in ,

Mısırlı Yazar Necib Mahfuz’un Antik Mısır Hikâyelerini Bir Araya Getiren “Mumyanın Uyanışı” Türkçede

Necib Mahfuz’un “Mumyanın Uyanışı” kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Can Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Mumyanın Uyanışı - Necib Mahfuz
- Reklam -
- Reklam -

Necib Mahfuz imzalı Mumyanın Uyanışı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Öykü türündeki kitap, Can Yayınları’nın Modern Dizisi kapsamında yayımlanıyor.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Necib Mahfuz, çağdaş Arap edebiyatının önde gelen yazarları arasında bulunuyor. Türkçede daha önce Yıldızların Fısıltısı, Cebelavi Sokağı’nın Çocukları, Karnak Kafe, Başkanın Öldürüldüğü Gün, Hırsızlar ve Köpekler, Aşk Zamanı ve Yağmurda Aşk gibi pek çok kitabı okurlarla buluşturulan Mahfuz; şimdi ise öykü türündeki Mumyanın Uyanışı ile raflara çıkıyor.

1911 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de doğan Necip Mahfuz, Kahire Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı ve burada Mısırlı entelektüellerden Taha Huseyn ve Mustafa Abdurrazık gibi isimlerle tanıştı. Edebiyat yolculuğuna öykülerle başlayan yazar, sonradan kaleme aldığı Kahire Üçlemesi’yle toplumcu gerçekçi romanın önde gelen isimleri arasına katıldı. 1960’lı yılların ardından sembolik bir anlatıma ve varoluşçu romanlara yönelen Mahfuz; 1988’de Nobel Edebiyat Ödülü alan ilk Arap yazar oldu. 2006 yılında yaşamını yitiren “Arap romanının Balzac”ı ardında 35 roman, 350’den fazla öykü ve 26 senaryo bıraktı.

- Reklam -

Orijinal adı Voices from the Other World: Ancient Egyptian Tales olan Mumyanın Uyanışı, kendi dilinde ilk defa 2002 yılında yayımlandı. Eserde yer alan öyküler ise daha önce yazarın Hemsu’l-Cunûn (Deliliğin Fısıltısı) kitabından ve el-Mecelle el-Cedîde el-Usbûiyye (1936) ile Mecelletu’s-Sakâfe (1941) dergilerinden alındı.

Mumyanın Uyanışı – Necib Mahfuz | Arka Kapak Tanıtımı

Mumyanın Uyanışı - Necib Mahfuz

İnsanların hepsi yapraklı ağacın gölgesine sığınır ama kış gelip de kuraklık ve soğuk ağacı çırılçıplak bıraktığında aynı insanlar onu gözünü kırpmadan terk eder.

Mezarında rahatsız edilen bir mumyanın 20. yüzyıla öfke içinde uyanışı, oğlu ve yakınları tarafından ihanete uğrayan bir firavun, sürgün edilen erdemler, açgözlülük, hırs… Arap edebiyatının en saygın romancılarından, Nobel Ödüllü Necib Mahfuz tarihî şahsiyetlere, kadim metinlere ve şiirlere dayanarak Antik Mısır dünyasını günümüzle bir araya getiren büyüleyici ilk dönem öyküleriyle ülkesinin görkemli geçmişine uzanıyor.

“Kutsanan Kötülük”, “Firavun Userkaf’ın Affı”, “Mumyanın Uyanışı”, “Sinuhe’nin Dönüşü” ve “Öteki Dünyadan Bir Ses” adlı beş öyküden oluşan bu derlemeyi Mehmet Hakkı Suçin’in incelikli çevirisiyle sunuyoruz.

- Reklam -

“Mahfuz’un yazınındaki olağanüstü çeşitlilik gözlerimizi kamaştırmaya devam ediyor.” – The Washington Post

“Mahfuz, modern Arap edebiyatının en önemli yazarı.” – Newsday

Toplamda 72 sayfadan oluşan eseri Arapça aslından Türkçeye Mehmet Hakkı Suçin kazandırıyor. Kitabın editörlüğü Şirin Etik’e, düzeltisi Melis Oflas’a, dizgisi Bahar Kuru Yerek’e, kapak tasarımı ise Utku Lomlu’ya ait. Mumyanın Uyanışı kitabı Nisan 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

“Mumyanın Uyanışı” Kitabında Yer Alan Öyküler

  • Kutsanan Kötülük
  • Firavun Userkaf’ın Affı
  • Mumyanın Uyanışı
  • Sinuhe’nin Dönüşü
  • Öteki Dünyadan Bir Ses

Can Yayınları’nın Modern Dizisi’nde yer alan diğer kitapların listesine buradan göz atabilirsiniz.

Necib Mahfuz’un Türkçedeki son kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aang: The Last Airbender Vizyon Tarihi Ertelendi

“Aang: The Last Airbender” Filminin Vizyon Tarihi Ertelendi: 2026’da Çıkacak

The Platform 2 Filmi 2024 Netflix

Netflix Yapımı Distopik Gerilim Filmi “The Platform 2” için Geri Sayım Başladı