in ,

Nvidia, Dünya’nın ‘Dijital İkizi’ni Hazırladı: İklim Tahminlerini Devrim Niteliğinde Hızlandıracak

‘Dünya’nın dijital ikizi’ duyuruldu. Nvidia, iklim tahminlerini mevcut yöntemlere göre çok daha hızlı yapabilen yapay zekâ destekli yeni teknolojisini tanıttı.

Dünya'nın Dijital İkizi Geliyor: Nvidia'dan Yeni Devrim
- Reklam -
- Reklam -

Dünya’nın dijital ikizi olarak tanımlanan yapay zekâ destekli bir süper bilgisayar geliştirildi. Nvidia, geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha hızlı ve ayrıntılı hava durumu tahminleri yapabilen ve iklim felaketlerini önlemek üzere hazırladığı teknolojiye Earth-2 adını verdi.

Son dönemlerde yapay zekâ alanındaki gelişmelerle adından sıkça söz ettiren teknoloji şirketi Nvidia tarafından inşa edilen Earth-2 (Dünya-2) platformu, makine öğrenimi ve süper bilgisayarların muazzam işlem gücünden faydalanıyor. Sistem, fiziksel bir nesne ya da sistemin sanal bir kopyasını oluşturuyor. Ki bu örnekte Dünya’nın iklimi üzerine yoğunlaşıyor.

Nvidia’nın veri merkezi ürün pazarlama müdürü Dion Harris’e göre Earth-2, küresel veri setlerinden beslenerek son 50 yılın iklim ve hava durumu verilerini sentezliyor. Ardından bu devasa verileri işleyerek gelecekteki olası senaryoları ve olasılıklarını hesaplıyor. Etkileşimli bir arayüz üzerinden çalışan sistem, farklı parametreler kullanarak dünyanın her yerindeki hava durumunu 2 kilometrelik yüksek çözünürlükte simüle edebiliyor.

- Reklam -

Dünya'nın Dijital İkizi Geliyor: Nvidia'dan Yeni Devrim

Başka bir deyişle yoğun eğitimden geçen YZ, büyük miktardaki iklim verilerini saniyeler içinde tarıyor ve belirli bir konum için binlerce olası sonuç üretiyor. Bu da geleneksel tahmin sistemlerine kıyasla çok daha hızlı ve gerçeğe yakın öngörüler sağlıyor.

Yapay Zekâ Destekli Dünya’nın Dijital İkizi Neler Yapıyor?

Örneğin Tayvan’da sık görülen ve büyük can kayıplarına yol açan tayfunlar söz konusu olduğunda, Earth-2 sistemi gerçek zamanlı tahminler sunarak felaket senaryolarını önleyebilir. Tayvan Meteoroloji İdaresi de bu yıl aşırı hava olaylarına karşı Earth-2’yu kullanacak ilk kurumlardan biri olacak.

Kısa vadeli acil durumların yanı sıra sistem, iklim değişikliğinin uzun vadeli etkilerini de yüksek çözünürlüklü simülasyonlarla modelleyebiliyor. Sera gazı salınımı, sıcaklık değişimleri, su döngüleri, okyanus kimyası gibi devasa veri akışlarını hızla işleyerek gelecek senaryoları ortaya koyabiliyor. Böylece küresel, bölgesel ve yerel ölçeklerde iklim değişikliğinin etkileri daha net görülebilecek.

Yapay zekâ destekli bu süper bilgisayar sayesinde örneğin belirli bir kentin maruz kalacağı sıcak hava dalgalarının sıklığı, şiddeti ve süresi daha doğru bir şekilde tahmin edilebilecek. Kentler ve yönetimler böylelikle şimdiden önlemler alıp, izole çalışmalar yürüterek felaketlerin olumsuz etkilerini en aza indirebilecek. Sürdürülebilir arazi kullanımı, enerji verimliliği ve altyapı hazırlıkları gibi adımlar için kritik zaman kazanılmış olacak.

- Reklam -

Nvidia Earth-2 İklim Tahmini Yapay Zekâ

Earth-2 Teknolojisi Bir Öncü: Farklı Alanlara Doğru Genişleyebilir

Earth-2’nun muazzam veri işleme kapasitesi sayesinde iklim modellemesi ve tahminlerinde büyük bir devrim yaşanması bekleniyor. Ancak bu söylenenlerin ne kadarının doğru olup olmadığını zaman gösterecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gelecekte Mars’ta Yaşayacak Astronotların Hangi Mağaraları Tercih Edeceklerine Yapay Zekâ Karar Verebilir

Nvidia’nın YAZ destekli yeni teknolojisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu tür bir sistem Dünya üzerinde başka neler için uyarlanabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Arthur C.Clarke’nin böyle bir romanı vardı. O aklıma geldi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cadı Film - Hüseyin Rahmi Gürpınar Uyarlaması Fragmani

Hüseyin Rahmi Gürpınar Uyarlaması “Cadı” Filminden Yeni Fragman Paylaşıldı

"Sihirbazlar Çetesi 3" Kadrosu Şekilleniyor

“Sihirbazlar Çetesi 3”ün Kadrosu Şekilleniyor: İşte Yeni “Now You See Me” Oyuncuları