in , ,

İzlanda Birbiri Ardına Depremlerle Sarsılıyor: Fagradalsfjall Yanardağı Patlamak Üzere

İzlanda’daki Reykjanes Yarımadası’nda yaşanan yoğun depremler ve artan volkanik aktivite, Fagradalsfjall Yanardağı’nın patlama ihtimalini gittikçe yükseltiyor.

İzlanda'da Fagradalsfjall Yanardağı Patlamak Üzere
- Reklam -
- Reklam -

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde bulunan İzlanda, son dönemlerde ardı ardına meydana gelen binlerce depremle sarsılarak endişe verici bir süreçten geçiyor. Reykjanes Yarımadası’nda yaşanan 20 binden fazla deprem, Fagradalsfjall Yanardağı’nın patlama ihtimalini artırıyor. Yetkililer ve yerel halkı ciddi endişe içinde yanardağın patlamasını bekliyor.

İzlanda’da yaşanan depremlerin nedeni, Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik levhalarının zıt yönlere hareket etmesiyle oluşan sismik ve volkanik aktivitelerin artması olarak gösteriliyor. Özellikle Reykjanes Yarımadası’nda devam eden depremler Fagradalsfjall Yanardağı’nın patlama riskini yükselttiği için ülkede acil durum ilan edildi.

4 bin nüfusu bulunan Grindavik kasabası da patlama riskine karşı tahliye edilen bölgelerden biri oldu. Yetkililer sadece gündüz saatlerinde ve beş dakika süreyle evlerine girmelerine izin verilen insanlardan, en temel eşyalarını yanlarında götürmelerini istedi. Bölge sakinleri bu süre zarfında kafalarının karışık olduğunu ve önemli eşyalarını almak için sadece kısa bir sürelerinin olduğunu dile getiriyor.

- Reklam -

İzlanda'da Fagradalsfjall Yanardağı Patlamak Üzere

EuroNews’e konuşan bölge sakinlerinden Solveig Thorbergsdottir şunları söyledi:

“Evlere girdiğimizde kafamız çok karışıyor. Sadece 5 dakikanız var ve ne alacağınız konusunda hiçbir fikriniz yok. Kıyafetlerimi ve torunlarımın fotoğraflarını alabildim.”

İzlanda’da Bulunan Fagradalsfjall Yanardağı Birkaç Gün İçinde Patlayabilir

Patlama bölgesinin sadece 16 km kuzeyinde yer almasına rağmen İzlanda’nın ana uluslararası havalimanı olan Keflavik Uluslararası Havalimanı’nın kapatılmadığı ve uçuşların devam ettiği de gelen bilgiler arasında.

İzlanda'da Fagradalsfjall Yanardağı Patlamak Üzere

Son üç yılda Reykjanes Yarımadası’nda yaşanan dört patlamanın ardından, şu an İzlanda’da 19 aktif yanardağın aynı dönemde faaliyette olduğu bilgisi uzmanlar tarafından paylaşıldı. Ancak uzmanlar dünya genelinde volkanik patlamaların normal olduğunu ve sürekli olarak gerçekleştiğini belirtiyorlar.

- Reklam -

Depremlerin etkisiyle yollarda oluşan çatlaklar ve Grindavik kasabasının bir kısmının yarıklar nedeniyle bir metre battığı bilgisi endişe verici durumu daha da vurguluyor. Kasaba çevresindeki artan kükürt dioksit seviyesi de ciddi bir tehlike olarak gözlemleniyor.

İzlanda Fagradalsfjall Yanardağı Deprem

İzlanda’daki Fagradalsfjall Yanardağı’nın patlama ihtimali ve bu sırada oluşan irili ufaklı depremler bilim insanlarının ve yetkililerin sürekli gözlem altında tuttuğu bir konu olmakla birlikte, halkın güvenliği için süregelen bir izleme ve tedbir alma süreci devam ediyor.

Bölgede yaşanan son durumlar hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: EuroNews

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Parish Dizisi - Giancarlo Esposito - Fragman

“Breaking Bad”in Yıldızı Giancarlo Esposito’nun Başrolünde Yer Aldığı Suç Dizisi “Parish”ten İlk Fragman

Avengers: Kang Dynasty Filmi Yönetmen - Destin Daniel Cretton

Yeni “Avengers” Filmi “Kang Dynasty” Yönetmensiz Kaldı: Marvel’ın Gelecek Fazında Sıkıntılar Bitmiyor