in , ,

Neil deGrasse Tyson’a Göre Mutlaka Okumanız Gereken 8 Kitap

Eğlenceli bakış açısıyla bilimi daha popüler hâle getiren astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, dünyayı daha iyi anlamak için mutlaka okumanız gereken kitapları paylaştı.

Neil deGrasse Tyson
- Reklam -
- Reklam -

Bilimi sıkıcı olmaktan çıkarıp keyifli bir şekilde bizlere anlatan ve sevdiren, eğlenceli astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, Carl Sagan’ın öğrencisi ve onun izinden gitmeye devam ediyor.

Reddit’teki Ask Me Anything köşesinde her kültürlü insanın okuması gereken kitaplar hangileridir sorusunu cevaplıyor ve bu eserlerin neden okunması gerektiğini tek tek açıklıyor. Tyson’ın verdiği cevapları sizler için Türkçeleştirdik.

İşte Neil deGrasse Tyson Tarafından Yapılan Kitap Önerileri

1. The Bible -İncil- (e-Kitap)

Ne düşüneceğinin ve neye inanacağının başkaları tarafından söylenmesi kendi adına düşünmekten daha kolay olduğunu öğrenmek için.

- Reklam -

incil

Neil deGrasse önerdiği kitapların içeriklerini değil ona göre ne için okunması gerektiğini belirtmiş. Neil’e göre başkalarından duyduklarımıza inanmayıp kendi okumalarımız doğrultusunda düşünüp inanabilmemiz için kutsal kitap İncil listede ilk sırada yerini alıyor.

İsterseniz İncil’in Türkçesini de çevrimiçi olarak şuradan okuyabilirsiniz.

2. The System of the World -Dünyanın Düzeni- Isaac Newton (e-Kitap)

Evrenin bilinebilir bir yer olduğunu öğrenmek için.

isaac newton

Bilim dünyasına çok büyük katkılarda bulunan fizikçi, matematikçi, mucit, filozof Isaac Newton’ın bu kitabı içeriğindeki zenginlik ve dünyanın düzenini anlamamıza yönelik çok değerli bilgileri sunmasına rağmen ilginç bir şekilde dünyanın en az okunan kitapları arasında. Eh Tyson da herhâlde bu yüzden bu kitabı akıllı insanların okuması gereken kitaplar listesine ekliyor.

3. On the Origin of Species -Türlerin Kökeni- Charles Darwin (e-Kitap – Sesli Kitap)

Dünyadaki diğer tüm canlılarla aramızdaki bağı anlamak için.

On the Origin of Species

Charles Darwin’in Türlerin Kökeni kitabı 19. yüzyıla damgasını vurmuş, insanlar bu kitabı okuduktan sonra dini konulardan çok bilimsel konulara yönelmiş dini dogmalardan kurtulmaya başlamıştı. Günümüzde hâlâ yerini koruyan bu değerli eser Tyson’ın okunması gereken kitaplar listelerine giriyor. Türlerin Kökeni; insanların evrendeki diğer canlılarla olan bağını anlamamız için okumamız gerek çok güzel bir rehber.

4. Gulliver’s Travels -Güliver’in Gezileri- Jonathan Swift (e-Kitap – Sesli Kitap)

Öğrendiğimiz diğer hicivli derslerin yanı sıra insanların da birer Yahoo olduğunu öğrenmek için.

Gullivers Travels

Jonathan Swift’in tek romanı olan Güliver’in Gezileri 18. yüzyılda yazılmış ve ölümsüzleşmiş fantastik çocuk romanı olarak bilinse de aynı zamanda ütopik bir hiciv kitabı. Ülkemizde de Hasan Ali Yücel klasikleri arasında yerini alıyor. Romanda, Doktor Gulliver geçim şartları nedeniyle gemilerde çalışmak zorunda kalıyor ve doktorluk yaparak dünyayı dolaşıyor. Dört bölümden oluşan bu kitapta Swift yaşadığı dönemleri Gulliver’in gezileriyle bağdaştırarak fantastik karakterlerle eleştiriyor. Her bölümde başka bir ülkeye giden Gulliver, kitabın son bölümünde, Houyhnhnm’ler yani atlar ve Yahoo’lar -insan türünden gelen vahşi ve erdem yoksunu canlılar- ülkesine gidiyor. Tyson’ın bu kitabı önermesinin nedeni de insanların kitapta anlatılan Yahoolar olduğunu anlamamızı istemesidir bize kalırsa!

5. The Age of Reason -Akıl Çağı- Thomas Paine (e-Kitap – Sesli Kitap)

Dünyada özgürlüğün temel kaynağının rasyonel düşüncenin gücü olduğunu öğrenmek için.

Neil deGrasse Tyson

- Reklam -

Thomas Paine’in Akıl Çağı kitabı da yine ülkemizde Hasan Ali Yücel klasikleri arasında yerini alıyor. 18. yüzyılda insanların dogmalardan kurtulup biraz daha akla ve mantığa uygun konulara yönelmesinde büyük bir rol oynayan kitabın ilk bölümünü Paine hapishanedeyken yazıyor. O dönemlerde aklın ve bilginin üstünlüğü kabullenilmeyip insanlar yargılanırken günümüzde de hala hiçbir şeyin değişmediğini gözler önüne seren bu özgün eseri okuma listesine ekleyen Tyson’a şaşmamalı!

6. The Wealth of Nations -Milletlerin Zenginliği- Adam Smith (e-KitapSesli Kitap)

Kapitalizmin açgözlülüğün ekonomisi ve kendi kendinin doğal afeti olduğunu öğrenmek için.

Adam Smith

Adam Smith’in 1776 yılında yazdığı ilk çağdaş iktisat eseri kapitalizmi detaylarıyla anlatıyor ve eleştiriyor. Kitapta, isminden de anlaşılacağı üzere milletlerin kimilerinin zenginken kimilerinin olamaması ve bunun altında yatan nedenler anlatılıyor. Tyson’ın okunması gereken kitaplar listesine bu kitabı eklemesi de yine günümüzde kapitalizmin aynı şekilde işlediği ve milletlerin ekonomilerinde gizli bir takım güçlerin oluşunu anlamamızı istemesidir.

7. The Art of War -Savaş Sanatı- Sun TZu (e-Kitap – Sesli Kitap)

İnsanları öldürmenin bir sanata dönüşebileceğini öğrenmek için.

Neil deGrasse Tyson

Sun Tzu’nun yazdığı, Türkçeye Savaş Sanatı olarak geçen, tüm dünyada bir strateji klasiği olarak görülen bu kitap sadece askerlik alanı için değil kişisel gelişim, iş idaresi gibi birçok alanda bir strateji örneği oluşturuyor. Savaşın nasıl sanata dönüştürülebileceğine dair akıllıca yazılmış bu kitabı Neil deGrasse Tyson günlük hayatlarımızda izlememiz gereken bir mesken olarak görüyor.

8. The Prince -Prens- Niccolo Machiavelli (e-Kitap – Sesli Kitap)

Güçte olmayan insanların iktidara gelmek için ve hâlihazırda iktidarda olan insanların bunu sürdürmek için her şeyi yapabileceğini öğrenmek için.

Neil deGrasse Tyson

İtalyan yazar Niccolo Machiavelli’nin yazdığı ve Medici soyundan, zamanın hükümdarı Lorenzo’ya sunduğu eser Türkçeye Prens olarak geçiyor. Bu eser ile Machiavelli’nin açıktan iktidara oynadığı düşünülüyor fakat aynı zamanda iktidardakilerin yapabileceklerinin gerçekliğini de gözler önüne seriyor. Tyson’ın neden okunması gerektiğini açıklamasında belirttiği gibi iktidardakilerin orada kalmak için yapabileceklerini anlamamız için güzel bir örnek.

Neil deGrasse Tyson bu kitapların hepsini okursanız Batı tarihine yön veren neredeyse her şeyi derinlemesine anlayacaksınız diyor. Siz ne diyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Stephen King’in Yazar Adaylarına Önerdiği 42 Kitap

* Neil Gaiman’ın En Sevdiği 3 Bilimkurgu Romanı

Kaynak: Open Culture

Burcu Ülker

1996 Bursa doğumlu. Anadolu Üniversitesi Ingilizce Öğretmenliği mezunu. Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyor. Yaşamına Istanbul'da hem öğrenci hem öğretmen olarak devam ediyor. Boş zamanlarında dans eder, okur, yazar. Mücadele etmeyi çok sever. Ona göre hayat, mücadele etmekten ibarettir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the one ring the lord of the rings

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Tolkien’in Yazdıklarıyla Asla Çelişmeyecek

Mehmet Berk Yaltırık Istrancalı Abdülharis Paşa

Istrancalı Abdülharis Paşa: Efsaneyle Hakikatin Birbirine Karıştığı Tarihi Bir Roman