in ,

İdam Edilen İskoçya Kraliçesi I. Mary’nin Mektubundaki Gizem Özel Bir Teknikle Çözüldü

İdam Edilen İskoçya Kraliçesi I. Mary’nin mektubundaki gizem yaklaşık 430 yıl sonra çözüldü. Sarmal mühür adlı yöntemin, kraliyet ailesi içerisinde sıklıkla kullanıldığı tespit edildi.

İskoçya Kraliçesi I. Mary mektup
- Reklam -
- Reklam -

İskoçya Kraliçesi I. Mary’nin, idam edilmeden önce kaleme aldığı son mektuptaki gizem ortaya çıkartıldı.

1542 – 1587 yılları arasında yaşayan, Fransa Kralı II. François ile evlenerek Fransa Kraliçesi de olan I. Mary vatana ihanetle suçlanarak idam edilmişti. Kraliyet üyelerinin mektupları üzerinde gerçekleştirilen özel araştırma, I. Mary’nin son mektubundaki gizli mesaj yöntemini gözler önüne serdi.

I. Mary, mektubun içeriğini saklamak için özel ve karmaşık bir kâğıt katlama yönteminden faydalanmıştı.

- Reklam -

8 Şubat 1587 tarihinde Fransa Kralı III. Henry’ye, tutulduğu hapishane hücresinden Fransızca olarak kaleme alan Kraliçe, kendi akıbetine dair bilgileri aktarıyordu. I. Mary, mektupta cezası hakkında bilgilendirildiğini ve sabah 8’de tıpkı bir suçlu gibi idam edileceğini ifade ediyordu:

“Ölümümden sonra bedenimin kraliçe, eski müttefik ve kız kardeşiniz olma onuruna eriştiğim krallığınıza nakledilmesini diliyorum. Ancak vasiyetimi özgürce yazabilmek için izin alamadım.”

Fransa, İskoçya ve İngiltere arasındaki faaliyetleriyle tanınan Kraliçe, Britanya tarihinin en önemli figürleri arasında yer alıyor. Önce evlenip Fransa’ya giden ve kocasının ölümünün ardından yurdu İskoçya’ya dönen Mary, o sırada İskoçya ve İngiltere’yi yöneten kuzeni I. Elizabeth’e yönelik başarısız bir suikast girişiminin ardından, tahtı ele geçirmeye çalıştığı gerekçesiyle idam edilmişti.

İskoçya Kraliçesi I. Mary mektup sarmal mühür

İki kuzen arasında yaşanan taht kavgaları ve entrikalar 2019 yılında yönetmenliğini Josie Rourke’nin üstlendiği İskoçya Kraliçesi Mary (Mary Queen of Scots) filmi dahil pek çok yapıma konu olmuştu.

İskoçya Kraliçesi I. Mary’nin Kullandığı Teknik Büyük Sabır ve Beceri Gerektiriyordu

Dünya çapından çeşitli katılımcıların dahil olduğu bir ekip, I. Mary’nin kaleme aldığı mektubu mühürlemek adına kullandığı mektup kilitleme yönteminin ardındaki sır perdesini kaldırmayı başardı. Bu kilitleme yöntemi, mektup eğer alıcısına ulaşmadan kurcalandıysa bu durumun anında ortaya çıkmasını sağlıyordu.

Electronic British Library Journal dergisinde yayımlanan makale, Kraliçe’nin mektubunu nasıl kilitlediğini ortaya çıkartan kıvrımları ve yırtıkları tespit etti.

Araştırmacılar konu hakkında şöyle konuştu:

“Mary hapishane hücresinde bunu kendi eliyle yazmıştı. Bu yüzden mektubu kendisinin kilitlediğine inanmak için makul nedenlerimiz var.”

iskocya kralicesi i mary mektup gizem

I. Mary tarafından kullanılan bu kilitleme yöntemi bir hayli karmaşıktı. Sarmal mühür olarak tanımlanan katlama yöntemi için en az 30 adım gerekiyordu. Yayımlanan makalede kilidin detaylarına dair şunlar ifade edildi:

- Reklam -

“Zaman, sabır ve büyük beceri gerektiren epey karmaşık bir teknik. Tek bir yanlış hareketle mekanizmanız bozulabilir ve mektuba yeniden başlamanız gerekebilir.”

I. Mary’nin Mektubu, İskoçya’da Ulusal Bir Değer Olarak Görülüyor

Araştırmanın yazarlarından Jana Dambrogio, mektubun İskoçya tarihi adına çok büyük bir ulusal değere sahip olduğunu kaydetti:

“Onunla şahsen ilgilenmek ve benzersiz sarmal kilidini bulmak bir araştırmacı için heyecan vericiydi.”

Öte yandan yapılan bu araştırma sarmal kilit tekniğinin kraliyetin diğer üyeleri tarafından da kullanıldığını gösterdi.

Fransa Kraliçesi Catherine de’ Medici’nin 1570 yılında yazdığı, I. Elizabeth’in de 1573’te kaleme aldığı mektupların aynı yöntemle mühürlendiği öğrenildi.

Bu teknik aynı zamanda Elizabeth’in kişisel casusu Sir Francis Walsingham tarafından da uygulanmıştı.

Mektupların İzi Daha Önce de X Işını ile Sürülmüştü

Keşfe imzasını atan ekip, mektuplarla ilgili çalışmalarını aslında birkaç ay önce önemli bir gelişmeyle duyurmuştu.

Martta yürüttükleri bir araştırmada X-ışının kullanıldığı bir tarayıcı sayesinde yaklaşık 300 yıldır açılmayan bir mektubun içeriği ortaya çıkmıştı.

Söz konusu mektubu mührü kırmadan okumayı başaran bilim insanları, Rönesans Avrupası’ndaki yaşantıya dair önemli verileri günümüze taşımayı başarmışlardı.

Siz bu gizli yöntem hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Death on the Nile vizyon tarihi fragman

Agatha Christie Uyarlaması “Death on the Nile” Filminden Vizyon Tarihi ve Yeni Fragman

dünyanın en küçük kitabı the lord's prayer

Dünyanın En Küçük Kitaplarından “The Lord’s Prayer” Açık Artırmada Satıldı