in , ,

Arjantin’de Dünyanın En Küçük Titanozor Türlerinden Biri Keşfedildi

Arjantin’de dünyanın en küçük titanozor türlerinden biri keşfedildi. Titanomachya gimenezi, normal titanozorlara kıyasla neredeyse 10 kat daha küçük.

Dünyanın En Küçük Titanozor Türü Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Arjantin’deki Patagonya bölgesinde yapılan son kazılar, dünyanın en küçük titanozorlarından birinin kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Bilim insanları, bu dinozor türüne Titanomachya gimenezi adını verdi.

Yaklaşık 70 milyon yıl öncesine ait kayalarda bulunan fosiller, normal titanozorlara kıyasla neredeyse 10 kat daha küçük bir canlıya işaret ediyor. La Colonia Bölgesi’nden çıkarılan ön ve arka ayak kemikleri, kaburga ve omur parçaları, bu bölgeden tanımlanmış ilk sauropoda (uzun boyunlu) fosillerini oluşturuyor.

Historical Biology’de yayımlanan çalışmanın detaylarında Titanomachya gimenezi’nin vücut ağırlığının 7 ton civarında olduğu ve boyutunun devasa bir ineğe benzer şekilde olduğu tahmin ediliyor. Buna karşılık Arjantin’de daha önce keşfedilen Patagotitan mayorum gibi muazzam titanozorlar ise neredeyse 10 kat daha büyük.

- Reklam -

Titanomachya gimenezi Dinozor

Titanomachya, kitlesel yok oluştan önceki Kretase döneminin son çağı olan Maastrihtiyen döneminde yaşamış. Fosilleri, iri etoburlardan plesiosaurlara, kaplumbağalara ve sürüngenlere kadar her şeyin bulunduğu bir oluşumdan bir bölgede keşfedildi. Ancak ayak kemiğinin özellikle ’talus’ kısmının, daha önce hiçbir titanozorda görülmemiş bir yapıda olması, bu canlının evrimsel açıdan önemini ortaya koydu.

Patagonya’da Bulunan Yeni Fosil Kalıntıları Mini Titanozorlara Işık Tutuyor

Proje ekibinden Agustín Pérez Moreno yeni bulgularla ilgili olarak şunları söyledi:

“Talus kemiğinin morfolojisi daha önce hiç görülmemiş, titanozorların Colossosauria ve Saltasauroidea dalları arasında bir ara form sergilemesi, evrimsel önemini vurguluyor.”

Yeni fosil kalıntıları National Geographic Derneği tarafından desteklenen ve Kretase döneminin son 15 milyon yılındaki Patagonya’daki dinozorları ve omurgalıları incelemeyi amaçlayan bir projenin parçası olarak gerçekleşti. Proje, Kuzey’deki çalışmalara kıyasla, Güney’deki soyu tükenme kalıplarını belirlemeyi hedefliyor.

Arjantin'de Dünyanın En Küçük Titanozor Türlerinden Biri Keşfedildi

- Reklam -

Halihazırda elde edilen bulgular, Geç Kretase döneminde Patagonya’daki dinozor kompozisyonuna dair önemli ipuçları sunuyor. La Plata Müzesi’nden Diego Pol şu ifadeleri kullanıyor:

“Titanomachya’nın keşfi, Kretase [Dönemi] sona ererken, titanozorların küçülmesi, bolluklarının azalması ve hadrozorlar gibi diğer otçul dinozorların arazide baskın hale gelmesiyle belirginleşen büyük bir ekolojik değişim olduğunu gösteren önceki verilere katkıda bulunuyor. Otçul dinozorlardaki bu ekolojik değişim, değişen iklimler ve habitatların yanı sıra Atlantik Okyanusu’nun Patagonya’nın büyük bir bölümüne ilerlemesinin ortasında meydana geldi.”

YouTube video

Elde edilen yeni fosilin, değişen iklim ve habitatların yanı sıra Atlantik Okyanusu’nun Patagonya’nın önemli bir kısmını kaplamasıyla meydana gelen çevresel dönüşümlere ışık tutması bekleniyor.

Bundan yaklaşık 3 yıl önce, yine aynı bölgede dünyanın en büyük kara canlısı olan bir dinozor türü de keşfedilmişti. Üstelik Agentinosaurus adı verilen dinozor, yine bir titanozor cinsiydi.

Sizler de yeni bulgularla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynaklar: National Geographic, IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Antarktika'daki Aktif Yanardağ Altın Tozu Püskürtüyor

Antarktika’nın Güneyindeki Aktif Yanardağ Altın Tozu Püskürtüyor

Silo'nun Yıldızı Bilimkurgu Dizisi Finali Hakkında Konuştu

“Silo”nun Yıldızı, Popüler Bilimkurgu Dizisinin Geleceği ve Finali Hakkında Konuştu