in

Sherlock’un Ağabeyi Mycroft Holmes’un Maceraları Huzurlarınızda

Bir zamanların ünlü basketbolcularından Kareem Abdul-Jabbar’ın kaleme aldığı “Mycroft Holmes” raflarda.

mycroft holmes pegasus ust
- Reklam -
- Reklam -

Kim derdi ki NBA tarihinin en iyi oyuncularından biri günün birinde Sherlock Holmes evreninde geçen bir polisiye romanı yazacak diye? Ama Kareem Abdul-Jabbar tam olarak bunu yaptı. Üstelik birbirinin aynısı, onlarca Sherlock Holmes kopyası yerine en az ünlü dedektifimiz kadar eksantrik ve bir o kadar da zeki olan Mycroft Holmes‘ün maceralarını anlatma yolunu seçti kendisi.

Meşhur dedektifimizin maceralarına aşina olanlar ondan daha zeki olan tek kişinin İngiliz Gizli Servisi’nin başındaki Mycroft olduğunu bilirler. Hatta Sherlock ve Mycroft arasında bir nebze husumet bile bulunur. Bununla birlikte Mycroft’u hep masa başında görür, sahalara çıktığına hiç rastlamayız. Ama gençliğinde kendisinin de aktif bir casus olduğunu biliriz.

İşte Kareem Abdul-Jabbar da Anna Waterhouse ile birlikte yazdığı kitabında tam olarak o zamanlara, Mycroft’un gençlik yıllarına odaklanıyor. Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
mycroft holmes pegasusDiyojen Kulübü’nün kurucusu, Büyük Britanya’nın ardındaki gizli güç
Mycroft Holmes’un adım adım bir efsaneye dönüşmesine şahit olacaksınız…

- Reklam -

Cambridge Üniversitesi’nden yeni mezun Mycroft Holmes genç yaşına rağmen kendini ispatlayıp Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlar. Yirmi üç yaşındaki Mycroft gelecek vadeden bir İngiliz beyefendisi olarak daha şimdiden toplum içinde saygın bir yere sahip olmuştur. Yine de Büyük Britanya çıkarlarına hizmet etmek için yetişmiş genç Mycroft’u Trinidad’a bağlayan güçlü bağlar vardır: Trinidad topraklarında doğan Afrika kökenli dostu Cyrus Douglas ve Trinidad sömürgesinde doğan nişanlısı Georgiana Sutton.

Bir gün Cyrus, anavatanı Trinidad’da yaşanan şüphe uyandırıcı ve ürkütücü haberlerden bahseder. Doğaüstü olduğuna inanılan güçler arkalarında gizemli izler bırakarak küçük çocukları öldürmektedir. Haberi alan Georgiana apar topar Trinidad’a gitmek isteyince Holmes da dostu Cyrus’ı, Georgiana’nın ardından gitmek için ikna etmeye çalışır. Sonunda bu maceraya atılmaya karar verdiklerinde, yollarının karanlık sırlarla ve ölümcül tehlikelerle dolu olduğu daha attıkları ilk adımda belli olur…

- Reklam -

“Enerjisi ve pek çok alandaki başarılarıyla tanınan NBA şampiyonu, şimdi de Sherlock Holmes efsanesine yeni bir boyut kazandırarak kendini ispatlıyor.”
– New York Times 

“Kütüphanenizdeki Sherlock Holmes klasiklerinin yanında yer almayı bekleyen bu roman, Mycroft Holmes’un gençliğini yeniden canlandırıyor.”
– Los Angeles Times

“Holmes hayranları, tıpkı Sherlock gibi keskin bir zekâya sahip Mycroft’un maceralarını okumaktan büyük keyif alacak.”
– Time

“Bu zamana kadar Abdul-Jabbar’ ı yalnızca basketbol yeteneği sayesinde tanıdıysanız sıkı durun, bu roman Holmes hayranlarının bayılacağı bir hikâye olacak.”
– Barnes and Noble

Mycroft Holmes hem çok e ğlenceli hem de şaşırtmacalarla dolu, özel bir roman.”
– Robert Towne
Çevirisini Ömer Mülazım‘ın, editörlüğünüyse Gizem Aldoğan‘ın üstlendiği 328 sayfalık roman Pegasus Yayınları aracılığıyla polisiye okurlarının beğenisine sunuldu. Serinin bir de çizgi romanı olduğunu hatırlatalım.

Bakalım Jabbar yine üçlük atabilmiş mi?

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ilo_kygn ilo_kygn dedi ki:

    Puanına baktım şimdi. 3.67 vermişler. Muhakkak okurum bende, ama bu puan okumak için acele etmeye gerek yok diyor.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Sherlock Holmes kadar kaymağı yenen başka bir karakter yok sanırım. Polisiye dizilerinde-hatta House-Sherlock benzeri karakterlerle dolu, şu anda aklıma gelenler; Elemantary, CSI, Monk, Forever, Mentalist, hatta Hannibal bile sayılabilir. ( Ama, Benedict Cumberbatch’ın Sherlock’unu ayrı tutuyorum keza o bugüne kadar izlediğim en iyi uyarlamaydı. )
    Ben her zaman orijinalden yanayım. Bu nedenle Arthur Conan Doyle harici pek okuma taraftarı değilim. Ayrıca, Mycroft çözümleme konusunda Sherlock kadar zeki; ama çabuk sıkılan bir karakterdi bildiğim kadarıyla. O nedenle neredeyse tüm olayları Sherlock’a gönderirdi. Hatta bazen dalga geçtiği bile olurdu. Olayı çoktan çözmüş bir de Sherlock baksın diye göndermiş olurdu. Ayrıca Watson da olaya renk katıyordu. Hikayeyi onun ağzından dinlemek onun Sherlock’u tasvir etmesi hoşuma gidiyordu. Dediğim gibi çok fazla bu hataya düştüm, o nedenle orijinal haricinde hikayesini okumama kararı aldım.

  3. Avatar for ohyespatates ohyespatates dedi ki:

    Kitabı okuyan, yorumlayacak olan var mıdır acaba? Okumaya değer mi?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

chucky syfy ust

Chucky Televizyon Dizisi Olarak Geri Dönüyor

ursula k le guin seran demiral 1

Yazarının Kaleminden: Ursula K. Le Guin; Başka Hayatlar Yaşamak