in ,

Dünyanın Sonu Geldiğinde İnsanların Nasıl Davranacağı Araştırma Konusu Oldu

Dünyanın sonu hakkında yapılan bir araştırma, insanların o gün geldiğinde ne yapacağını öngörmeye çalıştı.

Dünyanın Sonu Geldiğinde İnsanlar Nasıl Davranacak?
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın sonu geldiğinde insanlar nasıl davranacak? Bu sorunun cevabını Güney Koreli bilim insanları araştırdı.

Dünya’nın sona ermesi ve insanların buna tepki verme biçimi üzerine yapılan araştırmalar, oldukça karmaşık ve zorlu bir süreçtir. Eğer dünyanın sona erdiği bir ortam yaratırsanız, gerçekçi bir sonuç elde etmek pek mümkün olmaz çünkü insanlar gerçek bir tehlikenin olmadığını bilerek bir tepki gösterirler. Eğer gerçekten dünya sona ererse, insanlar o sırada diğer endişeleri nedeniyle sonuçlara pek fazla odaklanmayabilirler. Örneğin bir asteroit dünyaya doğru yol alırken, insanları kontrol altında tutmak oldukça zor olacaktır.

Bu zorluğu aşmak amacıyla insanların son günlerde nasıl davrandığını incelemek için Güney Koreli bir ekip, bir bilgisayar oyunu benzeri deneyler gerçekleştirdi. Ekip, açık dünya ve çok oyunculu bir çevrimiçi rol yapma oyunu olan ArcheAge’i kullanarak bu sorunlara çözüm bulmaya çalıştı. Deneyin beta testi sırasında oyuncular oyunu normal şekilde oynayarak görevleri tamamladı, keşiflerde bulundu, seviye atladı ve istedikleri ekipmanları biriktirdi. Ancak 11 hafta sonunda oyunculara sunucunun sıfırlanacağı ve tüm ilerlemelerinin ve karakterlerinin kaybolacağı bilgisi verildi.

- Reklam -

Dünyanın Sonu Geldiğinde İnsanlar Nasıl Davranacak?

Dünyanın Sonu Geldiğinde İnsanlar Nasıl Davranacak Sorusu Bir Oyun İle Ortaya Çıktı

Araştırmacılar, hakem denetiminden geçmemiş bir paylaşımında şu ifadeleri kullanarak, “Böylece oyuncuların son birkaç gün içindeki oyun içi davranışlarının sonucu (ya da cezası) anlamını yitiriyor,” dedi.

Ekip, dünyanın sıfırlanmasının gerçek dünyanın sonunu temsil ettiğini ve oyuncuların eylemlerinin hiçbir sonucu olmadığını düşündü. Bu deneyin, kıyamet yaklaşırken insanların ahlaki değerlerini terk edip etmeyecekleriyle ilgili asırlardır süregelen sorulara cevap bulmada yardımcı olacağına inandılar.

Oyuncuların “dünyanın” sona ereceğini bilerek nasıl davrandıklarını görmek için oyun içi seviye atlamaları ve günlük görevler gibi 270 milyondan fazla oyuncu davranışını analiz edildi. Şaşırtıcı bir şekilde oyun oldukça barışçıl bir ortamda geçti, birkaç aykırı oyuncu dışında kimse saldırgan davranışlar sergilemedi.

Dünyanın Sonu Geldiğinde İnsanlar Nasıl Davranacak?

26. Uluslararası World Wide Web Konferansı’na ait bildiri kitabında yayımlanan çalışmada araştırmacılar dünyanın sonu deneyiyle ilgili olarak şunları söyledi:

- Reklam -

“Bulgularımız, pandemi döneminde belirgin bir değişiklik olmadığını, ancak bazı aykırı oyuncuların (örneğin, diğer oyuncuları öldürme gibi) anti-sosyal davranışlarda daha yüksek bir olasılık gösterdiklerini gösteriyor. Ayrıca, ’yarın dünya sona erecek olsa bile elma ağacımı dikerim’ şeklindeki umut dolu bir atasözünün aksine, oyuncuların beta testinin sonunda görev tamamlama, seviye atlama ve yetenek değişikliklerinde ciddi bir düşüş yaşayarak karakter ilerlemelerini terk ettiklerini tespit ettik.”

İnsanlar Tahmin Edildiği Kadar Olumsuz Davranış Sergilemeyebilir

Aslında, dünyanın sonu geldiğinde muhtemelen kişisel gelişim için çok fazla çaba sarf etmeyeceksiniz (örneğin, koşmak gibi). Ekip, deneyin sonuna kadar oyuna devam eden oyuncuların en barışçıl eğilimde olduğunu ve muhtemelen en sadık oyuncular olduklarını belirtti. Öte yandan, deneyi erken bırakan ve “kaybolanlar” olarak adlandırılan oyuncular, diğer oyuncuları öldürme gibi en antisosyal davranışları sergiledikleri için “sorumluluk duygularını ve oyuna olan bağlılıklarını” kaybetmişlerdi.

Dünyanın Sonu Geldiğinde İnsanlar Nasıl Davranacak?

Araştırmacılar bu çalışmanın bir video oyununda gerçekleştirilmesi nedeniyle sınırlı olduğunu, ancak genel olarak dünyanın sona erdiği senaryolarda oldukça barışçıl bir atmosferin hâkim olduğunu ve hatta sona doğru  daha sosyal davranışların ortaya çıktığını belirtti.

Söz konusu dünyanın sonu deneyinin sonuçları hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca bu tarz içerikler için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Adamların derdine bak. Bunlarla 2001 yılında benzer koşullara sahiptik. Şimdi onlar ne tartışıyor biz ne?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pembe Panter Filmi Geliyor: Eddie Murphy Başrolde

Eddie Murphy’nin Başrolünde Yer Alacağı Yeni Bir “Pembe Panter” Filmi Geliyor

2022 Nebula Ödülleri Kazananları Belli Oldu

2022 Nebula Ödülleri’nde Kazananlar Belli Oldu