in

Eski Dünya Seyahatnamesi: İlber Ortaylı’dan Yeni Kitap

İlber Ortaylı, yeni kitabı Eski Dünya Seyahatnamesi ile okurun karşısına çıkıyor. Başarılı tarihçi seyyah kişiliğini bir kez daha ön plana çıkartıyor.

Eski Dünya Seyahatnamesi - İlber Ortaylı
- Reklam -
- Reklam -

Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı yeni kitabı ile okurla buluşuyor. Eski Dünya Seyahatnamesi adını taşıyan eser Kronik Kitap etiketiyle raflarda.

1947 doğumlu Ortaylı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdikten sonra Viyana Üniversitesi’nde Slavistik ve Orientalistik okudu. Yüksek lisansını Chicago Üniversitesi’nde Prof. Dr. Halil İnalcık ile yaptı. “Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler” tezi ile doktor, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu” çalışmasıyla da doçent oldu.

Sayısız tarih ve araştırma kitabının altına imzasını atan İlber Ortaylı, son yıllarda Bir Ömür Nasıl Yaşanır?, İstanbul’dan Sayfalar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türklerin Tarihi ve Türkiye’nin Yakın Tarihi ile biliniyor.

- Reklam -

İlber Ortaylı’nın seyyah kişiliğini ön plana çıkarttığı bu yeni eserinde okuru eski dünyada uzun soluklu bir yolculuğa çıkartıyor.

Eski Dünya Seyahatnamesi – İlber Ortaylı | Arka Kapak Tanıtımı

Eski Dünya Seyahatnamesi - İlber Ortaylı
İLBER ORTAYLI İLE
ESKİ DÜNYAYA YOLCULUK…

“Eski Dünya Seyahatnamesi rastgele bir isim değil. Henüz Balkanlar ve Ortadoğu’nun eski havasını muhafaza ettiği günlerdeki gezilerimi içeriyor. Bir ülkeyi bir daha gördüğünüz zaman önünüzde aynı tablo olmaz. Tarih, gezginin vazgeçemeyeceği bir değerlendirme alanı… Benim eski dünyam, bugün artık değişiyor.”
– İlber Ortaylı

Dünya, seyyahların dilinde ve gözünde büyür, genişler, çoğalır. Seyahatnameler, bizi zamanın derinliklerine, tarihin katmanlarına ulaştırır.

- Reklam -

Türk tarihçiliğinin büyük ismi İlber Ortaylı, seyyah kişiliğiyle bizi dünyanın birbirinden farklı yerlerini keşfe çıkarıyor. Onun yazılarını okurken bir şehri gezip görmenin, o şehrin ait olduğu kültürü ve medeniyeti tanımakla anlam kazanacağı belirgin biçimde ortaya çıkıyor. Selanik’ten Bakü’ye, Venedik’ten Tokyo’ya, Endülüs’ten Moskova’ya, Bosna’dan Mısır’a, Kudüs’ten Kırım’a, Berlin’den Budapeşte’ye gerçekleşmiş geziler eşliğinde çok geniş coğrafyalar yine o genişlikteki tarihi birikimle harmanlanıyor ve böylece nefis bir kültür kitabı ortaya çıkıyor. Eski dünyanın izleri Ortaylı’nın bilge adımlarıyla anlam kazanırken, insanların yaşam biçimleri ve ülkelerin medeniyet birikimleri geleceğe uzanan biçimde yorumlanıyor. Böylece kitap, okuyucuların hafızasından uzun süre çıkmayacak bir belgesel niteliği kazanıyor.

Eski Dünya Seyahatnamesi, maziye özlem duyan değil geçmişi yeniden gözlemleyen bir kitap. En büyük amacıysa bugünün dünyasını en doğru biçimde anlamaya bir kapı aralamak…
Toplamda 288 sayfadan oluşan eser, Ekim 2020 tarihinde Kronik Kitap çatısı altında raflardaki yerini aldı.

Yazara ve esere dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Rembrandt, Vermeer ve Hals’ın Kadınları

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

RTÜK Netflix İlişkileri Açıklama

RTÜK: “Netflix ile İlişkilerimiz İyi, Uyarılarımızı Dikkate Aldılar”

Creed 3 Michael B. Jordan

Creed 3 Geliyor: Filmin Başına Michael B. Jordan Geçebilir