in ,

Bennu Asteroidinden Alınan Örnekler İnceleniyor: Kökeni Okyanusla Kaplı Kayıp Bir Gezegen Olabilir

Bennu asteroidinden Dünya’ya getirilen örneklerden ilk sonuçlar çıkmaya başladı. Asteroidin kökeni, bir okyanus gezegenine dayanıyor olabilir.

Bennu Asteroidi - Okyanus Gezegeni
- Reklam -
- Reklam -

Bennu asteroidi hakkında çalışmalar devam ediyor. NASA’dan bir grup bilim insanı tarihe geçen asteroide ait parçaların analizlerine başladı. İlk bulgular ise bir okyanus gezegenini işaret ediyor.

NASA tarafından yürütülen uzay operasyonunda geçen yıl eylül ayında OSIRIS-REx kapsülü Bennu isimli asteroitten topladığı örneklerle Dünya’ya geri dönmüştü.

Dönüşün ardından kapağın bir türlü açılamamış olması gibi sıkıntılar nedeniyle araştırmalar uzun süre aksamıştı. Nihayetinde özel tasarım aletler aracılığıyla kapsülün kapısı aralanmış ve içerisindeki örnekler gün yüzüne kavuşturulmuştu.

- Reklam -

Analiz aşamasına geçen bilim insanları, asteroit yüzeyinde tespit ettikleri fosfat nedeniyle asteroidin kökeninin okyanusla kaplı bir gezegene ait olabileceğini düşünüyor. Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin fosfat minerali daha önce incelenen meteoritlerde hiç görülmemişti.

Bennu Asteroidi Köken Okyanus Gezegeni

Mineralin kimyası, Satürn’ün uydusu Enceladus’un buzlu kabuğunun altından fışkıran buharda bulunanla ürkütücü bir benzerlik taşıyor.

Fosfat aynı zamanda yaşamın önemli bir yapı taşı olmasıyla biliniyor. Dünya’daki yaşamın ilk olarak gezegenin erken zamanları sırasında yüzeye çarpan asteroitlerin getirdiği materyaller tarafından ateşlendiği hipotezi de popüler düşünceler arasında yer alıyor.

Bennu Asteroidi Enceladus’un Yarısı Boyutunda

Bilim insanları Bennu’nun bir zamanlar parçası olduğu dünyanın, Satürn’ün uydusu Enceladus ile benzerlikler taşıdığını ancak Enceladus’un yalnızca yarısı büyüklüğünde olduğunu söylüyor. Bir diğer görüş ise Bennu’nun geldiği gezegen henüz Güneş Sistemi şekillenirken başka bir gökcismiyle çarpışarak yok olmuş ve binlerce asteroit parçası hâline gelmiş olabileceği yönünde.

Geçen eylül ayında noktalanan OSIRIS-REx görevi, bilim insanlarına oldukça nadide bir fırsat sunuyor. Araştırmacılar bugüne dek yalnızca üç defa bir asteroidin parçalarını Dünya’da inceleme şansı yakalayabildiler.

Bennu yolculuğu toplam 7 yıl sürdü ve bu süreçte toplam 6,21 milyar kilometre mesafe kat edildi.

- Reklam -

Bennu Asteroidi Kökeni Okyanus Gezegeni

Arizona Üniversitesi’nden gezegen bilimci Dante Lauretta verdiği demeçte, “Uzun, çok uzun bir süre meşgul olacağız. Bu bizim için muazzam miktarda bir örnek,” ifadesini kullanmıştı.

Asteroit örneklerine uygulanan teknikler arasında, temas ettikleri malzemenin doğası hakkında daha fazla bilgi edinmek için elektromanyetik radyasyon modellerinin analiz edildiği X-ışını kırınımı da yer alıyor.

Dünya’daki Yaşamın Kökenine Dair İpuçları Verebilir

Bennu’nun yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Güneş Sistemi’nin oluşumundan arta kalan malzemeyi temsil ettiği düşünülüyor. Asteroidin nereden geldiğini anlamak, insanlığın da nereden geldiğinin anlaşılması konusunda kayda değer ipuçları barındırıyor olabilir.

Bennu Asteroidi Örnekleri

Şu ana kadar yapılan keşifler yakın gelecekte Teksas’ta düzenlenecek 55. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı’nda sunulacak.

Bennu asteroidi sizce ne gibi keşiflere katkı sağlayabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Starfield Yüzde 97'lik Oyuncu Kaybı Yaşadı

Yıldızlar Arası Kaçış: “Starfield”ın Oyuncu Sayısı 6 Ayda Yüzde 97 Oranında Azaldı

X-Men '97 Fragmanı Yayında: Marvel Çizgi Filmi Dönüyor

Marvel’ın İkonik Çizgi Filmi Geri Dönüyor: İşte “X-Men ’97″den İlk Fragman