in

Çin, Fight Club’ın Meşhur Finalini ‘Baştan Yazmış’: Kült Filme Getirilen Alternatif Son Tepki Topladı

Çin, Fight Club filmine bambaşka bir final sahnesi ‘yazdı’. Dövüş Kulübü’nün yeni versiyonu, yapımın verdiği mesajla tamamen zıt düşüyor.

çin fight club final sahne sansür
- Reklam -
- Reklam -

Çin, Fight Club filminin çok konuşulan final sahnesini orijinalinde verdiği mesajdan taban tabana zıt bir versiyonla değiştirdi. Dövüş Kulübü’nün son sahnesi gösterimde yer almazken yapıma apayrı bir son yazılması da izleyiciler tarafından tepki çekti.

Yeraltı edebiyatının önemli yazarlarından Chuck Palahniuk’ın 1996 tarihli Fight Clubromanı 1999’da David Fincher tarafından sinemaya uyarlanmıştı. Brad Pitt, Edward Norton, Meat Loaf ve Helena Bonham Carter gibi oyuncuların yer aldığı yapım kısa zamanda kült film sıfatını kazanmayı başarmıştı.

Dövüş Kulübü’nün ilk kuralı, Dövüş Kulübü hakkında konuşmamaktır,” repliği ile akıllarda yer edinen yapım, özellikle finalindeki şaşırtmacasıyla birçok izleyiciyi kendisine hayran bırakmıştı.

- Reklam -

Şimdi ise Çin’in bu ikonik yapıma tamamen farklı bir son yazdığı gerçeği ortaya çıktı. YouTube’un Çin’deki alternatifi olan Tencent Video adlı platformda yayına giren yapım seyircileri final sahnesiyle dumura uğrattı. Filmin anarşist ve kapitalizm karşıtı bakış açısının tamamen değiştirilmesi, gerçek sonu bilen Çinli izleyiciler tarafından tepki gördü.

çin fight club sansür

Haberin devamı, Dövüş Kulübü’nün finaline dair sürpriz bozanlar içeriyor.

Çin, Fight Club (Dövüş Kulübü) Filmine Alternatif Bir Son Yazdı

Filmin bilinen finalinde Edward Norton’un hayat verdiği Anlatıcı (The Narrator) karakteri, Brad Pitt’in oynadığı hayali alter ego Tyler Durden’ı öldürüyor. Sonrasında da modern medeniyeti çökertme planının bir parçası olarak öncesinde yerleştirdiği patlayıcıların yıkıcı etkisini izliyor.

Yapımın Çin’deki versiyonunda ise işler hiç de o şekilde ilerlemiyor. Anlatıcı, Durden’ı öldürdükten hemen sonra siyah bir ekran gösteriliyor. Ekrandaki yazanlar ise şu şekilde:

“Tyler’ın ipuçlarını takip eden polis planın farkına varmakta gecikmedi, tüm suçluları tutukladı, bombaların patlamasını başarılı bir şekilde engelledi. Mahkemenin ardından Tyler akıl hastanesine gönderilerek psikolojik tedavi gördü. 2012’de hastaneden taburcu edildi.”

çin fight club yeni sahne

- Reklam -

Filmi çok önceden izlemiş ya da sonuna dair bilgi sahibi olmuş Çinli izleyiciler ise bu düzenlemeye tepki gösteriyor. Çin’de yaygın kullanılan sosyal medya platformu Weibo’da bir kullanıcı tepkisini şu sözlerle gösteriyor:

“Sadece sahneleri silmekle kalmamışlar, senaryoya kendileri ekleme de yapmışlar.”

Bahsi geçen düzenlemenin hükümetin kararı sonucunda mı yoksa filmin yapımcılarının onayıyla mı gerçekleştiği henüz bilinmiyor.

Çin’de Bazı Yapımların Alternatif Versiyonlarla Gösterilmesi Yeni Değil

Hollywood stüdyoları kimi zaman Çin’deki sansürü etkisiz hâle getirmek için yapımlarına bazı alternatif dokunuşlar yapabiliyor. Örneğin 2019 yılında vizyona giren ve Freddie Mercury’nin yaşamını konu alan Bohemian Rhapsod filminin Çin versiyonunda, Mercury’nin cinsel hayatına dair pek çok sahne yapımdan kesilmişti.

Iron Man 3 filminin Çin versiyonunda ise Tony Stark’ı kurtaran doktorların Çinli olduğunun gösterildiği bir sahne eklenmişti. The Simpsons’ın Çin’de gösterilen bir bölümünde de Tiananmen Meydanı hakkındaki bir şaka makaslanmıştı.

Siz bu ’alternatif’ final hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sputnik

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Sametay Sametay dedi ki:

    Alternatif değilde filme sahte son eklemişler. Çakma çin malı gibi.

  2. Avatar for periyodiknesriyat periyodiknesriyat dedi ki:

    Postmodern sanat diye buna derim. Bana göre Çin devasa bir pop art fabrikası.

  3. Avatar for Cemak Cemak dedi ki:

    Bence türkiyede de bunu yapmalılar en azından belki yaratıcılığımız gelişir.

    Örnek: tyler son anda imana geldi ve bombaların hepsini etkisiz hale getirdi. Adanaya taşınıp çiğ köfte işine giren tyler çok geçmeden dünya devi olmuştur. Ekonomiye can veren tyler’ın 2016’da fetö başı anlatıcı ile fotoğrafları ortaya çıkmış ve polis tarafından yakalanmıştır. Şu anda silivri’de yaşamaktadır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

modern family oyuncuları buluşma

Modern Family Oyuncuları Yıllar Sonra Bir Araya Geldi: ‘Baba Kız Buluşması’

Crysis 4

Crysis 4 Resmi Olarak Duyuruldu: Ünlü Oyun Serisi Maceraya Devam Ediyor