in

Top Gun: Maverick Filmine Telif Haklarını İhlal Ettiği Gerekçesiyle Dava Açıldı

Top Gun: Maverick telif ihlali davasıyla karşı karşıya. Paramount Pictures’ın yeni film için, orijinal hak sahibine ödeme yapmadığı öne sürüldü.

Top Gun Maverick telif ihlali
- Reklam -
- Reklam -

Top Gun: Maverick filmi için Paramount Pictures’a telif hakkı ihlali davası açıldı. Tom Cruise’un kariyerinin en iyi açılışını yaptığı yapım fikri mülkiyet haklarının ihlali davasıyla karşı karşıya.

1986 yılında Ehud Yonay’ın “Top Guns” başlıklı makalesinden esinlenerek ortaya çıkarılan Top Gun filminin yapımcısı Paramount Pictures iddia edilene göre telif hakları anlaşmasını yenilememiş durumda. Vizyona girişinin ikinci haftasında ABD’de gişe rekorları kıran Top Gun: Maverick bir telif savaşının ortasında kalmış olabilir.

Orijinal Top Gun filminin esin kaynağı Top Guns makalesinin yazarı olan Ehud Yonay’ın çocukları Shosh ve Yuval Yonay 2018 yılında Paramount Pictures’a telif haklarını içeren bilgilendirme metni gönderdiklerini ifade ediyor. Ancak şirketin konu hakkında bilgilendirilmesine rağmen 2018 yılında filmin çekimlerine başladığı telif haklarını hiçe saydığı öne sürülüyor.

- Reklam -

Paramount Pictures ilk filmin çıkışından hemen önce makalenin haklarını satın almış ancak Ocak 2020 tarihinde Top Guns’ın hakları Yonay ailesine geri dönmüştü. Paramount’un güncel telif hakları elinde olmamasına rağmen, yapım dağıtıma çıkmadan önce ailenin gönderdiği bilgilendirme mektubunu “kasti bir şekilde görmezden gelerek” fikri mülkiyet haklarını çiğnediği iddia ediliyor.

Yonay Ailesi: “Paramount Pictures Telif Hakları Elinde Olmamasına Rağmen Top Gun: Maverick Filmini Çekmeye Devam Etti”

Bununla birlikte Yonay Ailesi Maverick filminin, telif haklarının sona ermesinden sonra, 8 Mayıs 2021 tarihinde tamamlandığını kaydediyor. Stüdyo ise o tarihten önce yapımın “yeterince tamamlanmış olduğunu” kaydediyor. Diğer taraftan Maverick Koronavirüs pandemisi sebebiyle birkaç defa ertelenmek zorunda kalmış ve en sonunda geçen günlerde izleyici ile buluşabilmişti.

Top Gun Maverick gişe hasılatı tom cruise rekor

Davada Yonay Ailesi hikâye haklarının Paramount Pictures tarafından daha fazla kullanılmamasını, hiçbir şekilde ekran adaptasyonlarında izinsiz bir şekilde konu edilmemesini ve bu süreçte yapılan intihaller sonucu oluşan zararın karşılanmasını istiyor. Bununla birlikte aile, çıkış yaptığı tarihten bu yana dünya genelinde 546 milyon dolarlık hasılat elde eden filmden belirli bir geliri hak ettiklerini de dava dosyasında sunmuş durumda.

- Reklam -

Paramount Pictures yetkilileri ise fikri mülkiyet haklarının ihlali konusunda, “Bu iddialar yersizdir ve kendimizi şiddetle savunacağız,” ifadelerini kullanıyor..

Öte yandan yeni filmin, telif hakkıyla korunan hikâyenin bir türevi olup olmadığı sorusu da mevcut. Paramount, 1986 tarihli filmde Ehud Yonay’a bir ödeme yapmıştı. Stüdyo, makalenin bazı haklarını zamanında almış olsa da yeni yapım için bu tarz bir satın alma gerekli olmayabilir.

Siz Paramount Pictures’a açılan hak ihlali davasına dair ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Hollywood Reporter

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wednesday Dizisi İlk Bakış Fragmanı Yayında

Tim Burton’ın Yeni The Addams Family Dizisi “Wednesday” için İlk Bakış Videosu Yayınlandı

sweet tooth 2. sezon çekimleri tamamlandı

Netflix’in Çizgi Roman Uyarlaması Sweet Tooth Dizisinde 2. Sezon Çekimleri Tamamlandı