in

Süpermen ve Cehennem Silahı’nın Yönetmeni Richard Donner Yaşamını Yitirdi

Richard Donner hayatını kaybetti. Superman, Lethal Weapon ve The Goonies gibi ikonik filmlerin yönetmeni 91 yaşında aramızdan ayrıldı.

Richard Donner ölüm
- Reklam -
- Reklam -

Süpermen (Superman), Cehennem Silahı (Lethal Weapon) ve Define Avcıları (The Goonies) gibi filmlerin yönetmeni Richard Donner hayatını kaybetti. 91 yaşındaki sanatçı, 5 Temmuz 2021 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Bir dönemin sinema dünyasının en ikonik filmlerine imza atmış olan Richard Donner yaşamını yitirdi. Ölüm haberi, eşi Lauren Schuler Donner tarafından açıklandı. Nedeni ise belirtilmedi.

24 Nisan 1930’da, ABD’nin New York eyaletinde dünyaya gelen Richard Donner (tam adı Richard Donald Schwartzberg) uzun kariyerine onlarca film sığdırmayı başardı.

- Reklam -

91 yaşında hayatını kaybeden Richard Donner, çoğunlukla yönetmen ve yapımcı kimliği ile biliniyor. Yönetmenliğini üstlendiği ilk iş 1960 tarihli Zane Grey Theare dizisinin bir bölümü. Sonrasında yine 1960’larda The Rifleman, The Twilight Zone, Mr. Novak ve The Man from U.N.C.L.E. dizilerinde yönetmen olarak görev aldı.

İlk filmini 1968 yılında Salt and Pepper (Tuz, Biber ve Dinamit) ile çekti. Onu 1978’de Twinky (Çirkin ve Mağrur) takip etti. 1978 yılında Christopher Reeve’li Superman filmini çekti. Yapım bir dalda Oscar Akademi Ödülü’ne değer bulundu.

Richard Donner superman

1976’da Oscar’lı The Omen (Kehanet) filmini, 1980’de John Savage’lı Inside Moves (Hayata Dönüş), 1985’te Ladyhawke ve aynı yıl The Goonies (Define Avcıları) filmlerini yönetti. 1987’de Lethal Weapon (Cehennem Silahı) serisine başladı ve 1989 – 1992 yıllarında iki film daha çekti.

Yönetmenlik kariyerini 2006 yılında 16 Blocks (16 Blok) ile noktaladı. Yapımcı olarak pek çok büyük yapımda grev aldı.

- Reklam -

Richard Donner, İlk Modern Süpermen Uyarlamasını Çekmişti

Onun yönetmenliğini üstlendiği 1978 tarihli Superman, ilk modern Süpermen filmi olarak anılıyor. Yapımın oyuncu kadrosunda Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Marlon Brando ve Jackie Cooper gibi isimler yer alıyordu.

55 milyon dolarlık bütçeli Warner Bros. filmi, dünya çapında 300 milyon dolardan fazla hasılat elde etmeyi başarmıştı. Bir çizgi roman kahramanına dayanan yapımın, beyaz perdede ve Akademi’de bu denli konuşulması dönemi için hayli ses getiren bir olaydı.

Richard Donner

Bir grup arkadaşın hazine avını konu alan The Goonies’in senaryosunu Chris Columbus ve Steven Speilberg kaleme aldı. Yapımın devamı yıllar sonra The Goonies 2 adı ile geliştirilmeye başlandı.

Richard Donner filmleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Deadline

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Hollywoodda son 50 yıldır klasik olmuş pek çok ünlü filmi çekmiştir.Popüler sinemanın en yetenekli başarılı yönetmenlerinden biriydi.Toprağı bol olsun.Huzur içinde uyusun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

aşk 101 2. sezon inceleme

Aşk 101 Dizisinde 2. Sezon Yayın Tarihi Belli Oldu: Ses Getiren Yapım Geri Dönüyor

kültür servisi veda

Kültür Servisi Yayın Hayatını Noktaladı