in

Halle Berry, Oscar Kazanan Tek Siyah Kadın Olmaktan Mutsuz

Halle Berry, kazandığı En İyi Kadın Oyuncu Oscarı’nın siyah kadınlar için Akademi Ödülleri’nde bir yol açacağını umuyordu. Ancak Berry gidişattan memnun değil.

Hale Berry Oscar Kadın Siyah
- Reklam -
- Reklam -

Halle Berry 2001 yapımı Monster’s Ball (Kesişen Yollar) filmindeki performansıyla En İyi Kadın Aktör Oscarı’nı kazandığında bir tarih yazmış ve ilk kez siyah bir aktris En İyi Kadın’ı almıştı. Heykelciği Russel Crowe’un ellerinden teslim aldıktan sonraki konuşmasında kendisinin bu başarıyı elde etmesine giden yolu açan kadınlara teşekkür etmişti. Berry’nin kazandığı Oscar’ın “isimsiz, tanınmamış siyahî kadınlar için kapıların açılmasına yardımcı olmasını istediğini” belirtmesinin üzerinden 18 Oscar töreni geçti ve Berry hâlâ ödülü kazanan tek siyah kadın.

Halle Berry Monster’s Ball’dan sonra pek çok yapımla karşımıza çıkmaya devam etti. Geçen sene çıkan John Wick: Chapter 3 – Parabellum’da ve X-Men: Days of Future Past’taki rolleriyle son yıllarda da başarılı işler çıkarmıştı. Şimdi de ilk yönetmenlik tecrübesi için kameranın arkasına geçen ünlü aktris yeni filmi Bruised’in tanıtımı için yaptığı bir röportajda Oscar tecrübesinden bahsetti:

Halle Berry: “Bir Heykelciğin Her Şeyi Değiştirmesini Ummak Yanlışmış”

“Geçen sene Cynthia Erivo (Harriet filmindeki rolüyle) kazanır zannetmiştim. Ondan önce de Ruth Negga’nın (2016 yapımı Loving filmindeki rolüyle) büyük bir şansı var gibi gelmişti. Alın teriyle kazanmayı hak etmiş, kazanmış olması gereken kadınlar vardı. Kazanmalarını dilemiştim ama neden kazanamadılar, bilemiyorum.

- Reklam -

“Yaptığım konuşma en büyük kalp kırıklıklarımdan birisi. Ertesi sabah düşünüyordum: “Kapıyı açmak için ben seçildim, vay be.” Ondan sonraysa, hiç kimse gelmedi. Şimdi de soruyorum: “O an gerçekten önemli miydi yoksa sadece benim için mi önemliydi?” Benden çok daha büyük bir şeyin parçası olduğuma inanmıştım. Benden çok daha büyük gibi hissetmiştim çünkü benden önce kazanması gereken kişiler vardı ama kazanmamışlardı.

“Şimdiyse bir heykelciğin her şeyi değiştirmesini ummanın saflık olduğunun farkındayım. Sırf bir ödül kazandım diye sonraki gün benim de diğerlerinin yanında bir yerim var diye düşünmek yanlışmış. Yol olmayan arazilerden yol yaratarak yürümeye devam etmek zorunda kaldım.”

Hale Berry Oscar Kadın Siyah

- Reklam -

Halle Berry’nin hem yönetip hem de başrolünde oynadığı Bruised Toronto Film Festivali’nde ilk gösterimini yapacak. Kariyerinde güçlükler çeken bir MMA (Karma Dövüş Sanatları) dövüşçüsünün hikâyesinin anlatıldığı filmin ülkemizde ne zaman vizyona gireceği belli değil.

Geçen günlerde güncellendiği duyurulan Oscar şartları, kuşkusuz Halle Berry’nin ifade ettiği problemi çözmek için bir kapı aralayacaktır.

Halle Berry’nin Oscar’lardaki siyah kadın eksikliği çıkışı sizce haklı mı? Geçmiş yıllarda ödülü kazanması gereken başka aktrisler oldu mu? Kayıp Rıhtım Forum’da görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.


* Yapay Zekâ Makale Yazdı: “Korkmayın, Sizi Öldürmeyeceğim”

Kaynak: Variety

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Düpedüz ırkçılık bu. Ödül kimin hakkıysa ödülü o almalı. Sırf siyahi diye bir insanı ödüllendirmek karşısındaki kişiye çok büyük bir haksızlık. Tersten ırkçılık…

  2. Avatar for Akahige Akahige dedi ki:

    Galiba en iyi kadın oyuncu ödülü kazanan demek istemiş. Hattie McDaniel en iyi yardımcı kadın oyuncu almıştı.

  3. Avatar for magicalbronze magicalbronze dedi ki:

    Evet, “En İyi Kadın Oyuncu” alanında ödül kazanan tek siyah oyuncu olduğu için bunları söylüyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wonder Woman 2 yorum

Wonder Woman 1984 Çıkış Tarihi Bir Kez Daha Ertelendi

Kötü Karakterin Yükselişi - Fatih Yürür

Kötü Karakterin Yükselişi: Fatih Yürür, Beyaz Perdede Kötülerin Yolculuğunu Araştırıyor