in ,

FX’in Büyük Yankı Uyandıran Samuray Dizisi “Shogun” Final Yaptı

Shogun dizisi 10. bölüm ile final yaptı. FX’in tarihi drama türündeki samuray dizisi ekranlara veda etti.

Shogun Dizisi Final
- Reklam -
- Reklam -

Shogun dizisi 10. bölüm ile sona erdi. FX’in tarih, macera ve drama türlerindeki yeni yapımı yayınlandığı süreçte geniş yankı uyandırdı.

Ele aldığı politik çekişmeler ve tarihi atmosferi sebebiyle birçok izleyici tarafından HBO’nun Game of Thrones’uyla kıyaslanan Shogun; prömiyerini 27 Şubat 2024’te The Walt Disney Company çatısı altında yayın yapan FX kanalında yaptı.

Yapım dünya genelinde dijitalde Hulu’da yayınlanırken Türkiye’de Disney Plus üzerinden izleyicilerin karşısına çıktı.

- Reklam -

Amerikalı kurgu yazarı James Clavell’ın ilk olarak 1975 senesinde yayımlanan romanından adapte edilen dizi, daha önce 1980’de NBC’ye de uyarlanmıştı.

Shogun Dizisi Final - 10. Bölüm

Feodal Japonya döneminde geçen Shogun dizisi güncel olarak IMDb platformunda 9/10 puan ortalamasına; Rotten Tomatoes’taysa %99 eleştirmen, %91 izleyici skoruna sahip.

Olumlu eleştiriler ve yüksek puanlara rağmen yapımın bir mini dizi olarak tasarlandığı ve macerasını tek sezonda noktalayacağı ise daha önce gelen bilgiler arasındaydı. 23 Nisan’da yayınlanan A Dream of a Dream isimli 10. bölüm ile birlikte yapım macerasını noktalamış oldu.

(Haberin devamı final bölümü hakkında spoiler içeriyor.)

Shogun Dizisi 10. Bölüm “A Dream of a Dream” ile Ekranlara Veda Etti

A Dream of a Dream bölümü IMDb açılışını 8,8/10 puanla yaparken dizide Yoshii Toranaga karakterini canlandıran Hiroyuki Sanada, Shogun’un 10. bölümünü ele aldı. Aktör, Toranaga’nın Blackthorne için verdiği son sınavı, Anjin’in sonunda gerçek samuray ruhunu nasıl bulduğunu ve Nagakado, Hiromatsu ve Mariko’nun ölümlerinin neden boşa gitmediğini anlattı.

“Evet, Toranaga Osaka’dan önce Blackthorne’un gitmesine izin vermeye çalıştı ve sonra Mariko’nun ölümünün ardından geri döndü. Yani şimdi Toranaga için harika bir silah olabilir. Ama ondan önce bir teste ihtiyacı vardı. Görünüşe göre yaşadığı onca şey sayesinde artık samuray ruhunun ne demek olduğunu öğrenmiş durumda. Ayrıca İngiltere’de yaşlanırken rüyasında samuray miğferini izleyen yaşlı bir adam olarak gördü ve belki de kendisine, ‘Ölmek için en iyi yol bu mu? Uzun yaşam mutluluk anlamına mı geliyor?’ diye sordu.

“Ardından Mariko’nun nasıl onurlu bir görevle ve anlamlı bir şekilde öldüğünü gördü. Yani bu tür şeyler ona samuray ruhunun ne olduğunu öğretti. Mutluluk nedir? Onun için iyi bir ölüm nedir? Doğru zamanlama nedir? Ona göre onurlu bir ölüm nedir? Böylece o anda samuray ruhu aklına geldi.

- Reklam -

“O asla bir hayatı boşa harcamaz. Nagakado, Hiromatsu, Mariko, Toranaga’nın [8. bölümün] sonunda söylediği gibi, ‘Ölümünüzü asla ama asla boşa harcamayacağım. Sadakatiniz ve fedakarlığınız için teşekkür ederim,’ Bu Mariko’ya ve onunla birlikte ölen diğer herkes içindi. Yani asla boşa gitmeyecek. Bu söz Toranaga’nın gücünü ve motivasyonunu koruması için önemli.”

“Shogun” 2. Sezon Olacak mı?

Shogun 2. sezon için yayıncı kuruluştan resmi bir açıklama gelmedi. Ancak dizinin yaratıcıları Justin Marks ve Rachel Kondo daha önce verdikleri bir demeçte kaynak materyaldeki tüm hikâyeyi tek sezonla tamamladıklarını açıklamışlardı.

Romandaki hikâye ilk sezonla tamamlanmış olsa da Blackthorne ve 1. sezonda hayatta kalan diğer karakterler, feodal Japonya’daki maceralarına devam etme potansiyeline sahipler.

Shogun Dizisi Final Disney Plus

Toranaga’nın testlerini geçtikten ve samuray ruhunu bulduktan sonra Blackthorne için sırada ne olabileceği Shogun 2. sezonda cevaplanabilecek bir soru. Blackthorne Japonya’da kalırsa büyük olasılıkla Toranaga’ya hizmet etmeye devam edecek ve ona efendisi için hayatını feda edeceği gün geldiğinde, ölümünün boşa gitmeyeceğine dair söz verecek.

Dizinin yaratıcıları kaynak materyali tükettiklerini savunsalar da son sözü kanal söyleyecek.

İlginizi çekebilir: İntikam ve Macera Dolu En İyi Samuray Animeleri

Shogun dizi finali hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Thandiwe Newton - Wednesday 2. Sezon Oyuncu Kadrosu

“Westworld” Yıldızı Thandiwe Newton, “Wednesday”in 2. Sezon Kadrosuna Katıldı

Yarasa Çıkmazı #2: Gizemli Kara Kediler - Göktuğ Canbaba

Göktuğ Canbaba’nın “Yarasa Çıkmazı” Serisi “Gizemli Kara Kediler” ile Devam Ediyor