in ,

Dünyanın En Eski Mezarlığı Bulundu: Bir İnsansı Türü, İnsanlardan 100 Bin Yıl Önce Ölülerini Gömüyordu

Dünyanın en eski mezarlığı Güney Afrika’da bulundu. Homo sapiens’ten önce yaşayan insansı tür Homo naledi de tıpkı insanlar gibi ölüleri için ritüel düzenliyordu.

Dünyanın En Eski Mezarlığı Homo naledi Türüne Ait
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en eski mezarlığı keşfedildi. Yaklaşık 200 bin yıllık olan mezarlığın Homo sapiens’in atası Homo naledi türüne ait olduğu anlaşıldı.

Arkeologlar gizemli bir tür eski insanın, modern insanların gömü ritüellerinden çok daha önce ölülerini gömdüğünü ve mağara duvarlarına semboller kazıdığını ortaya çıkardı.

Homo naledi adı verilen soyu tükenmiş bu türün beyni, modern insan beyninin yaklaşık üçte biri kadar küçüktü. Yeni bulgular insan evrimi anlayışını değiştirebilir çünkü bu davranışlar daha önce sadece daha büyük beyne sahip Homo sapiens ve Neandertallerle ilişkilendiriliyordu.

- Reklam -

eLife dergisinde yayımlanan araştırmanın ayrıntılarına göre Homo naledi’ye ait fosiller, 2013 yılındaki kazılarda Güney Afrika’daki Rising Star mağara sisteminde bulundu. Bu mağara sistemi, insan evrimi hikâyesini açığa çıkaran çok sayıda eski insan atası türünün fosillerini içeren Güney Afrika’nın İnsanlığın Beşiği olarak kabul edilen bir UNESCO Dünya Mirası alanının bir parçası.

Dünyanın En Eski Mezarlığı Homo naledi Türüne Ait

Paleoantropolog ve Ulusal Coğrafi Keşifçi Dr. Lee Berger ve “yeraltı astronotları” ekibi, soyu tükenmiş homininlerin veya eski insan atası olan canlıların daha iyi anlaşılması amacıyla tehlikeli mağaralarda çalışmalarını sürdürdü.

Şimdi araştırma ekibi, fetal pozisyonda mağara oyuklarında yerleştirilen ve toprakla örtülen Homo naledi yetişkinleri ve çocuklarının kalıntılarını keşfetti. Bu gömütler, bilinen herhangi bir Homo sapiens gömüsünden en az 100.000 yıl daha eski.

Mağara gömütlerini tanımlama çalışmaları sırasında, bilim insanları mağara duvarlarına kazınmış bir dizi sembol buldular. Bu sembollerin tahmini olarak 241.000 ila 335.000 yıl arasında olduğu düşünülmektedir, ancak daha kesin bir tarihleme için testlere devam etmek istiyorlar.

Dünyanın En Eski Mezarlığına Sahip Homo naledi Türü ve Geçmişi Araştırılmaya Devam Ediyor

Dünyanın En Eski Mezarlığı Homo naledi Türüne Ait

Bu semboller, derinlemesine kazınmış çapraz çizgiler ve diğer geometrik şekiller içeriyor. Diğer mağaralarda bulunan benzer semboller, Homo sapiens’in 80.000 yıl önce ve Neandertallerin 60.000 yıl önce kazdığı düşünülmekte ve bilgi kaydedip paylaşmanın bir yolu olarak kullanıldığı düşünülüyor.

- Reklam -

Her iki çalışmanın baş yazarı ve üçüncü çalışmanın ortak yazarı Dr. Berger konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu son bulgular, Homo naledi’nin kasıtlı gömü, sembol kullanımı ve anlam yaratma faaliyetlerine işaret ediyor. Bu, eski insan akrabası küçük beyinli bir türün ölümle ilgili karmaşık pratikler gerçekleştirdiğini gösteriyor,” dedi. “Bu, insanların sembolik uygulamaların gelişiminde sadece benzersiz olmadıklarını, hatta böyle davranışları icat etmediklerini gösteren kaçınılmaz bir sonuç gibi görünüyor.”

Rising Star mağara sistemi ve içindeki zorlu keşifler hakkında daha fazla bilgi, Berger ve Hawks tarafından kaleme alınan Unknown: Cave of Bones adlı Netflix belgeselinde ve Cave of Bones: A True Story of Discovery, Adventure, and Human Origins adlı bir kitapta paylaşılacağı açıklandı.

Dünyanın En Eski Mezarlığı Bulundu: Bir İnsansı Türü, İnsanlardan 100 Bin Yıl Önce Ölülerini Gömüyordu

Araştırma ekibi, Homo naledi’nin ne kadar eski bir türe ait olduğunu, daha önce düşünülenden daha yakın bir zamanda insanlara yakın bir zamanda var olup olmadığını ve mağara sisteminde bulunan kemiklerde korunmuş DNA olup olmadığını anlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Dünyanın en eski mezarlığı hakkında yapılan bu yeni çalışmanın ayrıntıları hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Şu dönemin insanları olarak bu Homo “Naledi” adlı türün devamı olma ihtimalimiz çok yüksek arkadaşlar. Yoksa ülkece üzerimizdeki bu “nalet” başka türlü açıklanamaz :rofl:. Nalet olsun böyle şansa.

    (kabul, berbat bir espriydi)

  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Nalet değil naled olsun böyle şansa hocam :joy:.

  3. Avatar for magicalbronze magicalbronze dedi ki:

    Haberi yazarken her Homo naledi yazışımda “kişisel yorum” katmamak için kendimi zor tuttum…

  4. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Benim saç sakal karışınca görseldeki gibi oluyorum :slight_smile:

  5. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Tahmin edebiliyorum :slight_smile:.
    Sizin yerinize de yazmış olduk Hakan bey :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cyberpunk 2077 Devam Oyunu - CD Projekt RED

“Cyberpunk 2077” Devam Oyunu 2024 Yılında Geliştirme Aşamasına Geçecek

The Idol Dizisi Euphoria Aynı Evren

HBO’nun Yeni Dizisi “The Idol”, Kanalın Popüler Yapımı “Euphoria” ile Aynı Evreni Paylaşıyor Olabilir