in ,

Yüzüklerin Efendisi Dizisi “The Rings of Power”ın 4. Bölüm İncelemesi: Yaklaşan Kehanetler, Yükselen Kötülük

The Rings of Power 4. bölüm incelemesi sizlerle. Amazon’un Yüzüklerin Efendisi dizisinde beklentiler giderek düşüyor mu?

The Rings of Power 4. bölüm incelemesi
- Reklam -
- Reklam -

The Rings of Power 4. bölüm incelemesi ile karşınızdayız. Amazon Prime Video’nun uzun süre merakla beklenen dizisi Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri, yolculuğunu kanondan farklı bir noktaya taşıma ısrarını sürdürüyor.

Amazon Prime Video’nun büyük umutlar bağladığı Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’nin 3. bölümü 9 Eylül’de yayınlanmıştı. Dizinin Adar isimli bölümünde Numenor’a ve Southland’deki Ork birliklerine odaklanılmıştı. Maceranın The Great Wave (Büyük Dalga) adlı 4. bölümü ise Numenor, Khazad-Dum ve Southland hikâyelerini birbirlerini bağlıyor. Büyük Dalga ismi Akalabeth/Numenor’un Çöküşü’ne bir gönderme ve dizinin açılış sahnesi de bu minvalde gelişiyor.

The Lord of the Rings: The Rings of Power 4. Bölüm Olay Akışı

The Rings of Power 4. Bölüm Kraliçe Miriel’in rüyası ile başlıyor. Deprem, tsunami ve dalgalarla yok olan Numenor kenti (başkentin ve mevcut kentin adı belirtilmiyor) sekansı oldukça şok edici bir girişti. Ani bir şok, seyirciyi ters köşe eden bir başlangıç ve sezonun olay akışını bir anda allak bullak edecek bu sahnenin bir rüya olduğu anlaşılıyor. Böylece bölümün ilk hayal kırıklığı yaşanıyor. Çünkü bu rüya sonrasında dizi monoton akışına devam ediyor.

- Reklam -

The Rings of Power 4. bölüm palantir

Devamındaki pazar yeri sahnesinde Pharazon’un bir sözü dikkat çekmeyi başarıyor. Pharazon, kraliçenin kulağına kimin fısıldayacağının önemli olduğunu ifade ediyor. Buradan onun aslında gölge iktidar olduğu anlaşılıyor. Ek olarak Elf Galadriel’in Kraliçe’yi etkisi altına almasından korkuyor. Çünkü bu kendi iktidarını sarsacak bir durum.

Bu sahnenin devamında aynı pazar yerinde bir önceki bölümde Halbrand ile sorun yaşayan demirci usta kalabalığı galeyana getiriyor. Bu sahnede kullanılan üslubun çarpıcı olması amaçlanmıştı. Çünkü zanaatkar kişi bir “öteki” ve “yabancı” olarak Elf tehdidinden söz ediyor. Elfler Numenor’a gelirse Numenor halkının işsiz kalacağından ve yurtlarını kaybedeceklerinden dem vuruyor. Bu durum apaçık şekilde Batı politik dünyasında yükselen ‘Aşırı Sağ’ görüşlere bir gönderme. Yabancı düşmanlığı ve göçmen karşıtlığı meseleleri Orta Dünya’da da hissediliyor. Tabii ki Pharazon bu gelişmeleri fırsat bilip politik zekâsını kullanarak bu durumu kendi lehine çeviriyor. Bu sahnede Elf düşmanlığının kraliyetten halka inen bir düşünce olmadığı ve Numenor halkının Elf karşıtı olduğu gösteriliyor.

güç yüzükleri 4. bölüm inceleme - the rings of power

Üstelik bu durumun yeni olmadığı ısrarla vurgulanıyor. Bu sahnede Pharazon Numenoranların gücünü hatırlatmak için, “Armenelos’u kurduk,” ifadesini kullanıyor. Bu ciddi bir kanonik hata. Çünkü Armenelos Numenor’un Çöküşü sonrasında Elendil’in kurduğu Arnor Krallığı’nın başkenti olarak biliniyor. Bu sahnede ve kullanımda Numenor başkenti ve dizide gördüğümüz kenti kastedilmiş olabilir.

Galadriel ve Miriel’in ilk diyaloglarında Galadriel’in bir ikna çabasına giriştiği görülüyor. Galadriel Miriel’e Orta Dünya’da yükselen tehdit karşısında harekete geçmeyi teklif ediyor. Senaryo ekibinin bitmek bilmez enerjisiyle durmadan inandığı yolda ilerleyen ve hiçbir engel tanımayan Galadriel’ine (!) bu bölümde ilk olarak Miriel haddini bildiriyor. Çünkü bu sahnede Galadriel mevcut hükümdarı sorgulayarak onu kışkırtmak için “Naip” sıfatını vurguluyor. Çünkü idealist, genç ve hırslı Galadriel amaçları uğruna otoritelere karşı çıkabilen biri (!). Devamındaki zindan sahnesinde ise Halbrand Galadriel’e olgunluk dersi veriyor.

The Rings of Power 4. bölüm yorum

Sahnenin Arondir’e geçmesiyle beraber seyirci Adar karakteriyle tanışıyor. Adar hakkında internette onun Feanoroğullarından Maglor olabileceğine dair teoriler konuşuluyor. Bu dizi evreninde Adar herkes olabilir. Adar’ın Ork öldürme sahnesi oldukça kafa karıştırıcı. Bu sahnelerde karakterin tanrısal bir güç elde etmek istediği mesajı veriliyor. Adar’ın Arondir’e bildiği ve halka mâl olan gerçeklerin aslında yalan olduğunu ve yeni gerçeklerin geleceğini söylediği sahne derin bir anlama karşılık gelebilir. Bu sahne Amazon’un seyirci ile kuracağı ilişkiye bir gönderme de olabilir. Çünkü kanona sadık kalmayan bir yapımla seyirci karşısına çıkıyor.

Dizi, J.R.R. Tolkien’in Oluşturduğu Evrene Ne Kadar Sadık?

Bununla beraber kanona aykırı ve hatta karşıt olan senaryonun aslında uygun olduğunu savunan Tolkien uzmanları da azımsanmayacak sayıda. Amazon dizi ve Tolkien uzmanlarıyla beraber yeni bir gerçeklik inşa etmek istiyor olabilir. Üstelik Tolkien Society resmi Twitter hesabı Tolkien’in kitaplarından Galadriel’in kahraman bir kimse olduğuna ilişkin birkaç cümlesini paylaşması bu yeni gerçekliğin bir parçası. Amazon’un telif haklarının sınırı oldukça belirsiz. Tutarsızlıkların büyük kısmı bundan kaynaklanıyor.

tolkien society twitter

Sonrasında Adar, Arondir’i elçi olarak Ostirith’e gönderiyor. Bu noktada Adar ve Ork birliklerinin insan gruplarının toplu şekilde Ostirith’e sığındığı bilgisine sahip. Bu, hem kötücül güçlerin Elflerin geri çekilişinden haberdar olduğunu hem de bir istihbarat ağına sahip olduğunu gösteriyor.

Eregion sahnesinde Elrond’un ikinci bölümde cüceleri ikna ettiğini anlaşılıyor. Çünkü bu sahnede Celebrimbor’un kulesi için Elf ve Cüce işçilerin beraber çalıştığı vurgulanıyor. Bu kısa sahnenin ardından Elrond tekrar Khazad-Dum’da beliriyor. Elrond’un Khazad-Dum’a bu gidişi diplomatik olmaktan çok istihbarat toplamak için. Bu kısımda seyirci ve Elrond Mithril ile tanışıyor; maden çöküşü vakası ve Durin’in Lindon’a daveti seyirciye gösteriliyor.

Dizinin ilerleyen kısımlarında Theo’nun kasabaya geri dönüşü ve Arondir’in onu kurtarışı, Galadriel’in üç Numenor askerini alt edip kaçması, Numenor’un hasta kralı ile tanışılması, Galadriel’in gönderilmesi, Ak Ağaç’ın yaprak döküşü ve Numenor’un Orta Dünya’ya yardıma gidişi gibi olaylar gerçekleşiyor. Bölümdeki tüm olaylar ilk sahneden son sahneye kadar birbirlerini gerçekleştirmek için yaşanıyor.

- Reklam -

Senaryo ve Kurgu

Dizinin ilk iki bölümünde hızlı bir hikâye anlatımı vardı. 3. bölümde durağanlaşan hikâye bu bölümde de aynı tempoda ilerliyor. 4. bölümde, ilk iki bölümde olduğu gibi büyük zaman atlamaları bulunmuyor. Yayınlanan son bölümle beraber anlaşılıyor ki dizinin aslında belirli zaman algısı yok. Çünkü aynı bölümde Galadriel Numenor’da birkaç gün geçirmişken Eregion’da Celebrimbor’un kulesinin inşaatına başladığı, Arondir’in esaretten kurtuluşu gösteriliyor. Bu bölümde zamansal olarak Elrond iki kez Khazad-Dum’a gidip geliyor ve Meteor Adam’ın birkaç hafta önce düştüğü ifade ediliyor. Olaylar birkaç haftalık mı, birkaç günlük mü yoksa bir kule inşaatını ilerletecek kadar aylar sürecek kadar mı belli değil. Bu tercih senaristlerin yapıma olan yaklaşımını ciddi ölçüde sorgulatıyor.

güç yüzükleri 4. bölüm yorum

Dikkat çekici bir husus olarak Numenor özelinde İnsan ırkına ait gelenekler yoğun şekilde işleniyor. Elf gelenekleri ve Elf yaşantısı ise henüz işlenmedi. Cüce ve Harfoot sahnelerinde de bu tarz göndermeler bulunsa da Numenor geleneklerine baskın şekilde yer veriliyor. Bunun örneklerini bölümün açılışındaki rüyada Miriel’in bebekleri sevdiği sahnede ve Isildur’un gemicilik sahnelerindeki usul vurgusunda görmek mümkün. Ek olarak bu bölümde Orkların kara lisan kullandığı görülüyor. Orkların kendi arkadaşlarının naaşını kaldırdıkları sahne tamamen kanona aykırı olmakla beraber onların ölü ritüelini göstermeyi amaçlıyor. Hem de temelsiz ve yüzeysel bir şekilde.

Dizinin her bölümünde bir kehanet unsuruna yer verildi. Bu bölümün kehanet unsuru ise bölüme adını veriyor. Bu bölümün kehaneti Numenor’un Çöküşü vakasıydı. Bu olay hem Miriel’in rüyasında hem de Palantir’de gözler önüne seriliyor. Kehanetlere ek olarak her bölümde bir sahneye mutlaka kadim bir nesne yerleştiriyor. Daha önceki bölümlerde Dor Lomin’in Ejderha Miğferi ve Narsil gösterilmişti. Bu bölümde ise Numenor sahnelerinde Tuor’un Kuğu işlemeli kalkanı gözüküyor.

the rings of power 4 bölüm inceleme numenor

4. bölümde zamansallık ve olayların akış sırası ciddi bir sorun oluşturuyor. Elrond’un Khazad-Dum sahnesinde Durin ve Disa’nın sırrını “Elf Kulakları” veya en iyi ihtimalle dudak okuma yoluyla öğrenmesi feci bir durum iken elini kolunu sallayarak gizli bir maden sahasına girmesi daha da tuhaf bir durum.

Tuhaflıklar bununla sınırlı da değil. Orklar önceki bölümde düzgün diksiyonları ve kusursuz İngilizceleri ile dikkat çekiyordu. Bu bölümde ise ölen arkadaşlarına yas tutuyorlar. Bu hem kendi içinde tutarsız hem de kanona zıt bir durum.

The Rings of Power 4. bölüm eleştiri

Ek olarak dizide Southland’in “Mordorlaşma”sı devam ederken Ostirith’e kaçan insanların yanlarına yetersiz gıda alması, sadece Theo’nun kasabaya dönmesi ve Arondir’in onu kurtarmasına hizmet ediyor. Bu en iyi ihtimalle basit ve yüzeysel bir senaryo tercihini gösteriyor. Numenor’un sefer kararı almasının ardından asker topladıkları görülüyor. Oysa Numenor kanonda APAÇIK şekilde son derece gelişmiş bir orduya sahip olan emperyal bir krallık. Halihazırda Orta Dünya üzerinde kolonileri, orduları ve ticaret yolları bulunması gerekirken dünyadan tamamen izole bir Numenor tablosu çizilmesi çelişkili bir tutum. Dizi ekibi kendi içine kapanık olarak kurguladıkları bu Numenor’un geleneklerini, politik yapısını ve gündelik yaşantısını göstererek kendi Numenorlarını inşa ediyorlar. Galadriel’in kanona uymayan hatta ona karşıt olan karakter özellikleri ile Amazon adeta Galadriel adlı süper kahramanını yaratıyor.

Kapanış ve The Rings of Power 5. Bölüm Beklentileri

Bu bölümde Numenor’un unufak olması, Khazad-Dum sahneleri ve Cüce Ağıtı gibi etkileyici sahneler olsa da senaryonun yüzeyselliği ve mantık hataları daha fazla ön plana çıkıyor. Gizli Cüce kapısı ve Halbrand’ın İnsanları birleştirecek kral olduğu vurgulanan sahnelerinde filmlere gönderme bulunuyordu. Tüm bunlarla beraber yeni bölüm itibarıyla bu sezonda Güç Yüzükleri’nin yapılmama ihtimali de yükseldi. Çünkü yüzüklerin yapılacağı kule hâlâ inşaat halinde.

yüzüklerin efendisi dizisi 4. bölüm

Dizinin 5. bölümünde Numenor ordusunun Orta Dünya’daki harekatının başlangıcı ve Orklar tarafından Oristirith kuşatması gerçekleştirilebileceği muhtemel görünüyor.

The Lord of the Rings: The Rings of Power 5. Bölüm, 23 Eylül’de yayınlanacak. Aklımızdaki soruların nasıl sonuçlanacağını görmek için bir süre daha beklememiz gerekecek.

The Rings of Power 4. bölüm hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorum ve teorilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Alpaslan Tandırcı

2018'den bu yana Kırktuğ ve Fantas(an)tik gibi e-dergilerde ve birkaç blogda yazılar kaleme aldım. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Tolkien araştırmaları, siyaset bilimi ve ekoloji alanında uzmanlık çalışmalarına devam ediyorum. J.R.R. Tolkien ve onun Orta Dünya'sı benim için tahammül etmesi hayli zor olan gerçeklerin acı dünyasına bir alternatif teşkil ediyor. Olórin kadar bilge, Fingolfin kadar yiğit ve Felagund Finrod kadar fedakâr biri olabilmeyi hedefliyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Güzel bir inceleme olmuş kaleminize sağlık. Bazı kısımları daha iyi anlamamı sağladı diyebilirim.

  2. Avatar for sultiderler sultiderler dedi ki:

    Emeğinize sağlık. Güzel noktalara değinilmiş. :clap: Soru işaretlerime de cevap bulabildim.

  3. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Adar Feanor’un oğlu Maglor çıkarsa şaşırmayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mr. Harrigan's Phone fragmanı stephen king

Stephen King Uyarlaması Korku Filmi “Mr. Harrigan’s Phone”dan İlk Fragman Yayınlandı

Keanu Reeves, Constantine 2 filmi

Keanu Reeves, “Constantine 2” Filmi ile İkonik Rolü Yeniden Canlandıracak