in ,

Elon Musk Teksas’ta Üniversite Kurmaya Hazırlanıyor

Elon Musk, Teksas’ın Austin kentine bir üniversite kurmayı planlıyor. Ünlü girişimci bu amaçla 100 milyon dolarlık bağışta bulundu.

Elon Musk Üniversite Kurmaya Hazırlanıyor
- Reklam -
- Reklam -

Elon Musk’ın sıradaki adımı eğitim sektöründe olacak. Ünlü girişimci şimdi de bir üniversite kurmak için kolları sıvadı.

Tesla ile elektrikli araba, SpaceX ile uzay, Starlink ile iletişim, Neuralink ile insan beynine odaklanan ve son olarak Twitter’ı satın alarak sosyal medyada da ciddi bir kontrole sahip olan Elon Musk şimdi de üniversite kuruyor.

Pandeminin ortasında Teksas’a taşınan milyarder, Austin’de yeni bir eğitim kurumu kurmayı hedefliyor. Musk’ın The Foundation adlı son hayırseverlik girişiminin vergi dosyalarında ayrıntılı olarak yer alan iddialı proje, bir üniversite ve STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics – Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) merkezli bir ilk ve ortaokul kurulması etrafında dönüyor.

- Reklam -

Musk’ın kendisinden yaklaşık 100 milyon dolarlık bir başlangıç bağışıyla desteklenen proje, eğitim çalışmalarını erken ve orta eğitim seviyelerinde STEM eğitimine odaklanarak başlatmayı hedefliyor. Bloomberg’ün haberine göre vergiden muaf statü için Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gelir idaresi alanında faaliyet gösteren devlet dairesi IRS’ye sunulan bir başvuruda, üst düzey eğitim sağlamayı taahhüt eden seçkin bir üniversite kurmak için kapsamını genişletmeyi öngörüyor.

Elon Musk Üniversite Kurmaya Hazırlanıyor

Üniversite deneyimli öğretim üyelerini istihdam ederek ve simülasyonlar, senaryo çalışmaları, tasarım projeleri ve laboratuvar çalışmaları da dahil olmak üzere geleneksel öğrenimi uygulamalı deneyimlerle harmanlayan bir müfredat sunarak kendini farklılaştırmayı planlıyor. Southern Association of Colleges and Schools Commission on Colleges tarafından akredite edilmek isteyen kurum, akademik mükemmelliğin zirvesinde eğitim vermeyi hedefliyor.

Elon Musk Kuracağı Üniversite Hakkında Henüz Bir Açıklama Yapmadı

Elon Musk’ın kendisi veya temsilcileri bu gelişmeyle ilgili sorulara henüz yanıt vermemiş olsa da, girişim milyarder girişimcinin eğitim alanındaki ilk projesi değil. Daha önce SpaceX’in Kaliforniya’daki tesislerinde, başlangıçta kendi çocuklarına ve SpaceX çalışanlarının birkaç çocuğuna hizmet veren bir okul olan Ad Astra’yı kurmuştu. 2020’de üssünü Teksas’a taşıdığında okul da onunla birlikte taşınmıştı.

Özellikle Teksas Üniversitesi’nin öncü kampüsünün damgasını vurduğu, gelişen yüksek öğrenim manzarasının ortasında yer alan Musk’ın girişimi bölgedeki eğitim inovasyonunun geliştiği bir zamanda geliyor. Ayrıca geleneksel Amerikan üniversitelerindeki “illiberalizm” algısına bir yanıt olan Austin Üniversitesi’nin 100 öğrenciden oluşan ilk öğrenci grubuyla açılış dönemine hazırlanmasıyla birlikte, bölgedeki eğitim alanı önemli dönüşümlere tanıklık ediyor.

- Reklam -

İlk etapta 50 öğrencinin kabul edilmesini öngören Musk’ın okulu, bir yönetici müdür, öğretmenler ve idareciler de dahil olmak üzere kilit personeli aktif olarak işe alıyor. Vakfın yönetim heyetinde Musk’ın aile ofisinin başkanı Jared Birchall gibi isimlerin yanı sıra hukuk ve finans geçmişine sahip profesyoneller de yer alıyor.

Elon Musk Üniversite Kurmaya Hazırlanıyor

Twitter’ın da sahibi olan ve platformu X adıyla yeniden markalaştıran Musk, daha önceleri afet yardımı, Khan Academy’ye destek ve Musk Vakfı’na aktarılan 2,2 milyar dolar değerindeki Tesla hissesine ek olarak Fidelity Charitable’da bir fona yaptığı katkılarla daha önce birçok hayırseverlik katkısında bulunmuştu. Elon Musk’ın yeni üniversite projesinin ne gibi bir yenilik getireceği merak ediliyor.

Elon Musk’ın eğitim dünyasına adım atma fikrini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Bloomberg

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

George Clooney, Yeni Ocean’s Filmi - Margot Robbie - Ryan Gosling

George Clooney, Yeni “Ocean’s” Filmi Hakkında Konuştu: “Margot Robbie’nin Annem Olmasını Hep Düşünmüşümdür”

Antik Mısır Mezarları Aromatik Bitki Kokuyor

Antik Mısır Mezarları 2.000 Yıl Sonra Bile Hâlâ Çürümeyi Bastırabilecek Hoş Kokular Saklayabiliyor