in

Pandemide Okuma Alışkanlıkları Nasıl Değişti?

Koronavirüs pandemisi sırasında okuma alışkanlıkları nasıl değişti? Yapılan araştırma çarpıcı verileri ortaya çıkartıyor.

Okuma Alışkanlıkları Pandemi
- Reklam -
- Reklam -

Gerçeklikten kaçmak istediğimizde sığındığımız hep kitaplar olmuştur. Koronavirüs pandemisinde de böyle oldu. Okuma alışkanlıkları salgın sırasında birçok farklı alışkanlık gibi yeniden şekillendi.

İnsanlar politik, ekonomik ve sosyal yapının karışık olduğu dönemlerde kitaplara sığınıyor. Bu eğilimi incelediğimizde, kitap ve tür tercihlerinin bu dönemlerde nasıl etkisi olduğunu anlayabiliriz.

Endüstri devriminden sonra bilimkurgu türü, yüzyılın başında canlandı. Büyük Buhran’dan sonra dedektif hikâyeleri yaygınlaştı. Pandeminin etkilerini tamamen anlamamız için henüz erken olsa da, şimdiden izolasyon temalı kitapların, mesela Gabriel Garcia Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık, Kolera Günlerinde Aşk romanlarının satış rakamları arttı.

- Reklam -

860 kişinin katıldığı bir araştırmaya göre insanlar bu dönemde okumaya daha fazla zaman ayırmış durumda. Bunun esas sebebi boş zamanlarında yapacak başka bir şey bulamamaları, sosyal aktivitede bulunamamaları ve yolda kaybettikleri zamanı burada değerlendirmeleri. Anne ve babalarsa bireysel okumalarından feragat edip çocuklarıyla beraber okuma yapmış.

Pandemi Sürecinde Okuma Süresi Artsa da Okuma Kalitesi Düştü

Okuma süreleri artmasına rağmen insanların okudukları konuya odaklanamamaları, kaliteli okuma yapamamaları da araştırmanın bir diğer sonucu. Bir diğer deyişle okuma süresi artsa da, verimli şekilde okunulan kitap sayısı azalmış.

Tür Tercihleri

Okurlar, izolasyon temalı okuma artsa da bu türden de sıkılmaları uzun sürmemiş. Bazıları bildikleri, ‘güvenli’ türleri, mesela romantik ve gerilim janrını tercih etse de, bazıları da yelpazesini genişletmiş, edebiyatın farklı kollarını keşfetmiş. Uzun süredir kaçındıkları kalın ve zor diye bilinen, klasik türde kitapları okumaya nihayet vakit bulmuşlar. Başladıkları kitapları tamamen bitiremeseler de, en azından ufuklarını genişletmişler. Gündemin de etkisiyle politikayla, ırkçılıkla ve polis şiddetiyle ilgili okuyanların sayısı da çok.

Okuma Alışkanlıkları Pandemi

- Reklam -

Yeniden Okumak

Araştırmaya göre okurları iki kategoriye ayırmamız mümkün: Keşfe çıkanlar ve konfor alanında kalanlar. İkinci kategorideki okurlar daha önce okudukları ama unuttukları kitapları bir daha gözden geçirmeye karar vermiş. Bilindik kurguları ve karakterleri okuyanlar böylece hem daha güvende hissetmiş, hem de beklenmedik unsurlardan kaçınmış. Yeni türlere olan yolculuk hem yorucu gelmiş, hem de korkutucu görünmüş.

Kütüphanelere Gidememek

Araştırmaya katılanlar kütüphaneye ya da kitapçıya gidememekten şikayetçi. Para biriktirdiği için kitap satın alamadığından bahsedenler de var. Bu nedenler kimi kesimlerin kitaplara ayırdığı sürenin azalmasına yol açmış.

Pandeminin uzun süreli etkileri üzerine konuşmak için henüz çok erken, ama kısa süreli etkilerinden anlayabildiğimiz, gelecekte salgının edebiyat dünyasını ciddi oranda şekillendireceği.

Sizler de salgın dönemindeki okuma alışkanlıklarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

14 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Sinema yok, tiyatro yok, konser yok, (son aldığım nisan 2020 CSO biletim de yandı bu arada) eşle dostla kahvelerde buluşup iki lak lak etmek yok, arkadaş ziyaretleri yok. Yok, yok, yok.
    Geçenlerde enfes yurdumun sağduyulu çoğunluğunun uymadığı karantina sürecinde alıp, okuyup bitirdiğim kitapları saydım, tam 47 olmuş.
    Tabiri caizse hayvan gibi okuyorum. Son bir yılda sanırım kendime birkaç tur bindirmişimdir.
    Bir sloganla bitireyim: Yaşasın çekik gözlü kardeşlerim, yaşasın edebiyat!

  2. Avatar for mete_hun mete_hun dedi ki:

    Biraz değişti daha çok okuyorum günlük 300 sayfaya, hafta sonları 500 e kadar cikiyorum okumaktan bazen sıtkım sıyrılıyor bazende okumayı bırakıp film veya dizi izlediğimde ise acaba bu arayı da mı kitap ile geçirseydim diyorum…

  3. Avatar for galeme galeme dedi ki:

    Azaldı.

  4. Avatar for huseyin huseyin dedi ki:

    Hocam günlük 300-500 sayfa nasıl okuyabiliyorsun? Ben kendimi kastığımda en fazla 150-200 okuyabiliyorum. Okunan kitap türüne ve yazarın diline göre değişiyor tabi bu sayı. Edebi dili yoğun olan kitapları okuduğumda 100 sayfayı bile bulmuyor günlük. Daha fazla okumak istiyorum (tabi anlayarak okumaktan bahsediyorum) ama olmuyor, sen nasıl yapıyorsun bunu? Hangi tür okuduğunda bu sayılara erişiyorsun?

  5. Avatar for nymeria nymeria dedi ki:

    +1
    Mart-Eylül arası evde yatmaktan başka bir şey yapmıyordum. Üzerime öyle bir oblomovluk çökmüştü ki kitap okuyasım dahi gelmiyordu. Dışarı çıkamamaktan, evde sürekli gergin bir şekilde gündemi takip etmekten sinirlerim yıpranmış depresyona girmiştim. O durumda da hiçbir şey okumak istemiyorsunuz zaten.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

9 cevap daha var.

Laurence O’Fuarain The Witcher: Blood Origin

The Witcher: Blood Origin Dizisinin Kadrosuna Vikings’in Yıldızı da Katıldı

Michaela Goade Caldecott Madalyası

Çocuk Edebiyatının Prestijli Ödülü İlk Defa Bir Amerikan Yerlisinin Oldu