in ,

Belgesel Ekibi Onlarca Yıl Boyunca ‘Kokainle Beslenen’ Köpekbalıklarını Gün Yüzüne Çıkarttı

Discovery Channel’da yayınlanan “Kokain Köpekbalıkları” adlı belgesel, ABD’nin Florida eyaleti açıklarındaki köpekbalıklarının balyalarca kokain yemiş olabileceğini öne sürüyor.

Kokain ile Beslenen Köpekbalıkları Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Discovery Channel’ın yeni belgeseli ABD’nin Florida eyaleti açıklarındaki köpekbalıklarının yıllar boyunca balyalarca kokain tüketmiş olabileceğini ortaya koyuyor.

Florida kıyılarında yıllardır süregelen olay, büyük miktarda kokainin bu sularda bulunması ve denizlere atılmasıyla ilgili. Güney ve Orta Amerika’dan kaçak yollarla getirilen devasa kokain yükleri genellikle kaçakçılara vermek ve yasal mercilere yakalanmamak için denize bırakılıyor. Akıntılar ve gelgitlerin etkisiyle bu paketler sahile sürükleniyor. Haziran ayında ABD Sahil Güvenlik, Karayip Denizi ve Atlantik Okyanusu’nda 6.4 ton değerindeki 186 milyon dolarlık uyuşturucuyu ele geçirdi.

Discovery Channel’ın Shark Week etkinliği kapsamında yayınlanan Cocaine Sharks adlı belgesel, Florida açıklarındaki binlerce köpekbalığının bu atılan uyuşturucularla temas etme ihtimalini ve uyuşturucuların onlar üzerindeki etkilerini araştırıyor. Belgeselde, Tom “The Blowfish” Hird ve Florida Üniversitesi çevre bilimci Tracy Fanara, bu suların köpekbalıklarına olan etkisini incelemek için bir dizi deney gerçekleştiriyor.

- Reklam -

Kokain ile Beslenen Köpekbalıkları Bulundu

Florida Kıyılarında Yıllardır Süregelen Olay: Büyük Miktarda Kokain Denize Bırakılıyor

Florida Keys bölgesine odaklanan ekip, balıkçıların anlattığı hikâyelere dayanarak, köpekbalıklarının bu sulardaki uyuşturucuları yuttuğunu düşünüyor. Gösteride, köpekbalıklarının alışılmadık davranışlar sergilediği görülüyor. Örneğin, normalde insanlardan kaçınan büyük çekiçbalığı, ekibin üzerine doğru gelip garip bir şekilde yüzüyor. Hird, 18 metre derinlikte bir gemi enkazında, gözden kaybolmayan bir kumbar köpekbalığıyla karşılaşıyor.

Daha fazla bilgi edinmek adına ekip köpekbalıklarının sahte “kokain” balyalarına nasıl tepki gösterdiğini merak etti ve bunu incelemek için üç deney tasarladı. Gerçek balyalara benzeyen paketler yapıldı ve denize bırakıldı. Akıllara Cocaine Bear filmini getiren köpekbalıklarının balyalara doğru yönlendikleri ve ısırmaya çalıştıkları görüldü. Hatta bir köpekbalığı bir balyayı kapıp uzaklaşarak onunla yüzmeye başladı.

Sonrasında, köpekbalıklarının dopamin reaksiyonunu tetikleyecek yüksek konsantrasyonlu balık tozu bir yem topu yapıldı ve bu yeme “vahşi” bir şekilde saldırdıkları gözlemlendi. Hird şunları söyledi:

“Köpekbalıklarına kokain verilseydi muhtemelen bunun nasıl görünebileceğine dair potansiyel bir senaryoya sahibiz. Onlara, bence bir sonraki en iyi şeyi verdik ve beyinlerini ateşledik. Çok şaşırtıcıydı.”

Kokain ile Beslenen Köpekbalıkları Bulundu

- Reklam -

Köpekbalıklarının Muhtemel Kokain Tüketimi ile İlgili Daha Fazla Araştırma Gerekiyor

Son olarak ekip sahte balyaları bir uçaktan atıyor ve kaplan köpekbalığı (galeocerdo cuvier) dahil olmak üzere çeşitli türlerin bu balyalara doğru hareket ettikleri görülüyor.

Hird, gözlemlenen davranışların Florida’daki köpekbalıklarının gerçekten kokain tüketmelerini göstermediğini belirtti. Gözlem sırasında yaşanan davranışların açıklamasında birden çok faktörün rol oynayabileceğini ve tam sonuçlar için deneylerin tekrar tekrar yapılması gerektiğini vurguladı. Ancak bu tür araştırmaların devam etmesini umduğunu ve bu köpekbalıklarının vücutlarında kokain izine dair kan ve doku örneklerinin incelenmesi gibi daha fazla test yapmak istediğini de söyledi.

Belgeselde ayrıca, köpekbalıklarının yanı sıra okyanusa kentlerden yavaş yavaş sızan kimyasallar, ilaçlar ve yasadışı maddelerin de bir problem oluşturabileceği de vurgulanıyor.

Belgesel Ekibi Onlarca Yıl Boyunca ’Kokainle Beslenen’ Köpekbalıklarını Gün Yüzüne Çıkarttı

Cocaine Sharks, 26 Temmuz Çarşamba günü Discovery Channel’da yayınlanacak.

Konuyla ilgili sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Abi bişeyi de yemeyin ya gözünüzü seveyim nasıl hayvansınız siz

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    :open_mouth: Çok ilginç bir konu, o yöre dışında yaşayanlar haricinde böyle bir olayın yaşanabileceği hiç kimsenin aklına gelmezdi. O belgesel ekibine helal olsun, böyle orijinal konulu çalışmalar ‘aynı şeyleri başka başka kanallarda ve program yapımcılarından defalarca izlemekten gına gelmiş’ biz izleyiciler için çok güzel oluyor :upside_down_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Christopher Nolan - James Bond Filmi

Christopher Nolan Gözünü James Bond’a Dikti: “İnanılmaz Bir Ayrıcalık Olurdu”

Yılmaz Gruda Yaşamını Yitirdi: Usta İsme Veda

Oyuncu, Şair, Yazar ve Yönetmen Yılmaz Gruda Hayatını Kaybetti