in ,

Bilim İnsanları Gen Değiştirme Teknolojisi ile Tavukların Ayaklarındaki Pulları Tüylere Dönüştürdü

Bilim insanları, gen değiştirme teknolojisi ile tavukların ayaklarındaki pulları kalıcı olarak tüye dönüştürmenin bir yolunu keşfettiler.

Gen Değiştirme ile Tavuk Ayağındaki Pullar Tüylere Dönüştü
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, belirli bir geni değiştirerek tavukların ayaklarındaki pulları kalıcı olarak tüye dönüştürmenin bir yolunu keşfettiler. Gen değiştirme teknolojisi ile elde edilen sonuçlar, kuşların dinozorlardan gelen evrimsel kökenleri hakkında yeni bilgiler sağlıyor.

Cenevre Üniversitesi Genetik ve Evrim Bölümü’ndeki araştırmacılar, Sonic Hedgehog (Shh) adlı bir geni hedef alarak tavuk ayaklarındaki pul yapılarını tüy şekline dönüştürmeyi başardı. Shh geni, embriyonik gelişim sırasında belirli özelliklerin düzenlenmesinde rol oynayan bir sinyal yolunu kontrol eder. Aynı zamanda beyin, omurilik, uzuvlar, pul ve tüy gibi deri uzantılarının oluşumunu da içerir.

Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları, “yumurta mumlama” olarak adlandırılan bir yöntem kullanarak embriyoların gelişim aşamasında Shh yolunu aktive eden bir molekülü enjekte ettiler. Bu yöntem, yumurtanın içindeki kan damarlarını aydınlatmak için kullanılan bir ışık kaynağı sayesinde enjeksiyonun doğru yerde gerçekleştirilmesini sağladı. Bu çalışmada, ticari amaçla yetiştirilen etlik piliçler (Gallus gallus domesticus) kullanıldı.

- Reklam -

Enjeksiyonun 11. gününde, yani normalde pulların ortaya çıktığı zaman diliminde gerçekleştirildi. Araştırmacı Rory Cooper, “Enjeksiyon bir gün bile gecikirse, embriyo zaten pullar geliştirmeye başlamış olur,” dedi.

Gen Değiştirme ile Tavuk Ayağındaki Pullar Tüylere Dönüştü

Bilim İnsanları, Gen Değiştirme Teknolojisi ile Tavuk Ayaklarının Bu Kadar Kolay Şekilde Tüylenmesi Konusunda Şaşkın

Yumurtalardan çıkan civcivlerin ayaklarında tüylü yavru tüylerin oluştuğu gözlendi. Bu tüyler, vücudun geri kalanını kaplayan tüylerle benzer özellikler gösteriyordu. Tavuklar tüyleri geliştirdikten sonra, hedeflenen bölgede tekrar pullara sahip olmuyorlardı.

Bu keşif, kuşların dinozorlarla ortak bir evrimsel geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. Dinozorların da tüylerle kaplı olduğu biliniyor ve bu çalışma, bu tüylerin nasıl evrimleştiği konusunda yeni bir anlayış sağlıyor. Cooper çalışmanın sonuçlarını şu şekilde açıkladı:

“Yumurtadan çıktıklarında etki gerçekten çok açık” dedi. “Ve değişim sürüyor. Tavuklar tüyleri geliştirdikten sonra, hedeflenen bölgede pullara sahip olmaya geri dönmüyorlar.”

Bilim İnsanları Gen Değiştirme Teknolojisi ile Tavukların Ayaklarındaki Pulları Tüylere Dönüştürdü

Araştırmacılar, gen değiştirme ile tavukların ayaklarının şeklini değiştirmenin bu kadar kolay olmasına şaşırdıklarını ve bunun ekibe bu hayvanların nasıl evrimleştiğine dair yeni bir anlayış sunduğunu söyledi.

- Reklam -

Cenevre Üniversitesi’nden Profesör Michel Milinkovitch, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Tüyler evrimin bir parçasıdır. Dinozorlarda tüyler, iç sıcaklığı düzenlemek veya renkli bir görüntü sağlamak için kullanılmış olabilir. Uçuş yeteneği daha sonra ortaya çıkmıştır. Biz bir genin ifadesini değiştirerek, tüy büyümesini tetikleyen bir dizi gelişimsel etki oluşturduk ve bu hayvanların evrimi hakkında yeni bilgiler sunuyoruz.”

Gen değiştirme teknolojisi ile yapılan bu çalışma, genetik düzenlemelerin hayvanlarda morfolojik değişikliklere yol açabileceğini ve evrimsel süreçlerin anlaşılmasında önemli bir adım olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar daha önce de genetiği ile oynadıkları hamsterları daha saldırgan ve agresif hale getirmiş, mutant hamamböcekleri üretmiş ve sivrisinekleri ‘hacklemeyi’ başarmıştı.

Gen Değiştirme ile Tavuk Ayağındaki Pullar Tüylere Dönüştü

Gen değiştirme teknolojisi kullanılarak yapılan bu tarz deneyler konusundaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, benzer içeriklerden haberdar olmak için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nerantzula - Panait Istrati

Panait Istrati’nin Tuna Kıyılarında Geçen Aşk Romanı “Nerantzula” Yeniden Türkçede

Jon Snow Dizisinden Hayal Kırıklığı Yaratan Güncelleme

Kit Harington’lı “Jon Snow” Dizisi Tedirgin Edici Bir Güncelleme Aldı