in ,

Yaşlı Kadının Mutfağındaki Tabloya Louvre Müzesi Talip Oldu: Tesadüfen Keşfedilen Eser için 24 Milyon Euro Verildi

Louvre Müzesi, Fransız bir kadının mutfağını süsleyen ve tesadüfen tespit edilen Cimabue tablosu için 24,1 milyon euro ödedi.

Louvre Müzesi, Cimabue Tablosunu 24 Milyon Euroya Satın Aldı
- Reklam -
- Reklam -

Louvre Müzesi Cimabue koleksiyonunu genişletiyor. Fransız bir kadının mutfağında öylece asılı duran tablo tesadüf eseri bulunmuştu.

Cenni di Pepo ve Cenni di Pepi olarak da bilinen Floransalı ressam Cimabue’ye ait tablonun Fransız bir kadının mutfağında yıllarca beklediği ortaya çıktı.

Yeni fark edilen bu eser, 2019 yılında Compiègne kasabasındaki bir kadının mutfağında keşfedildi. Floransalı ressam Cimabue’nin yaklaşık 1280 yılına tarihlenen La Dérision du Christ adlı Ortaçağ eseri olan tablonun, Compiègne komününde bir sobanın üzerinde tesadüfen var olduğunun öğrenilmesinden bu yana sahip olduğu prestijin ilk örneği değil.

- Reklam -

Art Newspaper’a göre keşfedildikten kısa bir süre sonra açık artırmada 24,1 milyon euro gibi bir fiyata satıldı. Ancak Fransız hükûmeti eserin ülke için taşınamayacak kadar önemli olduğuna karar verdi ve ihracatını engelledi. Bunun üzerine Kültür Bakanlığı’na nadir eseri satın alması ve yeterli parayı bir araya getirmesi için 30 ay süre verildi.

Louvre Müzesi, Cimabue Tablosunu 24 Milyon Euroya Satın Aldı

Louvre Müzesi’nin Cimabue Koleksiyonu: Tesadüfen Keşfedilen Ortaçağ Şaheseri 2025’te Sergilenecek

Açık artırmadan sadece iki gün sonra, eserin bulunduğu evde yaşayan kadın hayatını kaybetti ve tabloyu üç mirasçısına bıraktı. Şimdi ise eser, dünyanın en ünlü kamuya açık koleksiyonlarından biri olan Louvre Müzesi tarafından satın alındı.

Louvre, bu ay içinde La Dérision du Christ eserini ve 1855 tarihli Marine Terrace adlı Victor Hugo çizimini birlikte tanıttı.

- Reklam -

Louvre Müzesi Direktörü Laurence des Cars yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Cimabue’nin La Dérision du Christ adlı eseri, ikonadan resme büyüleyici geçişi işaret ederek sanat tarihinde çok önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Cimabue’nin Louvre’da bulunan ve restorasyonu devam eden bir başka başyapıtı olan Maestà [yaklaşık 1275-1300] ile birlikte sergilenecek. Bir araya getirilen bu iki tablo 2025 baharında bir sergiye konu olacak. Marine Terrace çizimine gelince, nadir bulunan formatının yanı sıra, sanatçı Hugo’nun en güzel illüstrasyonlarından biri olma özelliğini taşıyor.”

Louvre Müzesi, Cimabue Tablosunu 24 Milyon Euroya Satın Aldı
“La Dérision du Christ” tablosu, 2019 yılında Compiègne kasabasındaki bir kadının mutfağında bulundu.

Cimabue’nin bu tablosuna dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla sanat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: New York Post

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Arcane 2. Sezon Çıkış Tarihi Duyuruldu

Netflix’in “League of Legends” Dizisi “Arcane”de 2. Sezon Tarihi Duyuruldu

Arthas: Lich King'in Yükselişi: Christie Golden Kitabı Çıktı

Christie Golden İmzalı World of Warcraft Kitabı “Arthas: Lich King’in Yükselişi” Türkçede