in ,

50. Orhan Kemal Roman Armağanı’nda Kazanan Belli Oldu

50. Orhan Kemal Roman Armağanı kazananı açıklandı. Herkül Millas, Aile Mirası adlı eseri ile ödüle layık görülen isim oldu.

50. Orhan Kemal Roman Armağanı Kazananı Herkül Millas
- Reklam -
- Reklam -

50. Orhan Kemal Roman Armağanı kazananı belli oldu. Orhan Kemal’in anısına düzenlenen roman yarışmasının bu yılki kazananı Aile Mezarı adlı eseri ile Herkül Millas oldu.

Edebiyatımızın en büyük isimlerinden birisi olan Orhan Kemal’in anısına, yazarın ailesi ve Everest Yayınları ortaklığında düzenlenen roman ödülünde bu yıki kazanan belli oldu. 2021 Orhan Kemal Roman Armağanı Herkül Millas’a layık görüldü.

İlk defa 1972 yılında düzenlenen yarışmanın bu seneki jürisinde Nazım K. Öğütçü, M. Nuri Gültekin, Çimen G. Erkol, Adnan Özyalçıner, Tahir Şilkan, Yıldız Ecevit ve Seray Şahiner yer aldı. Seçici kurul bu yıl toplamda 55 romanı değerlendirdi.

- Reklam -

Ödüle değer bulunan Herkül Millas için gerekçe şu sözlerle açıklandı:

“Uzun yıllardır zorlu politik, ideolojik ve tarihsel koşullarda halklar arasındaki dostluğu öne çıkaran ve yakın tarihte izler bırakmış acılarda insani trajedilerin benzerliklerini ele alan Herkül Millas’ın Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan İstanbullu Rumları konu edinen ‘Aile Mezarı’ romanını, bugün hâlâ yakıcı bir sorun olan farklılıklarla bir arada yaşama konusunu canlı gözlemlerle ve etkileyici bir anlatımla birleştirmesi; bu konuyu, ötekileştirme ısrarı, önyargı, çokkültürlülük gibi evrensel meselelerle iç içe geçirerek başarılı bir şekilde işlemesi ve aidiyet tartışmasının nesilden nesile nasıl dönüştüğünü, ailenin farklı görüşler arasındaki gel-gitlerini gösteren bir dramatik kurgu ile anlatması nedeniyle ve yazarın bugüne kadarki yapıtları ve birikimini göz önünde bulundurarak.”

Ödül, henüz açıklanmayan ileri bir tarihte yeni sahibine takdim edilecek.

50. Orhan Kemal Roman Armağanı Kazananı Herkül Millas Kim, Eseri Ne Hakkında?

1940 yılında Ankara’da doğan Herkül Millas, Türkçe ve Yunancadan şiir tercümeleri gerçekleştirdi. 1990 yılında Ankara Üniversitesi’nde Çağdaş Yunan Dili bölümünün kuruluşu için emek harcadı. Siyaset bilimi üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı. Türkiye ve Yunanistan’da üniversitelerde edebiyat, dil ve siyaset tarihi hakkında dersler verdi.

1992’de Abdi İpekçi Barış (özel) ödülüne, 2004’te Yunan Yazarlar Birliği’nin Dido Sotiriu ödülüne, 2005 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödülüne layık görüldü.

50. Orhan Kemal Roman Armağanı Kazananı Herkül Millas aile mezarı

- Reklam -

Romanı Aile Mezarı Ocak 2020 tarihinde Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. Eser, İstanbul’dan Yunanistan’ın başkenti Atina’ya göçenlerin trajikomik hikâyesi hakkında.

Yazara ilk kutlama ise Doğan Kitap Yayın Direktörü Cem Erciyes’ten geldi. Erciyes mutluluğunu Twitter hesabı üzerinden şu sözlerle ifade etti:

“‘Aile Mezarı’nı çok severek yayınlamıştık. Herkül Millas gibi değerli bir ismin 50. Orhan Kemal Roman Armağanı’nı alması büyük mutluluk. Tebrikler ve teşekkürler…”

Toplamda 176 sayfadan oluşan Aile Mezarı kitabının editörlüğü Neclâ Feroğlu’na ait.

Orhan Kemal Roman Armağanı geçen sene Ayhan Geçgin’e, ondan önceki yıllarda ise sırasıyla Faruk Duman, Seray Şahiner, Gürsel Korat, İbrahim Yıldırım ve Hüsnü Arkan’a verilmişti.

Bu yılın kazananı hakkında düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

berserk Kentaro Miura

Berserk’ün Yaratıcısı Kentaro Miura Yaşamını Yitirdi: Çoksatar Manga Serisinin Usta Yazarına Veda

Spotify, Storytel Sesli Kitap

Spotify, Sesli Kitap Yayınlayacak: Storytel ile 500 Bin Kitaplık Dev İş Birliği