in

Fransız Edebiyatı Yeni Bir Dante Doğuruyor

Dedalus Yayınları, Dante’nin İlahi Komedya’sından esinlenerek yazılan “Cennet, Cehennem ve Araf” adlı ikircikli bir kitabı okurlarıyla buluşturuyor.

cennet cehennem araf ust
- Reklam -
- Reklam -

Yayın hayatına 2012’de başlayan Dedalus Yayınevi, bugüne kadar başarılı kitap seçimleri ve dikkat çekici kapak tasarımlarıyla okurlarının beğenilerini kazanmayı başardı. Şimdi, yine kapak tasarımı konusunda ödün vermeden etkileyici bir kitabı daha okuyuculara sunuyor: Fransız Edebiyatı’na katkılar yapmaya aktif bir şekilde devam eden ancak dilimizde, ne yazık ki, ilk defa okuma şansı yakaladığımız Laurent Quintreau’nun kaleme almış olduğu “Cennet, Cehennem ve Araf.”

Kitapta Quintreau iş dünyasının acımasızlığını, kapitalizmin ikiyüzlülüğünü ve insan doğasının yüzleşmekten cennet cehennem arafkorktuğu utanç verici yanlarını bir tokat gibi yüzümüze vuruyor ve bizi uluslararası, tanınmış bir şirketin on bir kişiden oluşan kurul toplantısına götürüyor. Kitapta kurul üyelerinin, arzularına, korkularına, hırslarına, ihtiraslarına, fantazilerine, mutluluklarına ve bir yandan da endişe, korku ve sıkıntılarına tanıklık ediyoruz. On bölümden oluşan bu 116 sayfalık kısa romanın ilginç yanı ise Quintreau’nun onu serbest bilinç akışı tekniğiyle, hiç nokta kullanmadan kaleme almış olması. Yazar, kitap boyunca tanrısal bir misyon üstlenerek on bir kişilik kurulun akıllarından geçen her şeyi herhangi bir bilinç sürecine dahil etmeden sunup, bize sanki onların zihinlerinde serbestçe dolaşma hakkı veriyor.

İlahi Komedya’dan örnek alınarak yazılan bu eserde, Quintreau’nun on bir yöneticisinin Dante’nin Cehennem’ini sembolize ettiğini söylemek yanlış olmaz. Dante’nin Lucifer’ı ise bu romanda kurul başkanı Rorty karakteri tarafından yeniden canlandırılmıştır adeta.

- Reklam -

Kitap boyunca devam eden toplantıda kâr payı, yeniden planlama ve işten çıkarma gibi konular hakkındaki tartışmaları okurken bir yandan da mahrem mevzulara, küçük, önemsiz ama yüksek sesle konuşulamayacak duygulara da değinildiğini görüyoruz. Aynı zamanda bir annenin her anı programlanmış olan günlük hayatından, eski şirket patronunun kendini yok etme konusunda takıntı haline getirdiği aşırı şiddetine; havalı bir gencin sapkın düşüncelerinden, insan kaynakları müdürünün amansız umutsuzluğuna; güçlü bir kadının duygudan yoksun, sapık dünyasından, züppe bir bürokratın şehvet dolu fantazilerini okurken hepsinde tek bir ortak nokta fark ediyoruz, kurul üyelerinden her biri kendi tatminsizlik durumlarının yol açtığı deliliğin de arka planında aslında bilinçdışı bir şekilde birbirleriyle savaşıyor olmaları.

- Reklam -

Quintreau, bize bu trajik olayları aktarırken kullandığı dil sayesinde iş dünyasının acımasızlığını ve kapitalizmin ikiyüzlülüğünü kahkahalarla okuyor ve insanı asıl mutlu eden şeyin, gücün ve paranın da ötesinde ne olduğunu da sorgulamaya başlıyoruz.

Orijinal adı “Marge Brute” olan romanın çevirisi daha önce de pek çok çocuk ve yetişkin kitabını dilimize kazandıran Aslı Anar, editörlüğü ise kariyerine Dedalus Yayınları’yla başlayan Baran Güzel tarafından yapılmış. Cennet, Cehennem ve Araf kısa bir süre önce raflardaki yerini aldı bile! Türün meraklılarına duyurulur.

Seray Soysal

Okumayı ve yazmayı öğrendiğimden beri bir şeyler yazıyorum. Daha çok da okuyorum. Sosyoloji okuduğum için inceleme alanım bu dünyanın insanları olsa da ilgi alanım başka dünyalar olduğu için artık MSGSÜ Felsefe Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisiyim. Bir Bellatrix, Auri kadar olmasa da ben de pek buralardan sayılmam zaten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tuhaf Dergi 5. Sayı George Orwell

Tuhaf Dergi’nin 5. Sayısına George Orwell Konuk Oluyor

beylikduzu sahaf festivali ust

Beylikdüzü Sahaf Festivali 2017 Yaklaşıyor!