in

Gene Wolfe Hayatını Kaybetti

Fantastik ve bilimkurgunun en büyük ustaları arasında sayılan Gene Wolfe, 87 yaşında aramızdan ayrıldı.

gene wolfe
- Reklam -
- Reklam -

Amerikan fantastik ve bilimkurgu edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Gene Wolfe, bir süredir mücadele ettiği kalp rahatsızlığına yenik düşerek aramızdan ayrıldı. 1931 doğumlu yazar özellikle yurt dışında çok saygı duyulan ve birçok önemli isme ilham kaynağı olmuş biriydi.

İlk romanını 1970 yılında yayımlatan Gene Wolfe, 49 yıllık yazarlık kariyeri boyunca dört kitaplık karanlık bilimkurgu serisi The Book of the New Sun, Peace ve The Fifth Head of Cerberus gibi önemli eserlere imza atmıştır. Bilhassa The Book of the New Sun serisi Ursula K. Le Guin, Neil Gaiman, Harlan Ellison ve G.R.R. Martin gibi isimler tarafından sık sık övülür ve bir başyapıt olduğu söylenir. Hatta Le Guin çoğunlukla kendisinden alıntılar yapar ve “Gene Wolfe bizim Mieville’imizdir,” der. Neil Gaiman ise hayatı boyunca kendisini en çok etkileyen üç bilimkurgu romanı arasında Wolfe’un eserlerini göstermiştir.

Gene Wolfe aynı zamanda Locus Dergisi’nin gelmiş geçmiş en iyi fantastik romanları sıralamasında J.R.R. Tolkien‘in Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit kitaplarının ardından uzun yıllar üçüncü sırada oturma başarısı da göstermiştir. Ki zaten gençliğinde Tolkien’le mektuplaşmışlığı da vardır.

- Reklam -

Kariyeri boyunca 4 World Fantasy Award, 6 Locus ve 2 Nebula‘nın yanı sıra daha pek çok ödül kazanan yazar aynı zamanda Locus Ömür Boyu Başarı Ödülü (1996), SFWA Büyük Usta Ödülü (2012) ve Damon Knight Büyük Usta Ödülü‘ne (2013) de layık görülmüştü.

- Reklam -

Ve maalesef ki maalesef böylesine büyük bir ustanın dilimize çevrilmiş tek bir kitabı bile yok… Kendisini sadece İthaki Yayınları’ndan çıkan Öyküler adlı derlemede bir hikâyesiyle okuma fırsatı bulmuştuk.

Gene Wolfe, 14 Nisan 2019’da vefat ederek arkasında birçok önemli eser ve hayran bıraktı. Geç de olsa onlara Türk okurların da katılabilmesi dileğiyle. Sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Toprağın bol olsun üstat.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for annihilator annihilator dedi ki:

    En çok merak ettiğim yazarlardan birisi. Keşke öldükten sonra da olsa Türkçe’ye eserleri çevrilebilse.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bıyıklar da şahaneymiş.

  3. Avatar for mit mit dedi ki:

    Böyle bir yazarın Türkçeye çevrilmiş hiçbir kitabının olmaması gerçekten de hayret verici.

  4. Avatar for Muzaffer_Turker Muzaffer_Turker dedi ki:

    Merak etmeyin öldüğüne göre Türkçeye tercüme edilecektir. Malum Türk halkı Gene Wolfe gibi -yerli yabancı farketmez- insanların değerlerini öldükten sonra anlıyor.

  5. Avatar for JCDenton JCDenton dedi ki:

    The Book of the New Sun’ı ağır ağır Türkçeye çevirerek okumaya çalışmıştım ve direkt ilgimi çeken bir yazar olmuştu. Umarım kitaplarını Türkçede de görürüz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

Henryk Górecki

Henryk Górecki’nin Unutulmaz Eseri: “Kederli Şarkılar Senfonisi”

hellboy ust

Yeni Hellboy Filmi Gişede Fena Çakıldı