmayacağını, hatta oldukça sessiz olacağını ileri sürüyor. QueSTT başarılı bir şekilde hayata geçerse, bu teknoloji gelecekteki savaş jetlerinin de sessiz olmasını ve konumlarını ele vermemesini sağlayabilir.

- Reklam -

Yeni Jet Ticari Amaçlarla Kullanılmayacak

NASA, yeni jet uçağı X-59 QueSST’nin sesten hızlı fakat sonik patlamalar yaratmayacak şekilde tasarlanmış deneysel, pilotlu bir hava aracı olduğunu söyledi. Ayrıca, X-59’un ticari amaçlar için değil sadece araştırma için kullanılacağını belirten NASA, bu prototip ile geliştirilen teknolojinin ileride ticari hava araçlarına yine de fayda sağlayacağını da ekliyor.

- Reklam -

NASA’nın deneysel hava araçları programı, Neil Armstrong’un da kullandığı ünlü X-15 ve X-17 gibi uçakları ortaya çıkarmıştı. Şimdi de X-59, X-Uçakları’nın yer aldığı bu uzun listeye dâhil olmuş oldu.

Proje müdürünün Craig Nickol olduğu jetin yapımı ve inşası, Lockheed Martin Havacılık Şirketi tarafından California’da başladı. Uzay Ajansı, 2023 yılında bu yeni jet uçağını yerleşim alanları üzerinde uçurarak X-59’un sessizliği konusunda araştırma yapmayı planlıyor.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5. Uluslararası Doğaçlama Tiyatro Festivali

İstanbul’da Doğaçlama Tiyatro Festivali Başlıyor

Sony

Sony, He-Man’i Netflix’e Devretmek İstiyor