in

Malamander: Thomas Taylor’dan İmkânsızın Gerçekleşebileceği Bir Dünya

Thomas Taylor imzalı Malamander Türkçede! Tuhaf Deniz Kasabası serisinin ilk kitabı sizleri oldukça sıra dışı bir diyara davet ediyor.

Malamander - Thomas Taylor
- Reklam -
- Reklam -

Thomas Taylor, Tuhaf Deniz Kasabası serisinin ilk kitabı Malamander ile Türkçede.

Harry Potter ve Felsefe Taşı dahil olmak üzere daha çok yaptığı illüstrasyonlar ile tanınan Thomas Taylor, kaleme aldığı ve illüstrasyonlarını hazırladığı Tuhaf Deniz Kasabası‘nın ilk kitabında fantastik bir dünya tasviri yapıyor. Tüm dünyada büyük başarılara imza atmış olan serinin yayın hakları 16 ülkeye satıldı ve film hakları da Sony Pictures tarafından satın alındı.

Daha ilk sayfadan başlayan macera ve yarattığı merak duygusu ile temposu hiç düşmeyen romanda efsanelere, dostluğa ve koşulsuz sevgiye dair sürükleyici bir hikâye bizleri bekliyor. Farklı geçmişleri olan iki çocuğun, tuhaf bir kasabada efsanevi bir deniz canavarının izini sürme hikâyesi sizleri bekliyor.

- Reklam -

“Başkalarının kayıp eşyalarına göz kulak olmak, temiz bir yürek gerektirir. Ve temiz yürekleri bulmak çok zordur. Seninkini kaybetmeyi göze alamam, Herbert Limon.”

Malamander: Ortak Noktalar ve Farklılıkların Karşı Konulmaz Gücü

Malamander, Violet ve Herbert ikilisinin maceralarına dayanan üç kitaplık fantastik serinin ilk kitabı. Malamander, aslında Violet ve Herbert’in tanıştığı noktada başlıyor. Kim olduğu bilinmeyen Kancalı Adam’dan kaçmaya çalışan Violet, Herbert Limon’un kayıp eşya sorumlusu olduğu Büyük Nautilus Oteli’ne gizlenmeye çalışırken Herbert’in mahzenindeki pencerede sıkışıp kalır. Bu durumda Violet’i kurtaracak kişi hâliyle Herbert’tan başkası değil. Büyük Nautilus Oteli’ndeki sıradan göreviyle sakin bir hayat süren Herbert, kendini herkesin adını anmaktan çekindiği Malamander efsanesinin peşinde bulur. Üstelik gizemli kızımız Violet’e kayıp ailesini bulma konusunda yardım edeceğine söz vermiştir.

“Senin işin bu, Herbie. Ve işinde çok iyisin. Kayıp şeylerin güvenliğini sağlamak, ipuçlarını tespit etmek, gerçek sahiplerini bulmak. Sen harika birisin, Herbie Limon. Ve seninle tanıştığıma çok mutluyum.”

Romanda farklı yaşanmışlıklardan gelen karakterlerin hikâyelerini okuyoruz. Fakat onca farklılığa rağmen ortak noktalarına odaklanıp yola devam etme motivasyonu buluyorlar. Belki Herbert ve Violet’i dost yapan şeylerden birisi de ikisinin de ailesini kaybetmiş olması. Herbert bu konuyu hiç düşünmezken Violet’in çıkagelmesiyle hayatında birçok şey değişiyor. Violet’in etrafındaki insanlara gösterdiği şefkat ve sevgi kasabayı değiştiriyor bir noktada. Hatta öyle ki, Violet ne kötü adamlara kin besliyor ne de herkesin ölümüne korktuğu Malamander’dan korkuyor. Malamander’a bile sevgi dolu, ön yargısız yaklaşabiliyor ve onunla kendi arasında bir benzerlik kurmaya ve onu anlamaya çalışıyor:

“Malamander eşini kaybetti. Ben annemle babamı kaybettim. Bir canavarla ortak bir noktanın olması garip bir şey ama sonuçta durum bu.”

Tuhaf Deniz Kasabası Haritası

Tuhaf Deniz Kasabası serisi daha ilk kitabı ile birlikte belki de Harry Potter ve Talihsiz Serüvenler Dizisi’nden beri yazılmış en iyi fantastik roman olmaya göz kırpıyor. Harry Potter’ın ilk baskı projesinde illüstratör olarak yer almış Thomas Taylor’ın aynı ekolden gelen romanı Malamander’ı için bunları söylemek hiç de yanlış değil. Yazarın kurduğu tuhaflıklarla dolu esrarengiz evren, ortaokul çağındaki gençler için uygun olsa da yetişkinler için de oldukça ilgi çekici gözüküyor. İskelenin başladığı yerde görkemiyle yüz yıllardır misafirleri büyüleyen Büyük Nautilus Oteli, otelin sahibesi Leydi Kraken’in Ay Kamerası, sular çekildiğinde ortaya çıkan Leviathan savaş gemisinin enkazı, Tuhaf Kitap Dispanseri ve daha onlarcası ile Tuhaf Deniz Kasabası’nı okurun gözünde eşsiz bir yer olarak canlandırmasına yardımcı oluyor.

Onca fantastik ve efsanevi ögenin içinde karakterler oldukça gerçekçi duygulara ve özelliklere sahip. Genç okurlar, Herbert ve Violet’in dostluğuna, birbirlerine sahip çıkmalarına gıpta edecek ve zorluklara göğüs germeleri onlara kesinlikle ilham olacak. Çünkü karakterler bize çözülmesi en imkânsız problemlerin bile içinde bir umut kırıntısı barındırdığını ve aile olmak için kan bağına ihtiyacımız olmadığını anlatıyor. Ana karakterler dışında yan karakterlerin de hikâyeye büyük bir katkısı olduğunu unutmamak gerek. Romanda nadiren karşılaştığımız Leydi Kraken’in sözleri bile olayların seyrini değiştirmeye yetiyor. Ve hikâyelerin vazgeçilmez unsuru: kötü adamlar.  Malamander’daki yumurtanın sihri tarafından cezbedilen kötü adamların klasik kötü adamlardan farkı motivasyonlarının kutsallığı: Özgürlük!

“Bu bir masal değil, Violet. Gerçek hayatta hep mutlu sonlar olmaz. Belki de sadece bunu kabullenmeyi öğrenmemiz gerekiyordur.”

Thomas Taylor

Sürükleyiciliği ve metnin katmanlarının okudukça açılmasıyla kitap, okuru metne bağlıyor ve finalde okur kitabı bırakmak istemiyor. Hikâye boyunca karakterlere bağlanan okurlar en sonunda macera tamamlanmış olsa bile okumaya devam etmek istiyor. Bu noktada biraz sabır önemli çünkü devam kitabı önümüzdeki sene raflarda olacak.

Kitabın çevirmeni Barış Purut, yazarın kullandığı dildeki tadı hiç bozmadan romanı başarıyla İngilizceden Türkçeye aktarmış. Fantastik kitaplarda en büyük sorumluluk çevirmenin üzerine düşüyor ve Barış Purut bu işin altından kolaylıkla kalkmış. Malamander okumayı bitirdikten sonra okurların yüzünü gülümseten keyifli, hatta belki de çoğu okurun kütüphanesinde en sevdiği köşeye kaldıracağı türden bir kitap. Yazıyı cesur kedi Erwin’in sözleriyle bitirelim:

“İmkânsızın gerçekleşebileceği bir yer varsa, o da Tuhaf Deniz Kasabası’dır.”

- Reklam -

Malamander - Thomas Taylor

Malamander Hakkında Ne Dediler?

“Talihsiz Serüvenler dizisinin veya Bu Kitabın Adı Sır serisinin okruları yeni maceralarını bu kitapta bulacaklar” – Bulletin of the Center for Children’s Books

“Bu ürkütücü, ilginç üçlemenin başlangıç eseri -H.P. Lovercraft ve John Bellairs karışımını düşünün- sisli ve nemli bir eğlence” – Kirkus Reviews

“Mizah, macera ve olağanüstü garipliklerle dolu bu kitap resmen hayattan zevk almak için okuyacağınız bir ilaç.” – Anne Ursu, The Lost Girl kitabının yazarı

“Malamander çocukken hayalini kurduğum tarzda bir kitap: İlginç halk bilimi ile iki enteresan ve cesur çocuğun komik biçimde anlatılan macera dolu hikayesinin karışımı. Herşey bir sahil kasabasında turistler gittikten ve sezın kapandıktan sonra yaşanıyor. Bu kitap çok eğlenceli ve ben daha şimdiden bir sonraki kitabın rüyalarını görüyorum.” – Kate Milford, çok satan Greenglass House serisinin yazarı

Mükemmel bir hayal gücüyle oluşturulmuş macera atmosferi, mitler ve efsaneler yönünden zengin lezzetli bir gotik anlatı. Malamander kitabı Thomas Taylor’ın yetenekli bir yazar olduğunu kanıtlıyor. Bu kitap bütün alkışları hak ediyor. – The Bookseller

Bu gençlik macerasında bir tatil adasında iki çocuğun yerel bir efsaneyi kovalayışını okuyacaksınız. Yazar mizahi bir ton ile ilginç karakterleri birleştirerek alışılagelmedik bir üçlemenin açılışını yapıyor. Enerjik, fantastik bu anlatı tarafından ele geçiriliyorsunuz. – Publishers Weekly

Malamander kitap

Genç Timaş etiketiyle çıkan ve 320 sayfadan oluşan kitabın ilk sayfalarını içeren ÖN OKUMAsı için buraya tıklayabilirsiniz.

Ayrıca kitap adına hazırlanmış eğlenceli internet sitesi ve tanıtım videosuna da malamander.net adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Peki ya siz kitabın konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tolga Yozcu

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Canım Kardeşim Film İncelemesi

Canım Kardeşim Film İncelemesi: Eşitsizliğin Sinemasına Günümüzden Bir Bakış

ABD Çöl Monolit 2001 A Space Odyssey

ABD Çöllerinde Gizemli Bir Metal Monolit Bulundu: 2001 A Space Odyssey’ye Huzursuz Bir Selam!