in ,

160 Yıllık Gizem Çözüldü: Bilim İnsanları, Endonezya’dan Geçen Görünmez Çizgiye Açıklama Getirdi

Endonezya’dan geçen ve Wallace Çizgisi olarak bilinen gizemli hattın perde arkası bilim insanları tarafından açıklandı.

Endonezya - Wallace Çizgisi Gizemi
- Reklam -
- Reklam -

Endonezya’dan geçen görünmez Wallace Çizgisi’nin gizemi 1.5 asırdan uzun bir süre sonra bilim insanları tarafından çözüme kavuşturuldu.

Devasa evrimsel hattın ardındaki 160 yıldır süregelen cevap arayışı, keşfinden yıllar sonra nihayete erdi. Yeni bir çalışma; hayali olan ama bir yandan gerçeklik payı da taşıyan bu şaşırtıcı çizginin, milyonlarca yıl önce kıtasal bir çarpışmanın her iki tarafındaki türleri farklı şekillerde etkileyen şiddetli bir iklim değişikliğini tetiklemesiyle oluştuğunu ortaya koyuyor.

Wallace Çizgisi ya da Wallace Hattı olarak bilinen bu doğal sınır ilk olarak 1863 yılında, Charles Darwin’le aynı zamanlarda doğal seçilim üzerine çalışmalar gerçekleştirmiş olan Alfred Russell Wallace tarafından haritalandırılmıştı.

- Reklam -

Endonezya - Wallace Çizgisi

Wallace, Güneydoğu Asya ile Avustralya arasında Filipinler, Endonezya, Malezya, Papua Yeni Gine ve Singapur gibi ülkeleri de arasında bulunduran 25.000’den fazla adadan oluşan Malay Takımadaları boyunca yaptığı seyahatlerde karşılaştığı türlerin belirli bir noktadan sonra büyük ölçüde farklılık arz ettiğini gördü. Bu nokta daha sonra Wallace Çizgisi’nin sınırı olacaktı. (Çizginin bir kısmı o zamandan beri bölgedeki yeni bulguları yansıtacak şekilde tekrar çizildi)

Endonezya’dan Geçen Wallace Çizgisi’nin Sırrı Çözüldü

Hattın Asya tarafında bulunan canlılar yalnız Asya kökenli canlılar iken Avustralya tarafındaki canlılar Asya-Avustralya karması bir kökene sahipti. Yüzyılı aşkın bir süredir, türlerin Wallace Çizgisi çevresindeki asimetrik dağılımı çevre bilimcileri şaşırtmaktaydı. Asya kökenli türlerin Avustralya yönünde hareket etmesine imkân tanıyan ancak Avustralya kökenli türlerin tam aksi yönde hareket etmesini engelleyen bir şey olmuş olmalıydı ancak bunun ne olduğu bilinmiyordu.

Son yıllarda ise yeni bir tez ortaya atıldı: Araştırmacılar, türlerin Wallace Çizgisi boyunca asimetrik bir biçimde dağılmış olmasının yaklaşık 35 milyon yıl önce Avustralya’nın Antarktika’dan ayrılıp Asya’ya çarparak Malay Takımadalarını doğurduğu tektonik aktiviteden kaynaklandığını düşünüyor.

6 Temmuz’da Science’ta yayımlanan yeni bir çalışma kapsamında araştırmacılar, kıtaların çarpışmasından canlıların nasıl etkilendiğini simüle edecek bir model geliştirdi. Bilgisayar destekli model, Wallace Çizgisi’nin iki yanında bulunan 20.000’in üzerinde türün dağılma yeteneğini, ekolojik önceliklerini ve evrimsel yakınlığını hesaba kattı. Sonuçlar, o dönemlerde Asya kökenli türlerin Malay Takımadaları’nda yaşamaya çok daha uygun olduğunu gösterdi.

- Reklam -

Wallace Çizgisi

Model ayrıca iklim değişikliğinin tüm türleri eşit şekilde etkilemediğini ortaya koydu. Güneydoğu Asya’da ve (o zamanlar) yeni oluşmuş olan Malay Takımadaları’nda iklim, soğuk ve kuru hâle gelen Avustralya’nın iklimine kıyasla çok daha sıcak ve nemli kaldı. Çalışmanın başyazarı olan Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Alex Skeels, Asya’daki canlıların Malay Takımadaları’ndaki şartlara kolayca adapte olup onları Avustralya’ya doğru ilerlemek için bir basamak olarak kullandığını ancak Avustralya’daki canlılar açısından sürecin bu şekilde ilerlemediğini belirtiyor:

“Daha serin ve giderek daha kuru bir hâle bürünen bir iklimde evrimleşmişlerdi. Bu nedenle Asya’dan göç eden canlılara kıyasla tropik adalarda kendilerine yer edinmekte daha başarısızdı.”

Araştırmacılar, geliştirdikleri modelin mevcut iklim değişikliklerinin canlı türlerini nasıl etkileyeceğini tahmin etmekte de kullanılacağını umut ediyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Metai Yapay Zekâ Destekli Sohbet Botları Hazırlıyor

Meta’nın Gizli Yapay Zekâ Planı, Abraham Lincoln’ı ‘Sohbet Botu’ Olarak Yeniden Canlandırmayı Hedefliyor

Ragnarok 3. Sezon Fragmanı Yayınlandı

“Ragnarok”un 3. Sezonundan Resmi Fragman: Netflix’in İskandinav Mitolojisi Dizisi Final Yapıyor