in ,

Londra’da Antik Roma Dönemine Ait Oldukça İyi Korunmuş Mezar Yatağı Bulundu

Londra’da Roma dönemine ait mezar yatağı bulundu. Uzmanlar, parçanın ‘inanılmaz derecede iyi yapıldığını’ ve ‘şaşırtıcı derecede iyi korunduğunu’ söylüyor.

Londra'da Antik Roma Mezar Yatağı Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Londra’nın merkezinde Antik Roma dönemine ait mezar yatağının çok iyi korunmuş örneği gün yüzüne çıkartıldı. Ölenleri son dinlenme yerlerine taşımak için kullanıldığına inanılan yatak, modern şehir yüzeyinin 6 metre altında bulundu. Holborn Viyadüğü’ndeki devasa bir ofis geliştirme projesi öncesinde çalışan arkeologlar ayrıca yüzyıllara yayılan iyi korunmuş çok sayıda buluntuyu da gün yüzüne çıkardı.

Mezar yatağı, Britanya’da şimdiye kadar ortaya çıkarılan ilk eksiksiz Roma mezar yatağı örneği oldu. Roma mezar heykellerinde ölüler genellikle yataklarda yatarken tasvir ediliyordu. Ancak günümüze kadar dayanan sağlam bir örneğin keşfi son derece nadirdi. Gömülmeden önce titizlikle sökülen yatak, mandallı bağlantılarla bir arada tutulan, karmaşık bir şekilde oyulmuş, yüksek kaliteli bir mobilya parçasından oluşuyor.

Kazı sonrası araştırmaların gömü uygulamalarına dair fikir vermesi beklenirken, ahşap parçalar Londra’nın en eski Romalılarından birine ait olduğu düşünülen iskelet kalıntılarından bile daha iyi durumdaydı.

- Reklam -

Londra’daki Antik Roma Geçmişi Mezar Yatağı ve Diğer Buluntular ile Gün Yüzüne Çıkıyor

Londra'da Antik Roma Mezar Yatağı Bulundu

Londra Arkeoloji Müzesi’nde (MOLA) proje görevlisi olan Heather Knight, yatağın korunma düzeyi karşısındaki şaşkınlığın şu sözlerle dile getirdi:

“Karşılaştığımız koruma düzeyleri ve özellikle de bu kadar çok sayıda ahşap buluntunun ortaya çıkarılması bizi gerçekten şaşırttı.”

Mezar yatağının yanı sıra, aynı derecede iyi korunmuş beş meşe tabut, M.S. 48-80 yıllarına tarihlenen süslü bir kandil, bir cam şişe, jet ve kehribar boncuklar da bulundu. Tüm bunların antik gömü uygulamalarına ilişkin anlayışı daha da zenginleştirmesi bekleniyor.

Roma şehir surlarının hemen batısında ve Watling Caddesi Roma yolunun bitişiğinde yer alan arkeolojik alan, tebeşir zeminler, bir ortaçağ tabakhanesinden ahşap kaplı kuyular ve bir gemiden geri dönüştürüldüğüne inanılan 16. yüzyıldan kalma büyük bir su borusu da dahil olmak üzere bir buluntu hazinesini ortaya çıkardı. St Saviour’s kilisesine bağlı 16. yüzyıldan kalma bir mezarlığın yanı sıra 1666’daki Büyük Londra Yangını sonrası gelişmelerin kanıtları da gün yüzüne çıkarıldı.

- Reklam -

Holborn Viyadüğü Kazısı Roma Defin Gelenekleri Hakkında Benzersiz Bilgiler Ortaya Çıkarıyor

Londra'da Antik Roma Dönemine Ait Oldukça İyi Korunmuş Bir Mezar Yatağı Bulundu

Bölgenin bir sonraki aşaması Royal London Office Asset Management tarafından, küresel hukuk firması Hogan Lovells için yeni ofisler de dahil olmak üzere 265.000 metrekarelik bir ofis gelişimini içeriyor. Hogan Lovells’in Birleşik Krallık Yönetici Ortağı Penny Angel, keşiflerden duyduğu heyecanı dile getirerek şunları söyledi:

“Londra Arkeoloji Müzesi’nin bulgularına dayanarak, Fleet Nehri’ne sınırı olan bu tarihi alanda Antik Roma yaşamı hakkında ne gibi yeni hikâyelerin ortaya çıkacağını görmek için sabırsızlanıyoruz.”

Keşfedilen tüm eserler şu anda konservasyon sürecinden geçmekte olup, sonunda yeni binalarda sergilenmeleri planlanıyor. Söz konusu buluntular Londra’daki Antik Roma yaşamına ve defin uygulamalarına daha derinlemesine bir bakış sunarak kentin canlı geçmişine dair daha fazla bilgi vermiş olacak.

Sizler de Antik Roma dönemine ait bu yeni bulgularla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından daha fazla haber için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Disney, Epic Games Ortaklık

Disney, Epic Games’in 1.5 Milyar Dolarlık Hissesini Satın Aldı: Devasa Bir “Fortnite” Evreni Yolda

Ejderha Mızrağı Dizisi İptal Edildi - Dragonlance

Yıllardır Üzerinde Çalışılan “Ejderha Mızrağı” Dizisi İptal Edildi