in

Starlink’e 30 Bin Uydu Daha Ekleniyor

SpaceX’in tüm dünyaya kesintisiz internet sağlamak için başlattığı Starlink Projesi’nde, yörüngeye 30 bin uydu daha fırlatılması planlanıyor.

elon musk Starlink
- Reklam -
- Reklam -

Elon Musk’ın başında bulunduğu SpaceX şirketinin internet uydu projesi tahmin ettiğimizden çok daha büyük. Projeye yeni eklenecek uydularla birlikte Starlink 42 bin uydu miktarına ulaşabilir. Böylece uydular ile dünyaya erişimi güç olan yerlere bile rahatlıkla internet sağlanması hedefleniyor.

Şirket halihazırda Amerika Birleşik Devletleri Federal İletişim Kurumu’ndan alçak dünya yörüngesine 12 bin uydu gönderme iznine sahip. Buna ek olarak SpaceX, 15 Ekim’de 30 bin uydu daha göndermek için Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne başvuruda bulundu.

SpaceX’in kaç tane Starlink uydusu hazırlayıp fırlatacağı henüz belli değil. SpaceNews’in belirttiği gibi, diğer şeylerin yanı sıra küresel uydu radyo frekansı spektrumunu yöneten bir Birleşmiş Milletler ajansı olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne bu talebin sunulması, projenin ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

- Reklam -

Uyduların Fırlatılması Yörünge Nüfusunu Değiştirecek

Proje, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nden onay aldıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde eyaletler arası iletişimi düzenleyen Federal İletişim Kurumu’ndan da onay alması gerekecek.

SpaceX’in hali hazırda onaylanmış 12 bin uydunun tamamını fırlatacağı kesin değil. Şirketin kurucusu ve CEO’su Elon Musk, bu yılın başlarında ekonomik canlılığın yaklaşık bin uydudan oluşan bir uydu takımına olanak sağlayabileceğini söylemişti.

- Reklam -

Yine de, potansiyel 42 bin Starlink uydusunun bir kısmını bile uzaya fırlatmak, yörünge nüfusunu değiştirecektir.

Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisine göre 1957’de uzay çağının başlangıcıyla beraber dünya dışına 9 bin civarı araç fırlatıldı. Bunların sadece 2 bin civarı dünyamızın etrafında hâlâ fonksiyonel olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Uydu takımyıldızı mayıs ayında fırlatılan 60 uydu ile kurulmaya çoktan başladı. Şirket yıl sonuna kadar 60’arlı olarak birkaç takım daha fırlatmayı planlıyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Taika Waititi

Taika Waititi, Thor’a Korg Rolüyle Dönüyor

Hannibal

Efsane Komutan Hannibal’ın Hayatı Kitap Oldu