in ,

Arkeologlar Açmaya Cesaret Edemiyor: Çin’in İlk İmparatorunun Mezarı Hâlâ Ölümcül Tuzaklarla Dolu Olabilir

Çin’in ilk imparatorunun mezarında ölümcül tuzaklar saklı olabilir. İşte sırrı hâlâ çözülemeyen bu gizem dolu geçmişe kısa bir yolculuk.

Çin'in İlk İmparatorunun Mezarı Ölümcül Tuzaklarla mı Dolu?
- Reklam -
- Reklam -

Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang’un 2.200 yıl önce inşa edilmiş mezarının sırları hâlâ çözülememiş durumda. Arkeologlar bu tarihi mezarı açmaktan çekiniyor. Sebebi ise içeride ölümcül tuzaklar olabileceğinden duyulan korku.

Xi’an şehrinin Lintong Bölgesi’nde yer alan bu imparatorluk mezar kompleksi, sembolik Toprak Askerler ile korunuyor. Ancak mezarın kendisi henüz keşfedilemedi. Bunun nedeni de içeriğinde ne olabileceğine dair bilinmezliğin yarattığı endişe.

Antik Çin tarihçisi Sima Qian, imparatorun ölümünden yaklaşık 100 yıl sonra mezarda gizlenmiş olabilecek tuzaklar hakkında ilginç bir hikâye yazmış. Ok atan çapraz yaylar, akışkan cıva nehirleri… Tüm bunlar gerçek mi yoksa sadece masal mı?

- Reklam -

Çin'in İlk İmparatorunun Mezarı Ölümcül Tuzaklarla mı Dolu?

Korkutucu Efsanenin İzinde: Çin’in Gizemli İlk İmparatorunun Mezarı

Sima Qian’ın metinlerinde geçen bazı cümleler şu şekilde:

“Zanaatkarlara, mezara giren herkesi vurmak üzere hazırlanmış yaylı tüfekler ve oklar yapmaları emredildi. Yüz nehri, Yangtze ve Sarı Nehir’i ve büyük denizi simüle etmek için cıva kullanıldı ve mekanik olarak akmaya ayarlandı.”

Bilim insanları tarihçi Sima Qian’ın anlatılarına kuşkuyla yaklaşsalar da 2020’deki bir çalışma, mezarın etrafındaki cıva yoğunluklarının beklenenden çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu da ister istemez ölümcül tuzakların gerçekten de var olabileceğine dair üzerinde düşünmeye değer bir durumu ortaya koyuyor.

Çin'in İlk İmparatorunun Mezarı Ölümcül Tuzaklarla mı Dolu?

Söz konusu çalışmada konuyla ilgili şunlar söyleniyor:

- Reklam -

“Yüksek uçuculuğa sahip cıva, yapıda zaman içinde oluşan çatlaklardan kaçıyor olabilir ve araştırmamız, hiçbir zaman açılmadığına/yağmalanmadığına inanılan mezarla ilgili eski kronik kayıtlarını destekliyor.”

Mezardaki Ölümcül Sırları Açığa Çıkarmak

Elbette arkeologları durduran tek faktör sadece cıva olabileceği ihtimali değil. Mezar kompleksi ve Terrakotta Ordusu, UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmiş ve insanlık tarihindeki en büyük arkeolojik keşiflerden biri olarak kabul ediliyor. Haliyle böyle bir işe girişmenin mezara zarar verebileceği endişesi de var.

Hırslı biri olarak anılan İmparator Qin Shi Huang, birleşik bir Çin’i yöneten ilk kişiydi ve tarihi raporlar onun sonsuz yaşam için yanlış yönlendirilmiş bir arayış içinde cıva içmeyi takıntı haline getirdiğini öne sürüyor.

Çin'in İlk İmparatorunun Mezarı Hâlâ Ölümcül Tuzaklarla mı Dolu? Arkeologlar Açmaya Cesaret Edemiyor

BBC’ye göre Shi Huang sık sık cıva katılmış şarap içiyordu ve bu nedenle 49 yaşında cıva zehirlenmesinden ölmüş olabileceği belirtiliyor.

Sizce mezarda gerçekten de ölümcül tuzaklar yer alıyor olabilir mi? Konuyla ilgili düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından daha fazla haber için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Ölümsüzlüğün peşinde olduğu bu uğurda aldığı bir yığın cıva yüzünden öldüğünü okumuştum. Çok korkunç bir imparator olsa da Çin’in bugünki sınırları onun sayesinde bu kadar geniş. Çin Seddi’nin mimarı :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sophie Anderson Söyleşisi: "İlham Her Yerde Bulunabilir"

Sophie Anderson: “İlhamın Her Yerde Bulunabileceğine İnanıyorum!”

Masallar ve Efsaneler - Cengiz Aytmatov

Cengiz Aytmatov’un Büyülü Anlatıları “Masallar ve Efsaneler” Kitabında Buluşuyor