in ,

Yakın Türkiye Tarihine Dair Bir Distopya: Kutlu Altay Kocaova’dan İzmihlâl

Kutlu Altay Kocaova, yeni romanı İzmihlâl ile Balkan Fâciâsı sonrasına alternatif bir bakış açısı getirmeyi hedefliyor.

İzmihlâl - Kutlu Altay Kocaova
- Reklam -
- Reklam -

Kutlu Altay Kocaova, yeni romanı İzmihlâl ile okurların karşısına çıkıyor. Eser, raflara Karakum Yayınevi etiketiyle geliyor.

1981, İstanbul doğumlu olan Kutlu Altay Kocaova, Bozkırın Savaşçısı, Bozkırın İsyanı
ve Türkistan’dan Hindistan’a Uzun Yolculuk romanları ile tanınıyor. Kocaova aynı zamanda kurgu dışı eserlerde de metinleri ile yer alıyor.

Yazarın yeni romanı İzmihlâl ise Türkiye’nin yakın tarihini alternatif bir gerçeklikte ele alıyor. Geçmişe yönelik bir distopya olarak da tanımlanabilecek roman, Balkan Fâciâsı’nın ardından yaşanan politik çekişmelere odaklanıyor.

- Reklam -

İzmihlâl – Kutlu Altay Kocaova | Arka Kapak Tanıtımı

İzmihlâl - Kutlu Altay Kocaova

“Tal’at Bey, Osmanlı’ya karşı ilân edilmemiş bir savaşın başladığına emindi. Gelen telgraf haberleriyle yabancı büyükelçilerin verdiği haberlerin derlenip, rapor hâline getirilmesini istedi ve İttihâd ve Terakkî Cemiyeti’nin İstanbul’daki genel merkez üyesi olsun olmasın, bütün etkili üyelerini toplantıya çağırdı. Birkaç sa’ât içinde çağrılanların hepsi bir araya gelmişti.

Rapor, her üye için birer adet çoğaltılmıştı. Tal’at Bey, hepsinden önce raporu okumalarını istedi. Saldırılar, Paris büyükelçilerimiz Mehmed Rıfat Paşa ile Sofya büyükelçimiz Ali Fethi Bey büyükelçiliklere girmek üzereyken yapılmış. Sofya’da VMRO, Paris’te de Taşnak mensûblarının bombalı saldırısı şeklinde gerçekleşmiş. At arabalarının ağzına kadar barut ve bomba doldurup patlatmışlar. Büyükelçiliklerin içinde bulunan herkes patlama ve yangının etkisiyle ölmüş. Ancak farklı bir durum var. O da rahmetli Mehmed Rıfat Paşa ile rahmetli Ali Fethi Bey’in öldürülme şekli. İkisi de uzaktan, bir keskin nişancı tarafından, ense köklerinden vurularak şehîd olmuşlar. Tal’at Bey, bunu söylediği ân, Halil Bey’in şaşkınlık ve öfke dolu sözü duyuldu. “Enverim gibi…”

Elinizdeki eser, Türkiye’nin yakın târihine dâir yaratılan alternatif evren üzerinden ortaya konan bir simülasyondur. Bir tür distopya diyebileceğimiz bu eser, 20. yüzyılın başlarında, Balkan Fâciâsı’nın hemen ardından yaşanan iktidâr çekişmeleri üzerinden neler olabileceğini irdelemekte ve buna göre ortaya bir kurgu koymaktadır.

- Reklam -

Burada karakterlerin bir kısmı gerçek, bir kısmı ise kurgudur. Târihî olarak gerçekten yaşamış karakterlerin, romandaki yaşamı da kurgudur. Dolayısıyla roman, İttihâd ve Terakkî Cemiyeti ve yapısı üzerine biraz daha düşündürmeyi amaçlamaktadır.

Toplamda 304 sayfadan oluşan roman, Haziran 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Kutlu Altay Kocaova eserleri ve yazarın son kitabı İzmihlâl hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Üzerine okumayı ve konuşmayı sevdiğim İTC ve yakın tarihimiz üzerine altenatif bu hikayeyi çok merak ediyorum ve kitabı yakın zamanda okumayı düşünüyorum.

  2. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Vaovvv konu muazzam! O dönemin arşiv belgeleri dahi öyle ilginçtir ki nihayet birileri kurgu olarak da yazmaya başlamış. Okumayı düşünüyorum ben de. Distopya ve fantastik yazan Türk yazarlar beni heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor. Yolu açık olsun eserin!

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Knives Out 2 çekimleri - bıçaklar çekildi

Knives Out 2 Çekimleri Başladı: Bıçaklar Çekildi Devam Ediyor

Cahide Sonku hayatı dizi Netflix Türkiye

Türkiye’nin İlk Kadın Yönetmeni Cahide Sonku’nun Hayatı Netflix Dizisi Oluyor