in ,

Booker Ödüllü Yazar A. S. Byatt 87 Yaşında Hayatını Kaybetti

A. S. Byatt hayata veda etti. Yazar, şair ve eleştirmen Byatt, Sahipler (Possession) ile 1990 Man Booker Ödülü’ne değer bulunmuştu.

A. S. Byatt
- Reklam -
- Reklam -

A. S. Byatt 87 yaşında hayata veda etti. Tam adı Antonia Susan Drabble olan yazarın ölüm haberi yayıncısı Chatto & Windus tarafından duyuruldu.

Türkiye’de Bülbülün Gözündeki Cin, Sahipler, Matisse Öyküleri, Çocukların Kitabı, Oyun ve Ragnarök: Tanrıların Alacakaranlığı gibi kitaplarla tanınan A. S. Byatt’ın eserleri beyaz perdede de boy göstermişti.

A. S. Byatt, yaklaşık 60 yılı bulan yazarlık kariyerinde aile, mit ve masal temalarını işlemişti. Yazarın yayıncılığını üstlenen Chatto & Windus, Byatt’ın evinde huzur içinde öldüğünü doğruladı.

- Reklam -

Eserlerini A. S. Byatt adıyla veren Dame Antonia Susan Duffy, Booker ödüllü Sahipler (Possession) ve sanatsal yaratım süreçlerini incelediği Çocukların Kitabı (The Children’s Book) da dahil olmak üzere çok katmanlı ve eleştirmenlerce beğenilen eserler kaleme aldı. Kariyeri boyunca Booker’dan Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Nişanı Şövalyeliği’ne kadar bir dizi edebiyat ödülü kazandı.

A. S. Byatt - Yazar

Yayıncısı Clara Farmer yazarın ölümünün ardından şunları kaydetti:

“Kaybının yasını tutuyoruz. Bununla birlikte onun etkileyici eserlerinin gelecek nesiller boyunca okurların zihninde göz kamaştıracağını, parlayacağını ve karşılık bulacağını bilmek içimizi rahatlatıyor.”

A. S. Byatt Ardında Dolu Dolu Bir Edebi Miras Bıraktı

1936’da olarak doğan Byatt, Birleşik Krallık’ın Sheffield ve York kentlerinde büyüdükten sonra Cambridge, Philadelphia’daki Bryn Mawr College ve Oxford’da İngilizce eğitimi aldı. University College London’da 1962’de ders vermeye başladı ve iki yıl sonra ilk romanı Shadows of a Sun’ı yayımladı. Otoriter bir babadan kaçan bir kızın hikâyesini anlattığı bu romanında, kurgularının çoğunda görülen karmaşık aile ilişkileri zaten kendini gösteriyordu.

Eserlerini mitolojik ve sembolik unsurlarla zenginleştiren Byatt, 20. yüzyılda kadın deneyiminin değişen doğasının haritasını çıkaran bir roman dörtlemesine imza attı. 1978’de The Virgin in the Garden ile başlayan Frederica Dörtlemesi 1985’te Still Life ve 1996’da Babel Tower’ın ardından 2002’de A Whistling Woman ile sona erdi.

Bu projenin ortasında Possession’ı yazmak için ara verdiğinde Byatt hem eleştirmenlerin beğenisini kazanmış hem de yeni bir okur kitlesi yakalamıştı. 2009’da yazdığı bir yazıda, Umberto Eco’nun Gülün Adı’nı okumasının akademi, el yazmaları ve insan ilişkilerinde örtüşen mülkiyet kavramları etrafında dönen deneysel bir roman fikrini nasıl değiştirdiğine değindi:

“Gördüm ki işin sırrı eğer güçlü bir hikâye anlatırsanız, ihtiyaç duyduğunuz her şeyi dâhil edebileceğinizdi. Böylece çocukluğumda okuduklarım gibi bir dedektif hikâyesi icat etmeye başladım.”

A. S. Byatt Ölüm Haberi

- Reklam -

Yazarın Possession kitabı 1990 yılında Booker ödülünü kazandı, İngiltere ve ABD’de en çok satanlar listesine girdi ve 30’dan fazla dile çevrildi. Booker ödül komitesi X’te (eski adıyla Twitter) yayınladığı bir gönderide Byatt’ın ölüm haberini “derin bir üzüntüyle karşıladıklarını” belirtti.

Byatt, bir yazarın üzerinden yaratıcılığın iki farklı versiyonunu karşılaştıran 2009 tarihli The Children’s Book ile 19. yüzyıla geri döndü. Eser o yılın Booker ödülü için kısa listeye kalma başarısı gösterdi.

A. S. Byatt 2016 yılında, William Morris ve Mariano Fortuny üzerine resimli bir deneme olan Peacock & Vine’ı yayımladı. Aynı yıl bu kitabıyla Erasmus ödülüne layık görüldü.

2014 yılında yazarın Morpho Eugenia adlı romanındaki doğa bilimcileri tasvirinden etkilenen bir böcek bilimci, keşfettiği böcek türüne Euhylaeogena Byattae Hespenheide adını verdi.

Three Thousand Years of Longing yorumları

2022’de Byatt’ın Bülbülün Gözündeki Cin eseri George Miller imzasıyla sinemaya uyarlandı. Three Thousand Years of Longing’in başrollerinde Tilda Swinton ve Idris Elba yer aldı.

A.S. Byatt hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian


Daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

"Dune 2" Filmi Vizyon Tarihi Değişti

“Dune 2” Filminin Vizyon Tarihi Yine Değişti (Bu Sefer İyi Yönde)

Big Little Lies 3. Sezon

Nicole Kidman Açıkladı: “Big Little Lies” 3. Sezon ile Geri Dönüyor