in

Nobelli Yazar Mo Yan’dan Epik Bir Anlatı: İçki Cumhuriyeti

Çağdaş Çin edebiyatının öncülerinden, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mo Yan “İçki Cumhuriyeti” adlı romanı ile karşımızda.

İçki Cumhuriyeti - Mo Yan
- Reklam -
- Reklam -

Çağdaş Çin edebiyatının önde gelen yazarlarından Mo Yan‘ın İçki Cumhuriyeti adlı romanı raflardaki yerini aldı. Eser, dilimize yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi Can Yayınları imzası ile kazandırıldı.

Nobel Edebiyat Ödülü başta olmak üzere pek çok saygın ödüle layık görülen Çinli yazar Mo Yan, 1955 yılında dünyaya geldi. Eserleri günümüze dek sürekli sansürlenen, bu yüzden de gerçek adı Guan Moye yerine Çincede sakın konuşma anlamına gelen Mo Yan‘ı kullanan yazar; dünya çapında bir üne sahip.

Yazar Mo Yan daha önce Türkçede İri Memeler ve Geniş Kalçalar, Saydam Turp / Seçme Öyküler, Değişim, Yaşam ve Ölüm Yorgunu ve Kızıl Darı Tarlaları adlı eserleriyle karşımıza çıkmıştı.

- Reklam -

Şimdi ise ilk olarak 1992 yılında yayımlanan ve 2020’nin sonunda Türkçeye kazandırılan İçki Cumhuriyeti ile karşımızda.

İçki Cumhuriyeti – Mo Yan | Arka Kapak Tanıtımı

İçki Cumhuriyeti - Mo Yan

Bu çarpıcı epik romanda Çin’in yaşayan en önemli yazarlarından Mo Yan, okurlarını hayalî bir diyara, İçki Cumhuriyeti’ne götürüyor. Hurafelerin, açgözlülüğün ve gerçeküstü olayların hüküm sürdüğü bu yozlaşmış diyarda, yetkililer tuhaf olayların yaşandığına, halkın ölçüsüz bir yeme alışkanlığına kapıldığına dair duyumlar alır ve olayları araştırmak üzere bölgeye emektar Müfettiş Ding Gou’er’i gönderir. Ancak soruşturma sırasında Ding’in gerçeklik duygusunu kaybetmesine neden olacak absürd hatta fantastik gelişmeler yaşanacaktır.

- Reklam -

Olay örgüsünün arasında da, İçki Yapımı Üniversitesi, Harmanlama Bölümü’nde doktora öğrencisi ve bir yazar adayı olan Li Yidou tarafından yazar Mo Yan’a yazılmış mektuplara yer verilir. Bu mektuplara birer kısa öykü de eklenmiştir. Ne var ki Li’nin her biri öncekinden daha fantastik ve kötücül hale gelen öykülerinde anlatılanlar gittikçe Ding’in İçki Cumhuriyeti’nde çektiği eziyetlere benzemektedir.

Muazzam bir yaratıcılık sergileyen, siyasi açıdan yıkıcı ve kışkırtıcı bir roman olan İçki Cumhuriyeti, Nobel Ödüllü Mo Yan’ın, hiçbir iktidar ve baskı odağının hayal gücünü yok edemeyeceğini kanıtladığı evrensel bir roman.

Toplamda 488 sayfadan oluşan kitabı Çince aslından dilimize Erdem Kurtuldu kazandırıyor. Eserin editörlüğünü Seçkin Selvi, düzeltisini Ebru Aydın üstleniyor. Eser, Can Yayınları Çağdaş serisinin 255. kitabı olma özelliğini taşıyor. Dizideki diğer kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Peki siz daha önce Mo Yan eserleri ile tanışmış mıydınız? İçki Cumhuriyeti hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Netflix Disney+ Rekabet

Netflix CEO’su: “Disney+ Bize İnsanların Daha Fazlasını Ödemeye Hazır Olduğunu Gösterdi”

Edgar Allan Poe Müzik Etki İlham

Edgar Allan Poe’nun Müzik Dünyasına Etkileri