in

Hacı Bektaş-ı Veli’nin Ejderha ile Çevrelendiği 370 Yıllık Resmi Satışa Çıkıyor

Hacı Bektaş-ı Veli tasvirini içeren en eski resim açık artırmaya çıkıyor. Eserde yavrularının akıbetini soran bir ejderha da bulunuyor.

Hacı Bektaş-ı Veli: En Eski Resmi ejderha
- Reklam -
- Reklam -

13. yüzyılda Anadolu’nun İslamlaşma sürecine katkıda bulunan, Horasan Erenleri arasında yer alan Hacı Bektaş-ı Veli hakkında yapılmış tarihin en eski resmi satışa çıkıyor. Açık artırma 8 Haziran 2021 tarihinde Hollanda’da gerçekleştirilecek.

Hacı Bektaş-ı Veli hakkında yapılmış “bilinen en eski” resim önümüzdeki günlerde açık artırmaya çıkmaya hazırlanıyor.

Katalogdaki bilgilere göre eserin ressamı Ahmed el Üsküdari olarak duyuruldu. 1651 tarihini taşıyan resimde Hacı Bektaş-ı Veli’yi aslan postunun üzerinde otururken görüyoruz. Yanında ise müridi Sarı Saltuk adlı derviş bulunuyor. Resimde ikilinin etraflarını saran ejderha ise kaybolan yavrularının akıbetini Hacı Bektaş-ı Veli’ye soruyor.

- Reklam -

Hacı Bektaş-ı Veli Resmi Son Derece Detaylı Tasvirlere Sahip

Kâğıt üzerine renkli boya ile gerçekleştirilen resimde, Hacı Bektaş-ı Veli’nin yüz hatları ve vücudu detaylı olarak gözlemlenebiliyor. Aynı zamanda Veli’nin koynunda bulunan teslim taşı da dikkatlerden kaçmıyor. Bu taşın Bektaşiliğin en eski ve önemli sembollerinden birisi olduğu biliniyor. 370 yıllık bir tarihe sahip olan resmin ne kadara alıcı bulacağı ise merakla bekleniyor.

Hacı Bektaş-ı Veli resim

Bektâşilik’in fikir ve isim öncüleri arasında bulunan Veli, 1209 yılında İran’ın Nişabur kentinde dünyaya gelmiş ve 1271 yılında Nevşehir’de yaşamını yitirmişti.Horasan’dan Anadolu’ya göç eden ve Suluca Karahüyük’te otuz altı sene boyunca aralarında Babul Resul, Burak Baba, Cemâl Seyyid, Sarı İsmail ve Kolu açık Hâcim Sultan gibi birçok halife yetiştirmiştir. Kaynaklar, tüm bu yıllar boyunca Hacı Bektâş’ın otuz altı bin halife yetiştirdiğini gösteriyor.

- Reklam -

Makâlât-ı Gaybiyye ve Kelimât-ı Ayniyye, Şathiyye, Şerh-i Besmele, Kitâbu’l-Fevâid, Makalat ve Velâyet-nâme-i Bektâş-ı Velî gibi eserlerin altında imzası olan Velî, günümüzde hâlâ eserleri ve düşünceleri ile anılmaya devam ediyor.

2021 senesi UNESCO tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı”, “Hacı Bektaş Veli Yılı ve “ Ahi Evran Yılı” ilan edilmişti. Üç isim hakkında da dünya çapında kültürel çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Son olarak Yunus Emre’ye ait kayıp bir nüsha Vatikan’da bulunmuştu.

Sizin bu eser hakkındaki görüşleriniz neler? Resmin ederi hakkında tahminde bulunabiliyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

görünmez heykel Salvatore Garau

Görünmez Heykel 18 Bin Dolara Satıldı: Varlığının Tek Kanıtı Sertifikası

louvre müzesi ilk kadin yönetici Laurence Des Cars

Louvre Müzesi’nde Devrim: 228 Yıl Sonra İlk Kadın Yönetici