Coppola’nın The Godfather 3 filminden memnun olmadığı bilinen bir gerçek. Sadece Francis Ford Coppola değil serinin sevenleri de büyük destanın son halkasından hayal kırıklığı duyuyor. Sonunda yönetmen de filmi tekrardan gözden geçirip, düzenleyip, ekstra sahneler ekleyerek hak ettiği seviyeye çıkartmak için çalışmalara başlıyor.
Ünlü yönetmen son zamanlarda diğer filmleri Cotton Club ve Apocalypse Now’u tekrar düzenleyerek yayınlamış ve vizyonundaki hallerine getirmişti. Üstelik Apocalypse Now özelinde birden fazla kez. The Godfather 3 için de planları olduğunu belirten yönetmen işe başlamak için Paramount’un iznine ihtiyaç duyuyordu. Geçtiğimiz günlerde bu izin çıktı ve The Godfather 3, yönetmenin ve yazarın planladığı orijinal isimle, yeni bir başlangıç ve yeni bir sonla Aralık’ta ekranlara gelecek: Mario Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone (Mario Puzo’dan; The Godfather, Son Nokta: Michael Corleone’nin Ölümü)
Godfather’in üçüncü filmi Amerikan sinemasının başyapıtları sayılan diğer iki filmin yanında sönük kalsa da 7 Oscar adaylığıyla kesinlikle önemli bir film. Artık 60’lı yaşlara gelmiş Michael Corleone’yi izlediğimiz yapım, suç babasının ailesini geleceği giderek yok olan suç dünyasından çıkartıp yasal bir işletme haline getirme çalışmalarını işliyor.
Coppola filmin düzenlenme çalışmaları sırasında bütün filmi negatiften 4K tarayıcılarla geçirip çok daha kaliteli bir görüntü elde etmiş. Çalışmaları Coppola’nın Deadline’a verdiği röportajdan derledik:
“Mario Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone, Mario ve benim The Godfather: Part III olan filmle ilgili gerçek planlarımızı ortaya koyan bir isim. Finalin bu hali için yeni bir başlangıç ve son hazırladım. Bazı sahneleri ve çekimleri yeniden düzenledim ve müzikleri baştan tasarladım. Bu değişiklikler ve yenilenmiş görüntülerle The Godfather ve The Godfather: Part II efsanelerine daha yakışır bir son oldu. Jim Gianopulos ve Paramount’a bu şansı tanıdıkları için teşekkür ederim.”
Paramount, The Godfather IV ve The Godfather V İstiyordu
“Coda, son demek. Birinci bölüm ve ikinci bölüm var; sonra da Coda, yani son. Bu ismi stüdyoya sunduğumda Paramount izin vermedi. Muhtmelen dördüncü ve beşinci filmi yapmak istiyorlardı. Benim planlarım bu yönde değildi tabii ki. Genellikle filmlerimi yeniden düzenlediğimde daha uzun hale getiririm ama Godfatheriçin bu geçerli değil. 14 dakika daha kısa olacak. Böylesi daha etkili olacaktır. Kısa ve vurucu. Michael Corleone gerçekten ölmüyor ama sevdiği her şeyi ve herkesi kaybediyor. Hayatta ölümden daha kötü olan tek bir şey varsa o da bu.
Film ilk çıktığı sıralarda kızım Sofia’yı oynatmam da çok eleştirilmişti. Filmde kullandığımız sahneler o karakterin istediğim gibi gelişememesine sebep oldu. Sonraki yıllarda başarılı bir yönetmen olan Sofia’ya o zaman sırf kızım olduğu için rolü vermediğimi göstermek istiyorum.”
Michael Corleone’nin Ölümü’nün ülkemizde sinemalarda gösterime girip girmeyeceği henüz belli değil.
Baba 3‘ü seviyor musunuz? Hikâyenin sonunu niyetlenildiği hâliyle izlemek sizi heyecanlandırıyor mu? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bekliyoruz.
Hadi küçük bir anket yapalım.
Sizce böyle bir düzenlemeye gerek var mıydı?
Vote in the poll.JL Snyder Cut olayı yeni bir yol açtı sektörde ama iyi mi olacak kötü mü bilmiyorum.
Bence kötü. Ama tüm sektörü etkiler mi? O biraz zor gibi.
Örneğin; stüdyo ya da yapımcı ekip veya da ikisi paslaşmalı işi batırsın. Bu “asıl”, “nihai”, “emsalsiz” versiyon mevzusu, hatalardan ders almanın önüne geçebilir. Bu da stüdyolara kötü giden politikalarını sürdürmesine, üstüne bir de kârlı mı kârlı çıkmalarına da kapı aralayabilir.
Ha, kârlı çıkmaları sorun değil. Zaten ticaret yürütüyorlar. Lakin seyircinin harcadığı zaman daha kıymetli. Ellerinden geldiğince dikkatli davranarak ortaya çıkartabilecekleri iş, tek seferde, seyirciyi ziyadesiyle tatmin edebilecekken, bu ikinci üçüncü şans mevzusu o olasılığı zayıflatacak. Ana akımdaki büyük bütçeli filmleri takip edenler açısından, durum böyle olabilir.
Snyder Cut’la nasıl bir alakası var bunun anlayamadım. İnsanlar sinemadaki yenilenmiş kurguları hiç mi duymadılar acaba? Yaklaşık kırk yıldır yeniden düzenlenen, kurgulanan ve restorasyon sürecinde elden geçirilen tonla film mevcut. Ford Coppola henüz geçen sene 40 yıllık Apocalypse Now filminin kurgusunu tekrar elden geçirdi ve 4K restorasyonu ile sundu. Hakeza bunun sektördeki en bilinen ve aslında uzun süreler önce çığır açan olayı Blade Runner idi. 7 farklı kurgusu ile bu rekoru halen elinde tutuyor sanırım. Üstelik yönetmenlerin kendi çektikleri onlarca saati bulan ham görüntüleri stüdyo yüzünden kullanamayışı problemi uzun yıllardır var ve fırsatını buldukları zaman “yönetmen kurgusu” adı altında yayımlanıyorlar. Yine bunlardan en bilineni Sergio Leone’nin “Bir Zamanlar Amerika” filmi. Snyder olayı da biraz fazla abartıldı diye düşünüyorum. Kendi çektiği sahnelerin çoğu atılmış olmasından kaynaklı birde orjinal filmi ortaya koyma uğraşı son derece doğal. Sektör uzatılmış ve yeniden düzenlenmiş kurguları keşfedeli elli yıl oldu; ben bu olayın da sektörde herhangi bir değişikliğe sebep olacağını düşünmüyorum.
@magicalbronze seçeneklere klasik olmuş bir seriyi bozmasınlar şıkkı koymamışsınız