in

Snorri Sturluson’un “Tanrılardan Krallara Vikingler” Adlı Kitabı Raflarda

Ünlü tarihçi Snorri Sturluson’un “Tanrılardan Krallara Vikingler” adlı eseri Yeditepe Yayınevi tarafından dilimize kazandırıldı.

tanrilardan krallara vikingler ust
- Reklam -
- Reklam -

Özellikle popüler kültürde Vikingler büyük bir odak noktası hâline gelmiş durumda. Tanrıları, tarihi, mitolojisi… İskandinavya’nın edebi ve düşünsel yaşamı ilginçliğiyle büyük bir merak konusu. Bu bilgilerin kapısını açansa önemli bir isim: Snorri Sturluson.

Sturluson’un derlediği Nesir Edda adlı kadim eser, dilimize Yeditepe Yayınevi aracılığıyla kazandırılmış ve Viking Mitolojisi adıyla çıkmıştı. Biz de sizler için bu kitabı incelemiştik. Şimdiyse yine aynı yayınevinden Sturluson’un bir başka eseri “Tanrılardan Krallara Vikingler” bizlerle buluşuyor.

Tanıtım bültenine bakalım:
tanrilardan krallara vikinglerHenüz mitoloji ile tarih arasındaki sınırlar çizilmeden önce meydana getirilen Heimskringla’da Vikinglerin tanrıları ile kralları arasında bir bağ kurulmaktadır. Tarih ve mitolojinin eşsiz bir edebi yetkinlikle harmanlandığı bu eserde, Ortaçağ’ın bilinmez karanlıklarına kuzeylilerin içsel sesiyle erişilebilmektedir. Çağlar boyunca saklanarak günümüze ulaştırılan bu eşsiz eser, yüzyıllar içinde İskandinavya’nın edebi ve düşünsel yaşamını besleyen ana kaynak olmuştur.

- Reklam -

Avrupa tarihinin kadim sırlarından birisi olan Heimskringla, İngiltere’den Sicilya’ya, Normandiya’dan Bizans’a Vikinglerin ilişkide olduğu değişik coğrafyaları özgün bakış açısıyla anlatmaktadır. Bir yandan kronolojik bir sırayla Viking krallarını anlatırken bir yandan da Vikinglerin istila ettiği uzak diyarları, ticaret yaptığı kimi toplulukları ve tüm Avrupa’da gelişmeleri tasvir edilmiştir.

- Reklam -

Kralların tanrılarla kıyaslanan yiğitlikleriyle tanrıların krallara özgü sıradanlıkları iç içe geçirilmiş ve hem tarih meraklıları için eşsiz bir tanıklık hem de edebiyat okurları için canlı bir anlatım meydana getirilmiştir.
Viking Mitoloji’nde olduğu gibi bu kitabın da çevirmenliğini Selahattin Özkan üstlenmiş. 216 sayfadan oluşan kitap raflardaki yerini aldı bile. Keyifli okumalar.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ohyespatates ohyespatates dedi ki:

    ALIp okuyan, inceleyen arkadaşlar var mıdır? İskandina mitolojisine ve vikinglere karşı ilgim var, almak istiyorum ama kararsızım.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Kevın Crossley Holland’ın İskandinav Mitolojisi kitabını öneririm. Baya güzel ve akıcı.

  3. Avatar for ohyespatates ohyespatates dedi ki:

    Onu okudum, üstüne Nail Gaiman’ın İskandinav Mitolojisini de okudum. Zaten bu iki kitabın kaynağı Snorri Sturluson’dan geliyor.

  4. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Snorri Sturluson’un “Viking Mitolojisi” kitabını sitede incelemiştim. Aynı yayınevi ve çevirmen. Belki bununla ilgili fikir verir o yazı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 3 İncelemesi

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 3: Bir Seriye Nasıl Veda Edilir?

Fullmetal Alchemist ve Yerdeniz

Fullmetal Alchemist ve Yerdeniz Üzerine: Onları Bizim İçin Bu Kadar Özel Kılan Ne?