in

Neil Gaiman, Nobel Edebiyat Ödülü’ne Aday Gösterildi

İngiliz fantastik edebiyatının usta kalemi Neil Gaiman, Nobel Edebiyat Ödülü alternatifine aday gösterildi. Haruki Murakami de yine adaylar arasında.

Neil Gaiman nobel
- Reklam -
- Reklam -

Sandman, Amerikan Tanrıları, Yokyer, Mezarlık Kitabı ve daha nicesi… İngiliz fantastik edebiyatının son yıllarda yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan ve az önce saydıklarımızın yanı sıra daha pek çok esere imza atan Neil Gaiman, bu yıl farklı bir akademi tarafından verilecek olan Nobel Edebiyat Ödülü’nün adayları arasında yer alacak.

Sandman çizgi romanıyla dünya çapında bir şöhrete kavuşan, geçtiğimiz yıl yayınlanan Amerikan Tanrıları dizisiyle ününe ün katan Gaiman bugüne dek 5 Hugo, 2 Nebula ve 22 Locus olmak üzere pek çok ödüle layık görülmüştü.

Gaiman’ın yanı sıra Japon edebiyatının en meşhur isimlerinden Haruki Murakami de yine ödüle aday gösterilen isimler arasında bulunuyor. Franz Kafka ve World Fantasy ödüllerinin yanı sıra kariyerini pek çok ödülle taçlandıran ünlü yazar bugüne dek tam 7 kez Nobel’e aday gösterilmesine rağmen bir türlü bu ödülü kazanamadı. Eğer Gaiman kazanırsa bu Japon ustanın sekizinci kez boynu bükük ayrılması anlamına gelecek.

- Reklam -

Bu yılki ödül aynı zamanda Nobel için de bir milat olacak. Çünkü geçtiğimiz günlerde yaşanan bir seks skandalı sonucunda 2018 Nobel Ödülleri iptal edilmiş, İsveç Akademisi dağılmıştı. Şimdiyse The New Academy (Yeni Akademi) adında yeni bir kurum var karşımızda ve kendileri Nobel’i devam ettirmeyi amaçlıyor.

- Reklam -

Ödüle aday gösterilen diğer iki yazarsa Maryse Conde ve Kim Thuy oldu. Sonuç 21 Ekim günü açıklanacak.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Başka bir web sitesinde gördüğüm habere göre aslında Nobel’e aday gösterilmediler. İsveç’te Nobel’e alternatif yeni bir ödül organizasyonu başlatıldı. Aday gösteren de onlar. Tabii hangisi doğru bilmiyorum.

  2. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Yakınlarda gördüğüm bir haberde, Gaiman ve Murakami alternatif Nobel organizasyonu için aday gösterilmiş.

    Edit: Düzenledim. Biraz inceledim, bu alternatif Nobel sadece 1 seneliğine olabilir. Seneye Swedish Academy dönüyor çünkü.

  3. Avatar for mit mit dedi ki:

    Eski kurumun verdiği Nobel Ödülü’ne aday gösterilmedi, evet. Çünkü o kurum dağıldı. Yerine The New Academy geldi. Nobel’i devam ettirmeyi amaçlıyorlar. Şimdilik ödüle “alternative nobel” dedikleri için haberin başlığında sadece Nobel yazdım. Gece yarısı yazdığım için biraz kolaya kaçmış olabilirim. Beğenmiyorsanız beni dava edin :slight_smile:

  4. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Önce King, PEN tarafından onurlandırıldı. Şimdi de Gaiman Nobel’e aday. Neler oluyor? :slight_smile: Gerçi ben Gaiman’ın 7 kez aday olmasından bihaberdim ama olsun

  5. Avatar for mit mit dedi ki:

    İşte bunlar fantastik edebiyatla büyüyen neslin ayak sesleri.

    Bu arada Gaiman değil, Murakami 7 kez aday olmuştu. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

yurek burgusu ust

Karanlık Kitaplık Dizisinin Yeni Korkutucu Üyesi: “Yürek Burgusu”

tarik bugra

Tarık Buğra 100 Yaşında