in

Stephen King’in “Azrail Koşuyor” Romanı Yıllar Sonra Yeniden Raflarda

Stephen King imzalı “Azrail Koşuyor”, tek başına bir baskıyla ve yeni kapak tasarımıyla Altın Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Azrail Koşuyor - Stephen King
- Reklam -
- Reklam -

Stephen King imzalı Azrail Koşuyor yeni baskısı ile yıllar sonra yeniden Türkçe raflarına geldi.

Stephen King çağımızın en üretken yazarlardan biri. Korku, fantazi ve bilimkurgu ağırlıklı olmak üzere geniş bir yelpazede eserler üreten yazar; kariyerinin bir döneminde Richard Bachman takma adını da kullanmıştı. Bu tercihin ardındaysa ABD’de o dönem geçerli olan bir yayıncılık kuralı yatıyordu. O günlerde bir yazarın senede ancak bir kitap yayımlamasına izin vardı. Yazar istese de o sene içerisinde ikinci bir kitap yayımlayamazdı. Yazsa bile sonraki seneler için yayımlanmak üzere bekletilirdi.

Ancak King bu kuraldan memnun değildi ve bir arkadaşının yardımıyla onu yıkıp geçecekti: Richard Bachman. Yayıncısı olan Signet Books adlı yayınevini buna ikna etti ve kollarını sıvadı. En başta anne tarafından büyükbabası olan Gus Pillsbury adını mahlas olarak kullanmak istedi ancak sonradan Richard Bachman’ı seçti. “Richard” adı suç yazarı Donald E. Westlake’in mahlası olan Richard Stark’a bir saygı göndermesiyken “Bachman” soyadı ise editörünün mahlas konusunda konuşmak üzere kendini aradığında King’in dinlediği Bachman-Turner Overdrive adlı müzik grubundan geliyordu. Stephen King için mahlas kullanmak aynı zamanda kariyerinin anlamı noktasında da bir denemeydi. Çünkü King böylece kariyerinin bir şans eseri mi yoksa yetenek eseri mi buralara kadar geldiğini görecekti. Şans eseriyse Bachman kitapları satmayacaktı, yetenek eseriyse Bachman da King kadar meşhur olacaktı. Ancak King bunu daha öğrenemeden 7 yıl içinde yakayı ele verince Richard Bachman da Falcı romanını yayımladıktan sonra, 1985’in sonlarına doğru kanser nedeniyle yaşamını kaybetti.

- Reklam -

Richard Bachman’ın yayımladığı 5 kitabından ikisi, 1979 tarihli Long Walk ve 1982 tarihli Running Man birleştirilerek 1989’da Altın Kitaplar’dan Azrail Koşuyor adıyla yayımlandı. Ancak kitabın baskısı çok geçmeden tükenince kitabı okumak isteyenler sahaflardan yüksek fiyatlarla edinmek zorunda kaldılar. Altın Kitaplar 2022’nin ilk günlerinde önce resmi Instagram hesaplarından “Yeni yılın ilk sürprizlerine hazır mısınız? Çok yakında!” notu iliştirilmiş bir Stephen King fotoğrafı paylaşıp okurları heyecanlandırdı.

Azrail Koşuyor - Stephen King

Sonunda beklenen haber geldi ve Azrail Koşuyor’un yeni baskısı duyuruldu. Daha önceki baskısında Bachman’ın iki uzun öyküsünü de barındıran Azrail Koşuyor kitabı yeni baskısında yalnızca Running Man adlı uzun öyküyü içerecek.

280 sayfadan oluşan ve önceki baskısında olduğu gibi Gönül Suveren çevirisiyle raflara gelecek olan Azrail Koşuyor’un tanıtım bülteni şöyle:

Azrail Koşuyor – Stephen King | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

“Yarın öğlen av başlıyor. Bu yüzü unutmayın!”

Yıl 2025. Amerika’da kâbus gibi bir düzen hâkimdi. Ülkeyi yönetenler büyük bir sınıf farkı yaratmışlardı. Halkın çoğu yoksuldu. Televizyon programları insanların para için hayatları üzerine bahse girdiği bir platform haline gelmişti.

- Reklam -

Ben Richards da o çaresiz adamlardan biriydi. İşsizdi, parasızdı ve ümitsizdi. Hasta kızının tedavi olması gerekiyordu. Ben’in yapabileceği tek bir şey vardı: Koşucu programına katılmak ve bir milyon dolar kazanmak. Yarışmanın amacı onu öldürmekle görevli Avcılar’dan kaçmak ve otuz gün boyunca hayatta kalmaktı, hem de gezendeki hemen herkes onu seyrederken ve ele vermeye çalışırken…

Acaba şimdiye dek kimsenin sekiz günden daha fazla hayatta kalamadığı yarışmayı Ben Richards kazanabilecek mi?

Acımasız sistemi yenebilecek mi?

Sonucu ne olursa olsun, Ben bu ölüm kalım oyununda sonuna dek gitmeye hazırdı…

Son olarak kitabın Edgar Wright yönetmenliğinde bir kez daha sinemaya uyarlandığını da hatırlatalım.

Altın Kitaplar’ın yeni Azrail Koşuyor baskısı hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Celal_Yigit Celal_Yigit dedi ki:

    Azrail Koşuyor romanı bugüne dek kaç baskı yaptı acaba.? Ben de ilk baskının birebir aynı kapağına sahip 2. baskısı mevcut. Ancak orijinal mi bilmiyorum. Bu yeni baskının içinde 2. baskı olduğu yazıyor. Bu 2. baskı ise, bende ki 1995 tarihli 2. baskı ne oluyor.?

  2. Avatar for barissargin barissargin dedi ki:

    Sizin elinizdeki kitapta muhtemelen Azrail Koşuyor ve Uzun Yürüyüş adlı iki uzun hikaye var. Klasik baskı bu. Altın Kitaplar kapağı değiştirip Uzun Yürüyüş’ü çıkararak Azrail Koşuyor’ u tekrar yayınladı, bu nedenle olsa gerek, buna da 1. Baskı dediler. Karışıklığın sebebi bu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Gunn, Peacemaker Sonrası Yeni DC Dizisi

James Gunn, Peacemaker Sonrası Yeni Bir DC Dizisi Projesiyle Geliyor

The Lord of the Rings: The Rings of Power Yüzüklerin Efendisi Dizisi Adı

Yüzüklerin Efendisi Dizisinin Tam Adı Açıklandı: İşte İlk Tanıtım Videosu