1915-1980 yılları arasında yaşayan yazar ve halkbilimcisi Naki Tezel tarafından hazırlanan masal kitaplarında; yeni baskı yolculuğu sürüyor. Alfa Yayınları, Tezel’in Türk Masalları derlemesinden sonra iki kitabını daha bizlerle buluşturdu: İstanbul Masalları ve Türk Halk Bilmeceleri.
2019’un yaz aylarında Naki Tezel tarafından hazırlanan Türk Masalları derlemesini yeniden bizlerle buluşturan yayınevi; şimdi de rotayı Tezel’in diğer çalışmalarına doğru kırdı.
İstanbul Masalları | Arka Kapak
“Folklorcu üstatlarım ve arkadaşlarım bana İstanbul’da söylenen Türk masallarını derlemek üzere faaliyetimi genişletmemi ve bunun çok yerinde, hayırlı bir iş olacağını söylediler. Esasen birkaç sene evvelinden beri İstanbul’un muhtelif semtlerindeki ahbaplara, dostlara, komşulara, akrabalara gittikçe bir fırsatını bulup yaşlılara, iyi bilenlere masal söyletiyor ve söylenen masalı aynen kaydediyordum. Fakat bu teşvikler, İstanbul masallarını daha esaslı bir şekilde derlemek hususunda bana hız verdi ve kış gecelerini ekseriya masal dinlemek ve yazmakla geçirdim. İşte üç, dört seneden beri toplayabildiğim masalları, hiçbir noktasını, anlatanın kullandığı kelimeleri ve tabirleri değiştirmeden ve fakat yalnız pürüzsüz bir lisanla yazmaya gayret ederek İstanbul Masalları’nı yayımladım.” – Naki Tezel
294 sayfalık kitap ciltsiz olarak okurların karşısına çıktı.
Türk Halk Bilmeceleri | Arka Kapak
“Bilmeceler, folklore dair her şey gibi halk zekâsının Nihayet bir çeşit zekâ alıştırması hizmet eden ve insanı dikkat harcamaya, çıkarım yapmaya yönelten, aynı zamanda eğlence konusu olan bilmecelerimizin eğitici ve sosyal rollerini de unutmamak gerekir.ürünüdür. Dil araştırmaları bakımından adeta bir hazine sayılan bilmecelerimiz şiir sanatı, teşbih ve tasvir incelikleri gibi edebi yönlerden de büyük değer taşırlar.
Baldan tatlı, baltadan ağır,
Elde tutulmaz, çarşıda satılmaz,
Mendile konmaz, tadına doyulmaz.
*
Gelişi aslan gibi, duruşu sultan gibi,
Yayılır hasır gibi, sürünür esir gibi.
Büyük araştırmacımız Naki Tezel’den
tam 1730 bilmecelik bir hazine.
Türk Halk Bilmeceleri ise 215 sayfadan oluşuyor. Her iki kitap da Aralık 2019 itibarıyla raflardaki yerini alıyor.
Hem edebiyatımızın hem de kültür dünyamızın önemli parçalarından birisi olan masallar ve bilmecelere dair bu çalışmaların yeniden gündeme geliyor olması oldukça heyecan verici.
Naki Tezel’in çalışmalarına dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Alınası, okunası ve arşivlenesi.
Ciltli baskı gelmeyecek olması üzücü. Bu tarz kitaplar aynı zamanda arşivlik baskı, Türk masalları ile uyumlu bir kapak ama baskı uyumsuz olmuş. @alfakitap ciltli baskı kararını umarım yeniden düşünürsünüz.