in ,

İsviçre Alpleri’nde Antik Roma Dönemine Ait Duvar Kalıntıları Bulundu

İsviçre Alpleri’nin eteklerinde Antik Roma dönemine ait duvar kalıntıları gün yüzüne çıkartıldı.

İsviçre Alpleri Antik Roma Duvarları
- Reklam -
- Reklam -

Arkeologlar, İsviçre Alpleri’nin eteklerinde Antik Roma dönemine ait duvar kalıntıları buldu. Zamanında bir Roma yapısını koruyan bu duvarlar, İsviçre’nin merkezindeki Zug kantonunda bulunan Cham şehrindeki bir çakıl ocağı kazısında ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılar duvar yapısının yanı sıra demir tırnaklar, muhtemelen mücevherlerden kopmuş altın parçaları, amfora adıyla bilinen kaseler, öğütme taşları, cam eşyalar, tabaklar ve seramik testiler gibi eşyalar da tespit etmiş durumda.

Anıtları Koruma ve Arkeoloji Dairesi yetkilileri yaptığı bir açıklamada, bulguların bölge için “heyecan verici bir gelişme” olduğunu ve Orta İsviçre’deki Roma faaliyetlerine ışık tutabileceğini belirtti.

- Reklam -

Antik Roma Duvarları

Tarih Öncesi ve Protohistorik Arkeoloji Bölümü başkanı Gishan Schaeren ise yaptığı açıklamada bu durumu şu sözlerle aktardı:

“Benzer boyutlardaki Roma yapıları en son yaklaşık 100 yıl önce Cham-Heiligkreuz’da ortaya çıkarılmıştı.”

İsviçre Alpleri’nde Bulunan Roma Kalıntıları Heyecan Yarattı

Duvarlar en az 500 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bern Üniversitesi’nden Roma eyaletleri arkeolojisi profesörü Christa Ebnöther, bu alanın hangi amaçla kullanıldığının (manzaralı bir villa mı yoksa tapınak binası olarak mı) henüz belirsizliğini koruduğunu söyledi.

İsviçre Alpleri Antik Roma Duvarları Bulundu

- Reklam -

Kazılar sırasında arkeologlar, aralarında terra sigillata (Latince “mühürlü toprak” anlamına gelen) olarak bilinen ithal Roma sofra takımlarıyla işlemeli/süslemeli cam kaplar da bulunan ve bölgede yüksek statülü kimselerin varlığına işaret eden bir grup nesneye rastladı. Ayrıca araştırmacılar genellikle şarap, zeytinyağı ve balık sosu gibi sıvıları barındıran amforaların bölgede yaşam süren Romalıların Akdeniz’dekiler ile ticaret yaptığının kanıtı olduğunu söylüyor.

Pek Çok Farklı Roma Kalıntısı Elde Edildi

Arkeologlar ayrıca M.Ö. 1. yüzyıldan kalma Julius Caesar tarafından basılan, yılan ya da ejderha benzeri bir yaratığı çiğneyen bir filin betimlendiği gümüş bir denarius da dahil olmak üzere çok sayıda bakır ve bronz sikke buldu.

Antik Roma Sikkesi

Her ne kadar tüm bunlar heyecan verici gelişmeler olsa da Roma duvarının bulunması, antik döneme dair bölgedeki ilk keşif değil. Arkeologlar daha önce bir Orta Tunç Çağı yerleşimine ait kalıntılar, Geç Tunç Çağı’ndan kalma mezarlar ve Keltlerin Roma’yı yağmaladıkları döneme ait bir dizi madeni para bulmuştu.

Bu yeni bulgulara dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Soho Üzerinde Ay - Ben Aaronovitch

Ben Aaronovitch’in Londra Nehirleri Serisi “Soho Üzerinde Ay” ile Devam Ediyor

Batman Azteca Filminden Yeni Görsel

İspanyol İstilasına Direnen Aztek Gencinin Batman’e Dönüşme Hikâyesini Anlatan Filmden Yeni Görsel