in ,

Akıllara “Azınlık Raporu”nu Getiren Çalışma: Suçları Gerçekleşmeden Önce Tahmin Eden Yapay Zekâ Geliştirildi

Azınlık Raporu filmini akıllara getiren bir algoritma hazırlandı. Yapay zekâ, suçları bir hafta önceden tahmin etmeyi başardı.

azınlık raporu gerçek yapay zeka suç
- Reklam -
- Reklam -

Azınlık Raporu filmi gerçek oluyor. ABD’de bir üniversitedeki bilim insanları, yapay zekânın suçları gerçekleşmeden bir hafta önce tahmin edebildiği bir algoritma geliştirdi.

Bilimkurgu edebiyatının ünlü yazarı Philip K. Dick’in 1956 tarihli kült öyküsü Azınlık Raporu (Minority Report), 2002 yılında sinemaya uyarlanmış ve büyük bir beğeni toplamıştı. Steven Spielberg‘ün yönettiği filmde Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Kathryn Morris ve Max von Sydow gibi oyuncular yer almıştı. Gelecekte geçen eser, cinayetleri işlenmeden önce fark edip yakalayan özel bir polis biriminin öyküsünü konu alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Chicago Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, hazırladıkları algoritmada Dick’in kült eserinden ilhamla yola çıktı.

- Reklam -

Araştırmacılar, 92 metrekarelik alanlarda gelecek zamanda yaşanacak olayları tahmin etmek için tarihsel suç verilerini kullanarak bir algoritma hazırladı. Bahsi geçen teknoloji Chicago, Los Angeles ve Philadelphia dahil, ABD’nin 8 büyük şehrinde uygulandı.

azınlık raporu yapay zeka suç

Chicago Üniversitesi’nden Profesör Ishanu Chattopadhya, yapay zekâ hakkında şunları kaydetti:

“Kentsel ortamların dijital bir ikizini yarattık. Bunu geçmişte yaşananların verileriyle beslerseniz, gelecekte ne olacağını size söyleyecektir. Sihirli değil, sınırlamalar var ama bunu doğruladık ve gerçekten işe yarıyor.”

Azınlık Raporu Filmini Aratmayan Teknoloji Daha Önce de Denenmişti

ABD’de denenen bu yapay zekâ tabanlı teknolojinin bir benzerinin Japonya’da hâlihazırda kullanıldığı belirtiliyor. Ülkede belirli zamanlarda ve belirli bölgelerdeki suçların meydana gelme olasılığını istatiksel olarak daha yüksek olduğu belediyelerde, vatandaş devriye rotalarını bilgilendirmek için uygulanıyor.

Bahsi geçen teknoloji, daha önce çeşitli tartışmalara da konu olmuştu. 2012 yılında Chicago Polis Teşkilatı tarafından kullanılan yöntem, Suç ve Mağduriyet Riski Modeli’nin tarihsel olarak önyargılı verilerin kullanımı nedeniyle problemli bulunmuştu.

- Reklam -

Denemeler, suç vakalarının yoğunlaştığı “sıcak noktalarda” ortaya çıktığı yaklaşımına dayanıyordu. Ancak şehir merkezli araştırmalar, karmaşık sosyal ortamın yanı sıra suç ve polis teşkilatı arasındaki ilişkiyi de odağına aldı.

Üniversitedeki araştırmaya katılan sosyoloji profesörü Max Palevskym, “Mekânsal modellemeler şehrin doğal topolojisini yok sayıyor,” ifadesini kullandı. Palevskym sözlerine şöyle devam etti:

“Ulaşım ağları sokaklara, yürüyüş yollarına, tren ve otobüs hatlarına riayet eder. İletişim ağları ise benzer sosyoekonomik geçmişe sahip alanlara riayet eder. Modelimiz bu bağlantıların keşfedilmesini sağlıyor.”

Araştırma, Nature Human Behaviour adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Bilimkurgu eserlerini aratmayan bu suç tahmini yöntemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hat Bekçisi Thiel - Gerhart Hauptmann

Nobel Ödüllü Alman Yazar Gerhart Hauptmann’ın “Hat Bekçisi Thiel” Öyküsü Türkçede

Joe Turkel: Amerikalı Ünlü Aktör Yaşamını Yitirdi

The Shining ile Akıllara Kazınan Ünlü Aktör Joe Turkel Hayatını Kaybetti