in

Kitapları Merkeze Alan Yeni Bir Kültür Platformu Kuruldu: “Bookinton”

Bookinton yayın hayatına başladı. Kitap kurtlarının ilgisini çekebilecek kültür platformu, “kitapla ilgili herkesin buluşma noktası” olmayı hedefliyor.

Bookinton
- Reklam -
- Reklam -

Bookinton internet sitesi yayın hayatına başladığını duyurdu. Türkiye’nin Kitap Platformu olmayı hedefleyen mecra, kitapseverlere ve yayıncılık sektörüne özgün bir soluk getirmek istiyor.

Bookinton.com adresi üzerinden ulaşılabilecek olan site, özgün içerikleri aracılığıyla edebiyat ile ilgilenen herkesin buluşma noktası olma amacında.

Dijital yayın dünyasının tamamen “kopyala/yapıştır” içeriklere döndüğü, kültür dünyasının da giderek çoraklaştığı bugünlerde yeni bir dijital girişim adından söz ettirmeye başladı.

- Reklam -

Merkezine kitapları alan Bookinton editör Mürsel Çavuş tarafından kuruldu. Sitenin “Hakkımızda” sayfasında ise şu dikkat çekici soruya yer verildi:

“Türkiye’deki 5000 yayınevi her yıl 65-70 bin farklı başlıkta kitap yayımlıyor. Siz bunun kaç tanesinden haberdar oluyorsunuz? Bu kitapların hangileri iyi, hangileri kötü? Hangileri okunmaya değer?”

Platform, nitelikli okumalar yapmak isteyen okurlar için kitap incelemeleri sunacak. Bununla beraber yayıncılık sektörünün bütün paydaşları için sektörün gündemini de tutan bir haber sitesi niteliğine sahip olacak.

Kitaplar kategorisinde yer alan tüm inceleme yazıları, deneyimli Bookinton editörleri tarafından kaleme alınacak. Editörler, inceleme yazısı hazırlayacakları kitapları okuduktan sonra Bookinton’ın özel kriterleri ve editoryal bakış açıları ile bir araya getirecek. Bu içerikler okura, kitabı oluşturan tüm elementleri (çevirmen, illüstratör, çeviri/imla değerlendirmesi, sayfa sayısı, hedef kitlesi vs) göstermeyi deneyecek. Ek olarak bütün inceleme yazılarında yazar hakkında kısa bilgilere de yer verilecek.

Bookinton Kitap Platformu Yayın Hayatına Başladı

Sitede yer alacak içeriklere dair tanıtım bülteninde yer alan ifadeler şu şekilde:

- Reklam -

“Bookinton Kitap Platformu, her ay yayıncılık sektörünün gündemini oluşturan konular hakkında röportajlar yayımlıyor. Editörlerden, çevirmenlerden, yayınevi mutfağında çalışanlardan görüşlerini alarak sektörün gelişimine katkı sağlayacak sorularla çözüm arayan konuları gündeme taşıyor. Röportajların yanı sıra sosyal medya hesapları üzerinden de birtakım konuşulmayan konuları gündeme getirmesiyle sektörde ilgiyle takip ediliyor.

“Türkiye’nin Kitap Platformu olarak, kitapların oluşum sürecinden okura uzanan yolculuğuna kadar her konuyu içeriklerine taşıyan Bookinton’ın temel amaçlarından biri Türkiye’de okuma kültürü ve alışkanlıklarının gelişimine katkı sağlamak. Bu doğrultuda, Okurdan bölümüyle okurların da kitaplar hakkında görüşlerini özgürce duyurmalarını sağlıyor.

“Kitapseverler için nitelikli bir kitap referans sitesi ve yayıncılık sektörü çalışanları için mevcut gündemlerini takip edebilecekleri bir haber kaynağı olan platform, tüm okurları yeni bir bakış açısıyla buluşturmak için Bookinton.com’a bekliyor.”

YouTube video

Platforma buradaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sitenin sosyal medya hesaplarını da Bookinton adı ile çeşitli mecralarda bulabilirsiniz.

Kayıp Rıhtım olarak Bookinton’a hoş geldiniz diyoruz.

Platforma dair görüşlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Siteyi inceledim ve farklı olarak ne sunduğunu bir türlü anlayamadım. Bizim gerek acemiler gerekse yıllardır inceleme yolunda yürüyenler olarak yaptığımızdan farklı ne var? Başlıklandırmıyoruz mesela fark bu mu? İmla ve çeviri olarak inceleyeceğiz, didikleyeceğiz denilmiş asık surat ve gülen ifadelerden başka bir şey göremedim. Bu yeterliyse sadece ifadelerle de inceleme yapabiliriz ve bu yetkin mi olur? Keza birkaç incelemeyi de okudum. Kişisel söz kalabalığından fazlasını göremedim. Nerede objektiflik? Başlıklar var, içerik öznel yorumdan ibaret. Arka kapakta bulamayacağımız ne var?

    Amacım kötülemek, hor görmek gibi bir şey değil. Amaçlananla ortaya konulan şeyin tezatlığı beni rahatsız ediyor. İlk izlenim olarak baktığımda reklam kokuyor. “Kediseverler için Mırıldanan 7 Kitap” içeriğinin Onedio’dan farklı bir yanı var mı? Ben göremedim. Yarın falanca yaşa gelmeden önce mutlaka okumanız gereken kitaplar, ölmeden önce okumak zorunda olduklarınız gibi içerikler ekleneceğini sezdim. Bu listeler beni hep rahatsız etmiştir. Reklam elbette olacak, böyle bir çağda ayakta kalmak için bundan kaçınamayız fakat içeriklerin içleri “bomboş”. Kişisel bloglarda bile bunlardan daha yetkin, detaylı incelemeler okudum ben.

    Yılda basılan binlerce kitabın arasından okunacakları elemek büyük bir söylem. Bunun için hepsine bir göz atmak gerekmez mi? Neye göre eleme yapılıyor? Bu benim kafamı kurcalıyor. Samimiyetsiz bir hava bırakıyor.

    Belki yanlış bakıyorum belki doğru ama bu zaten görecelidir. Salt doğrudan bahsetmek bana göre imkansız. Öznelliğin dahil olduğu durumlarda bundan bahsedemeyiz.

    Fikir güzel. Umarım amaçladıkları şeye adım adım ulaşırlar. Yarattıkları izlenimi içeriklere de eklerler. Akademik düzeyde, bu işin mutfağında olan araştırmacı kişilerin her yönüyle ele aldığı incelemeleri okumak her zaman öğreticidir. Umarım Ursula, Orwell gibi her açıdan hem yazarı hem de eserini mercek altına alan, objektiflikten uzaklaştıklarında bile çekinmeden ifade edebilen kişilerce yapılan incelemelere kavuşuruz.

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    İçerik Türkçe ama site ismi değil, anlamı ne acaba?

  3. Avatar for Vordue Vordue dedi ki:

    Hevesle açıp inceleme başladım bende ama beklediğim bu değilmiş, yorumunun altına imzamı attım. Özellikle anasayfa açılır açılmaz ağzıma uran kedili kitap içeriği ile yönünü gösteriyor aslında site. 4-5 incelemeye baktım, aradığım kalite ve detayı bulamadım ki hakkımızda kısmı ile iddia ettiklerini de bulamadım açıkçası.

    Merak ettiğim bir kitaba ait detaylı yorum/incelemeyi, okurların kendi bıraktığı yorumların olduğu mecralarda çok daha kaliteli şekilde ulaşabilirim bence. Daha profesyonel bir yapı hissedemedim.

    Hayırlısı olsun, kolay gelsin kendilerine.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Witcher 3. sezon çekimleri seten ilk fotoğraf

The Witcher’ın 3. Sezon Çekimleri Başladı: Setten İlk Fotoğraf Geldi

Sherlock 5. Sezon İhtimali Oyunculara Bağlı

Moffat: “Oyuncular Uygun Olsa Sherlock’un 5. Sezonuna Hemen Başlarım”