in , ,

Soyut Resmin Öncüsü Paul Klee’nin 1924’teki Ünlü Konuşması Türkçede: “Çağdaş Sanat Üzerine”

Paul Klee’nin 1924 yılında Jena’daki müzede gerçekleştirdiği konuşma “Çağdaş Sanat Üzerine” başlığı altında Ketebe Yayınları etiketiyle Türkçede.

Çağdaş Sanat Üzerine - Paul Klee
- Reklam -
- Reklam -

20. yüzyıl soyut resim sanatının öncüleri arasında yer alan Paul Klee’nin 1924 senesinde Jena’daki müzede gerçekleştirdiği ünlü konuşma Çağdaş Sanat Üzerine adıyla kitaplaştırılıyor. Eser, Ketebe Yayınları’nın Minyatür Dizisi kapsamında yayımlanıyor.

Ketebe Yayınları’nın Minyatür Dizisi; çeşitli disiplinlerden edebi, felsefi ve sanat metinlerini odağına alıyor. Seride kültür dünyasında iz bırakan isimlerin tek başlarına kendi kitaplarında yer almayan eserleri tek çatı altında buluşturuluyor.

Alman bir baba ve İsveçli bir anneye sahip olan Paul Klee (1879 – 1940); kendine has tarzı ve birçok farklı akımdan etkilenen eserleri ile kültür dünyasında önemli bir iz bırakmıştı.

- Reklam -

Eserin çevirmenliğini üstlenen Nabi Avcı, sunuş yazısında kitaba dair şu öneride bulunuyor:

“Klee’nin bu konuşması, Kandisky’nin Sanatta Ruhsallık Üzerine’si ve Avelina Lesper’in Modern Sanatın Sahtekârlığı ile birlikte okunduğunda, bugün bütün dünyayı saran bu ’çağdaş’ sığlık ve sahtekârlığın daha iyi görüleceği ümidiyle iyi okumalar diliyorum.”

Çağdaş Sanat Üzerine – Paul Klee | Arka Kapak Tanıtımı

Çağdaş Sanat Üzerine - Paul Klee

Paul Klee’nin Çağdaş Sanat Üzerine metni, modern resim üzerine bir sanatçı tarafından yazılmış en dikkate değer ve önemli metinlerden biri. Modern resmin kendisini bir meşruiyet kriziyle karşı karşıya bulduğu erken bir uğrakta yazılmış bu metin, resmin gerçekçilikten kopuşunun ilkelerini ve resmin kendi unsurlarına dönüşle yeni gerçeklik boyutlarını nasıl keşfe çıktığını veciz bir dille ortaya sermeye çalışıyor. Gerçeğin basit bir taklitçisi olarak sanatçının yerine başka türden bir sanatçı geçiriyor: kökten ve kaynaktan gelenin bir aracısı olarak sanatçı. Bütün hilkatin kaynağına dek sokulmaya çalışan, o kaynakta kendini temel yasaya tabi kılan ve böylece alışılmışın dışında yeni bir gerçekçilik keşfeden biri.

- Reklam -

Çağdaş Sanat Üzerine, 20. yüzyılın en önemli modernist ressamlarından birinin hem kendi sanatı, hem de genel olarak modern resim üzerine çarpıcı bir düşünme girişimi. Nabi Avcı’nın zarif Türkçesiyle.

Toplamda 72 sayfadan oluşan eserin tercümesini Nabi Avcı üstleniyor. Kitabın editörlüğü Abdullah Enes Özel’e, son okuması Ahmet Zarifoğlu’na, kapak tasarımı Harun Tan’a ait. Son kitabı Kasım 2023’te yayımlanan Minyatür dizisi ise Güray Süngü tarafından geliştiriliyor.

Paul Klee’nin Çağdaş Sanat Üzerine adlı kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Civil War Fragmanı Kirsten Dunst

Kirsten Dunst’lı Alex Garland Filmi “Civil War”dan İlk Fragman

Paramount+ With Showtime Kanalı Duyuruldu: İşte İlk Tanıtım

Showtime için Yolun Sonu Göründü: Kablolu Kanal “Paramount+ With Showtime” Olarak Yeniden Markalaşıyor