Amerikalı yazar Nana Kwame Adjei-Brenyah’ın çoksatar öykü kitabı Cuma Karası Türkçe raflarındaki yerini aldı. Eser, İthaki Yayınları’nın Modern dizisi kapsamında dilimize kazandırıldı.
İlk öykü kitabı Cuma Karası ile çoksatarlar listesine giren yazar, State University of New York at Albany’den mezun oldu. Yüksek lisansını Syracuse University’de almaya başladı.
Çalışmaları New York Times Book Review, Esquire, Literary Hub, Paris Review, Guernica ve Longreads gibi çeşitli yayınlarda yayımlandı.
İlk öykü kitabı Friday Black adı ile 2018’de yayımlandı. Bu eseriyle pek çok ödüle aday gösterildi, Pen/Jean Stein Kitap Ödülü’nü kazanmayı bildi.
1991 doğumlu yazarın kaleme aldığı öyküler geniş kitlelerde karşılık buldu.
Cuma Karası – Nana Kwame Adjei-Brenyah | Arka Kapak Tanıtımı
Nana Kwame Adjei-Brenyah, Roxane Gay’in “karanlık, büyüleyici ve mühim” diye tanımladığı ilk kitabıyla Pen/Jean Stein Kitap Ödülü’nü kazandı. Colson Whitehead tarafından, Ulusal Kitap Vakfı’nın hazırladığı 35 yaş altı 5 yazar listesine seçildi. Cuma Karası’nda “bizimkinden biraz daha kötü bir dünya” yazdığını, “belki bu sayede hep beraber daha iyi bir dünya hayal edebileceğimizi” söyleyen Nana Kwame Adjei-Brenyah bir ülkeyi mahkeme kürsüsüne çıkarıyor ama zalim değil.
Katil beyazları koruyan ve katledilen siyahları vahşete terk eden bir adalet sistemi. Irkçılığın spora dönüştüğü eğlence alanları. Kara Cuma sırasında insanlıktan çıkan kalabalıklar. Yalanın bir kenara atıldığı, kendine güvenin ilaçlarla sağlandığı merhametsiz bir gelecek. Okullarda silahlı saldırılar. Tekrar tekrar tekrar eden günler.
Adjei-Brenyah’tan Cuma Karası’ndaki öyküler, delirtici gündemin bir acayip yansıması, çoğunluğun azınlığı yok etmek istediği dünyaya karşı öfkeli bir kahkaha.
Cuma Karası Hakkında Ne Dediler?
“Heyecan verici, şaşırtıcı: tuhaf, çılgın, güncel ve komik. Yine de kapitalizmin sapkınlıkları ve kalpsiz sistemlerin içinde kendini göstermekte zorlanan sevgi gibi inatçı insani sorunlarla yüzleşmesinde geleneğe bağlı.” – George Saunders
“Yaratıcı ve sarsıcı… Zekice. Çok yönlü bir yazar olan Adjei-Brenyah her öyküsüyle mikro evrenler yaratıyor ve beklentilerimizi alaşağı edip dertli hayatların içine çekiyor bizi.” – Bernardine Evaristo
Taylan Taftaf tarafından Türkçeye kazandırılan eserin editörlüğü Emirhan Burak Aydın’a ait. Kapak tasarımı Hamdi Akçay’ın elinden çıkan öykü kitabının redaksiyonu ise Mustafa Güdük imzasıyla gerçekleştiriliyor. 216 sayfadan oluşan Cuma Karası geçen günlerde raflardaki yerini almaya başladı.
Cuma Karası, İthaki Modern dizisinin 35. kitabı oldu. Seride yer alan diğer kitaplara buradan göz atabilirsiniz.
Esere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!