in

NASA’nın Yeni Yöneticisi, Carl Sagan’ın “Soluk Mavi Nokta” Kitabına El Basarak Yemin Etti

NASA’nın yeni yöneticisi Dr. Makenzie Lystrup, Carl Sagan’ın ünlü eseri “Soluk Mavi Nokta” kitabına el basarak yemin etti.

NASA Yöneticisi Carl Sagan
- Reklam -
- Reklam -

Dr. Makenzie Lystrup, geçen hafta NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nin yeni yöneticisi olarak göreve başladı. Lystrup, görev teslim töreninde İncil’e veya ABD Anayasası’na göre değil, uzay meraklılarının saygı duyduğu Carl Sagan’ın kült kitabı Soluk Mavi Nokta üzerine yemin etti.

Carl Sagan’ın Türkçede güncel olarak Ayrıntı Yayınları tarafından Soluk Mavi Nokta: İnsanın Uzaydaki Geleceğine Bir Bakış (Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space) adıyla basılan kitabı, dünyada ilk defa 1994 yılında yayımlanmıştı. Eser, adını Voyager I uzay aracının 1990’da kaydettiği ikonik Dünya fotoğrafından alıyordu.

Soluk Mavi Nokta fotoğrafı astronom Carl Sagan’a, “Eğer bu resme dikkatlice bakarsanız, orada bir nokta göreceksiniz. O noktaya tekrar bakın. İşte o nokta burası; evimiz… O nokta biziz,” sözleri için ilham vermişti. Sagan’ın kitabı, birçokları için insanlığın evrendeki yerini ve Dünya’yı koruma ihtiyacını hatırlatıyor. Bu sebeple yeni atanan bir NASA yöneticisinin yemin sırasında elinde bir Sagan eseri görmek oldukça olağan.

- Reklam -

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi Yöneticisi Dr. Makenzie Lystrup Oldu

Geçen perşembe günü, NASA Başkanı Bill Nelson tarafından yemin ettirilirken Lystrup sol elini Sagan’ın kitabının bir kopyasına koymayı seçti. Bir fotoğrafçı o anı yakaladı ve görüntü NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi sosyal medyası üzerinden paylaşıldı.

NASA Yöneticisi Carl Sagan Kitap

ABD Anayasası, hükümet yetkililerinin belirli bir metni kullanarak yemin etmelerini şart koşmuyor. Yalnızca “bu Anayasayı desteklemek için Yemin veya Beyan ile bağlı olmaları” gerekiyor. ABD’li politikacıların ve yetkililerin çoğu Kitâb-ı Mukaddes’i kullanarak yemin ediyor.

Ancak geçen yıllarda pek çok develt görevlisi farklı eserlere el basarak yemin etmişti. 2018’de Mariah Parker, Molcom X’in Otobiyografisi’nin bir kopyasına el basarak Atina-Clarke County komisyonuna üye olmuştu. 2014’te . ABD’nin eski İsviçre Büyükelçisi Suzi LeVine Kindle’ına elini koyarak yemin etti. 2007’de ABD Kongresi’ne seçilen ilk Müslüman Keith Ellison ise Kuran’a el basarak yemin etmişti.

- Reklam -

Dr. Makenzie Lystrup, Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nin İlk Kadın Müdürü

Gezegenbilimci Lystrup, Maryland’deki kampüsün yanı sıra Virginia’daki Wallops Uçuş Tesisi, Batı Virginia’daki Katherine Johnson IV&V Tesisi ve Goddard Enstitüsü’nü içeren Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nin ilk kadın yöneticisi olacak.

Carl Sagan

NASA’ya göre Goddard Uzay Uçuş Merkezi, kendisini Dünya ve uzay bilimine adamış bilim insanlarının, mühendislerin ve teknoloji uzmanlarına ev sahipliği yapıyor.

Dr. Makenzie Lystrup’ın bu tercihine dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for noronikkirbac noronikkirbac dedi ki:

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Ben olsam Otostopçunun Galaksi Rehberi’ne el basardım. :joy:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Andy Serkis: Hayvan Çiftliği Bir Aile Filmi Olacak

Andy Serkis “Hayvan Çiftliği” Uyarlamasının Bir “Aile Filmi” Olacağını Söyledi

İstanbul Deprem Yeraltı Dehlizi

İstanbul’da Tüm Depremlerden Sağlam Çıkmayı Başaran 1.500 Yıllık Bir Yeraltı Dehlizi Bulundu