in

Ayrıntı Yayınları’nın Bilimkurgu Dizisi “Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar” ile Devam Ediyor

Ayrıntı Yayınları, Ursula K. Le Guin ile başladığı Bilimkurgu Dizisi’ne Jamaikalı yazar Nalo Hopkinson ile devam ederek gönlümüzü çalma yolunda hızla ilerliyor!

gece yarisi gezegeninden raporlar ust
- Reklam -
- Reklam -

Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar, Ayrıntı Yayınları’nın çiçeği burnunda Bilimkurgu Dizisi’nin ikinci kitabı olarak okuyucularıyla buluştu. Dizinin ilk kitabı geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz bilimkurgu devi Ursula K. Le Guin’den Vahşi Kızlar olmuştu. Nalo Hopkinson ise dizinin devam etmek için seçtiği bir diğer feminist yazar ve editör.

Kaliforniya Üniversitesi’nde yardımcı doçent unvanıyla fantazi, bilimkurgu ve büyülü gerçekçilik alanlarında dersler veren feminist, aktivist yazar şimdilerde Yaratıcı Yazarlık Profesörü olarak kariyerine devam etmekte. 1997 yılında feminist bir bilimkurgu sözleşesi olan WisCon 23’ten sonra ırk, etnisite, cinsellik tabu konuları kurgu edebiyatta işlemeyi teşvik ekmek gayesiyle Carl Brandon Derneği’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.

Philip K. Dick, Locus, Hugo gibi pek çok ödüle layık olan veya aday gösterilen yazarın kültürel farklılıklar, çocuk ve cinsel istismar gibi pek çok konuyu eleştirel bir bakış açısıyla ele aldığı Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar’ın tanıtım metni şu şekilde:

- Reklam -
- Reklam -

Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar | Arka Kapak

gece yarisi gezegeninden raporlar“Bilimkurgu ve fantazi türlerinde, feminist bakış açısına dayanan bu sıra dışı ve orijinal eser seçkisi, esas itibariyle edebiyatta ırk ve ırkçılığı konu alıyor. Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar’da etkileyici, sürükleyici ve çarpıcı göndermeleriyle ezber bozan iki öykü yer almaktadır. Bunların yanı sıra, yazarın Uluslararası Sanatta Fantastik Edebiyat Derneği’nin konferansında yaptığı; bilimkurgu ve fantastik edebiyatta ırkçılığı eleştiren ve ona karşı yeni bir soluğu yükseltmeyi hedefleyen etkileyici konuşması bulunmaktadır. Çalışma, son olarak yazarla yapılan bir röportajı içermektedir. Bilimkurgu ve fantastik edebiyat çevresinde ve bu türde yayımlanan eserlerin içeriklerinde kök salmış ırkçılığı su yüzüne çıkaran bu seçki; yalnızca edebi derinliğiyle değil, politik ve insani duruşuyla da dikkat çekici bir enerjiye sahip.”
Gül Korkmaz’ın Türkçeleştirdiği, orijinal adı “Report From Planet Midnight” olan kitap; yine dizinin ilk kitabıyla paralellik göstererek yazarla ilgili deneme ve röportaja da yer veriyor.

Ayrıntı Yayınları’na Bilimkurgu Dizisi’nin ilk kitaplarını seçerken belirli konularda hassasiyeti olan yazarlara yer verdiği için teşekkür ediyor, dizinin devamını ise dört gözle bekliyoruz.

Seray Soysal

Okumayı ve yazmayı öğrendiğimden beri bir şeyler yazıyorum. Daha çok da okuyorum. Sosyoloji okuduğum için inceleme alanım bu dünyanın insanları olsa da ilgi alanım başka dünyalar olduğu için artık MSGSÜ Felsefe Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisiyim. Bir Bellatrix, Auri kadar olmasa da ben de pek buralardan sayılmam zaten.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Acaba bu seri, hep benzer formatkardaki çalışmaları mı içerecek? Yani, öykü ve yazara ait makaleler derlemesi olarak.

    Bundan şikayetçi değilim. Öyküleri kavramak ve yazarın görüşleri hakkında fikir sahibi olmak için güzel format.

    Ben daha çok, seriyi böyle sürdürüp sürdürmeyeceklerini merak ediyorum.

  2. Avatar for fortknoxt fortknoxt dedi ki:

    Sitenin birinde kitapların daha önce hiç yayınlanmamış eserlere ağırlık verilecek olmasından bahsediyordu. Ayrıca çıkacak kitaplar öykü, novelette ve novella gibi eserlerden oluşacağı söyleniyor.

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Harika haber :slight_smile: Kaliteli ve ilk defa yayınlanan kısalar serisi olacak desenize :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

haftanin kitabi 81 viking mitolojisi

Haftanın Kitabı #81 – Viking Mitolojisi

kr okurlar soruyor

Kayıp Rıhtım Okurları Soruyor