in ,

Orta Çağ İskoçya’sında Yaşamış Üç Kişinin Yüzleri Yeniden Canlandırıldı

Orta Çağ zamanında İskoçya’da yaşamış üç kişinin yüzü dijital ortama aktarılarak yeniden modellendi.

orta cag iskocya yuz modelleme
- Reklam -
- Reklam -

Orta Çağ yıllarında İskoçya’da ikamet etmiş üç insanın yüzü, dijital ortamda yeniden canlandırıldı. Yapılan çalışmada, dönemin hayat tarzı hakkında yeni bilgilere ulaşılması bekleniyor.

1957’de işçiler tarafından tesadüf eseri bulunan üç iskelet hakkında bugüne dek çok az bilgi biliniyordu.

Aradan geçen onca yılın ardından araştırmacılar adli bilimler ve teknolojileri kullanarak bu 3 kişinin yüzünü dijital ortamda yeniden modellemeyi ve onlara animasyonlarla can vermeyi başardı.

- Reklam -

Cold Case Whitehorn olarak adlandırılan bu proje, İskoçya’nın en eski Hristiyan topluluklarından biri olan -ve bu cesetlerin de içinde bulunduğu- Whitehorn Manastırı’nı yöneten Whitehorn Trust adlı hayır kuruluşunca yürütülen bir girişimin bir parçası. Kendileri projenin amacını, “İskoçya’nın uzak geçmişinden insanların yaşam tarzları, beslenme düzenleri ve sağlık durumlarına içeriden bir bakış elde etmek,” olarak ifade ediyor.

Orta Çağ Yıllarında Yaşamış Bir Genç Kadın, Bir Rahip ve Bir Piskopos Yeniden ‘Canlandırıldı’

İskoçya’da yaşayan bir adli kraniyofasiyal antropoloji uzmanı olan Chris Rynn, Orta Çağ’dan kalma bu 3 kafatasının ait olduğu insanların yüzlerini yeniden modellemek için teknolojik ve uygulamalı teknikleri bir arada kullandı. Kafatasları genç bir kadın, bir rahip ve İskoçya Ulusal Müzeleri’ne göre, 1209’da topluluğun piskoposu olan Piskopos Walter’a aitti. Rynn’in ilk adımı kafataslarını üç boyutlu bir taramasını elde etmek oldu.

orta çağ yüz canlandırma

Rynn, projeyle ilgili bir video sunumunda şu sözleri kaydetti:

“Bu yüzlerin dijital birer heykel gibi görünmesini istemedim. Bu yüzden sıra kasları modellemeye geldiğinde onları balmumuyla hazırlayıp kafataslarında olduğu gibi taradım. Bunlara fotografik dokular ekleyerek, ki bu, 3 boyutlu modellere benzerlik gösteren insanları seçip dokuları kafatasına yansıttığınız bir süreçtir, gerçek birer insanmış gibi görünmelerini sağladım.”

Rynn; modellerin hareket etmeleri, göz kırpmaları ve gülümsemeleri vb. jest ve mimikleri sanki yaşıyormuş gibi gerçekleştirmelerini sağlayan animasyonların üretiminde yapay zekâ teknolojilerinden yararlandı. Projenin sonunda elde edilen sonuç ise uzun zaman önce yaşamış üç insanın epey canlı ve gerçekçi görünen üç boyutlu modelleri oldu.

Videoda Rynn sözlerine şöyle devam etti:

“Bu kafatasların üzerinde aynı anda çalışmak gerçekten ilginçti çünkü bunlardan biri olan yarık dudaklı ve damaklı rahipe ait olan kafatası üzerinde çalıştığım en asimetrik kafatasıyken genç kadın, üzerinde çalıştığım en simetrik kafatasına sahipti.”

- Reklam -

orta çağ iskoçya yüzler canlandırma

Üretilen Animasyonlar Kitap Festivalinde Sahnelendi

The Whitehorn Trust, üretilen animasyonları 30 Eylül’de, “bölgenin arkeolojik arşivi”nin bir parçası olarak Wigtown Kitap Festivali’nde sahneledi.

The Whithorn Trust’ın geliştirme müdürü Julia Muir-Watt, “Yüz yıllar öncesinden bu üç kişiyi görme ve hayal etme fırsatına sahip olmak tarihimizi ve atalarımızı anlamamıza yardımcı olacak olağanüstü bir yol,” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Orta Çağ’da hayatın gerçekte nasıl olduğunu hayal etmek her zaman zorlayıcı bir meydan okuma olmuştur ve bu rekonstrüksiyonlar, geçmişimizden gelen bu insanların gerçekte kim oldukları, günlük yaşamları, umutları ve inançları ile ilişki kurmanın harika bir yolu oluyor.”

orta çağ iskoçya yüzler

Daha önce yapılan bir başka modelleme çalışmasında da bilinen ilk Anadolu kadınının yüzü canlandırılmıştı.

Siz bu Orta Çağ esintili çalışma hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Adam pek tekin birine benzemiyor :smile:

  2. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Kadın tam bir tipik ortaçağ güzeli.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nosferatu Filmi Yeni başrolleri

Yeni “Nosferatu” Filminde Başroller Değişti: Bill Skarsgård ve Lily-Rose Depp Yapımın Yeni Yıldızları Oldu

Tár fragmanı

Cate Blanchett’a Venedik’te En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü Kazandıran “Tár” Filminden Yeni Fragman