in ,

15.000 Yıl Önce Kuzey Avrupa’da Cenaze Geleneği Olarak Yamyamlık Ritüeli Yapıldığı Ortaya Çıktı

Kuzey Avrupa’da eski çağlarda cenaze geleneğinin bir parçası olarak yamyamlık davranışlarının sergilendiği keşfedildi.

Kuzey Avrupa Cenazeleri Yamyamlık Ritüeli
- Reklam -
- Reklam -

Yaklaşık 15.000 yıl önce yamyamlık, Kuzey Avrupa’da yaşayan insanların cenaze geleneklerinin bir parçasıydı.

Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin elde ettiği son bulgular, bu uygulamanın herhangi bir zorunluluktan kaynaklanmadığına işaret ediyor.

Müze ekibi yamyamlığın 11.000 ila 17.000 yıl önceki Geç Üst Paleolitik Çağ’da yaşam sürmüş Magdalen kültüründeki yaygınlık durumunu inceledi.

- Reklam -

Quaternary Science Reviews dergisinde yayımlanan araştırma çarpıcı sonuçlara ev sahipliği yapıyor.

Kuzey Avrupa Topraklarında Ölülerini Gömmek Yerine Onları Yemek Yaygındı

Müzenin insan davranışı ve gelişimi uzmanı Silvia Bello, keşfe dair açıklamasında şu ifadelere yer veriyor:

“Bu insanlar ölülerini gömmek yerine onları yiyorlardı. Yamyamlığın kısa bir süre boyunca Kuzeybatı Avrupa’da uygulandığına dair kanıtları, bu uygulamanın Magdalen grupları arasındaki bu yaygın cenaze töreni davranışının bir parçası olduğu yönünde değerlendiriyoruz. Bu, yamyamlığın bir cenaze ritüeli olarak uygulandığına yönelik en eski kanıt olması nedeniyle başlı başına ilginç bir keşif.”

Magdalen toplumunun ölü bireylerin bedenlerini çeşitli şekillerde kullandığı düşünülüyor. Bu kullanımlardan biri de etin vücuttan koparılması ve tüketilmesiydi. Bazı durumlarda, yeni objeler üretmek için geriye kalan kemikleri işliyorlardı.

Kuzey Avrupa Cenazeleri Yamyamlık Ritüel

Arkeologlar, İngiltere’nin güneyindeki Cheddar Geçidi’nde bulunan Gough Mağarası’nda 15.000 yıl öncesinden kalma insan kafatasları buldu. Bu kafatasları bilinçli olarak fincan benzeri bir biçime sokulmuştu ve kemiklerde insanlara ait çiğneme izleri vardı.

“Sapkın Bir Grup mu, Geniş Çaplı Bir Kültür mü?”

Bu durum araştırmacıları, “Gough Mağarası’nda yaşayan insanların sapkın bir grup mu yoksa Kuzey Avrupa’da etki alanı bulmuş geniş çaplı bir yamyamlık kültürünün parçası mı olduğu?” sorusunu sormaya yöneltti.

Araştırmacılar, Kuzey Avrupa’da bulunan ve Magdalenlerle aynı dönemde yaşamış insanların kalıntılarını incelediler.

Yapılan kapsamlı incelemeler sayesinde 13 bölgenin yamyamlık belirtileri barındırdığı, bunlardan 10’u cenaze töreniyle ilişkilendirilirken ikisinin ise hem defin hem de yamyamlığa dair birleşik kanıtlara ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Bu ise ölen kişileri yemenin, muhtemelen, Geç Üst Paleolitik Dönem’de yaygın bir uygulama olduğunu gösteriyor.

Kuzey Avrupa Cenazeleri Yamyamlık Ritüeli Uygulaması

- Reklam -

Müze araştırmacılarından William Marsh, konuya dair şu ifadeleri kullandı:

“Yamyamlığın kısa bir süre içinde birçok defa, kısıtlı bir bölgede ve yalnızca Magdalen kültürüne ait olarak nitelenen kişiler tarafından uygulandığını belirlememiz, bu davranışın yalnızca Magdalen kültürü mensupları tarafından gerçekleştirildiğine ve bir cenaze ritüeli olduğunu düşünmemize neden oldu.”

Araştırma ekibi, bazı bölgelerde genetik bilgilere de ulaştı.

Bu gelişme, diğer bir Avrupa insan kültürü olan Epigravettiyen bölgesinde yaşayan başka bir ata grubunun tanımlanmasına yol açtı.

Magdalen kültüründen eski insanlar yamyamlık sergilerken Epigravettiyen kültüründen olanların ise yamyamlık eyleminde bulunulmayan cenaze törenleri gerçekleştirdiği görülüyor.

Yamyamlık Ritüeli Zamanla Azaldı

Yayımlanan çalışmada Magdalenler arasında, Avrupa’nın güneyinde yer alan diğer bir kültür olan Epgravettiyen topluluklarında da görüldüğü üzere, insanların ölülerini gömmesi yönünde bir değişimin yaşandığından bahsediliyor.

Böylelikle zaman içerisinde cenaze yamyamlığında azalma meydana geldi. Bunda Epigravettiyen kültürü mensuplarının önceleri Magdalen kültürü topluluklarının yaşadığı bölgelere göç etmesinin de payı olduğu düşünülüyor.

2022’de yamyamlığın kökenine dair yapılan bir araştırma, bu eylemin Kambriyen dönemin ilk yıllarına dek uzandığını ortaya çıkartmıştı.

Bu keşfe dair siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Interesting Engineering

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    İnsan ölüsünü yer mi arkadaş, bi Fatiha okur Yasin okur.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Beekeeper Fragman - Jason Statham

Jason Statham’lı “John Wick” Olarak Anılan “The Beekeeper” Filminden İlk Fragman

Şahsiyet 2. Sezon - Gain

Haluk Bilginer’li “Şahsiyet” Dizisi 2. Sezonuyla Geri Dönüyor