in ,

Milyarlarca Yıl Önce Mars’ta Akmış ‘Kayıp’ Bir Nehrin İzleri Bulundu

Mars gezegeninde bundan milyarlarca yıl önce akmış bir nehrin izleri tespit edildi. NASA’nın Perseverance aracının kaydettiği görüntüler inceleniyor.

Mars Antik Nehir
- Reklam -
- Reklam -

Mars’ta milyarlarca yıl önce akmış bir nehrin kalıntıları tespit edildi. NASA’nın Kızıl Gezegen’i keşfetmek üzere gönderdiği uzay aracı Perseverance’ın görüntüleri tek tek inceleniyor.

Bilim insanları, NASA’nın Perseverance gezgini tarafından sağlanan veriler aracılığıyla Mars yüzeyinde şiddetli ve hızlı şekilde akmış antik bir nehre dair kanıtlar tespit etti.

Atmosferinin çoğunun yitirilmesinden önce Mars’ta göllerin ve okyanusların bulunduğu; Kızıl Gezegen’in suya sahip bir gezegen olduğu düşüncesi hâkim. Ancak ortaya çıkan bu yeni kanıt, gezegendeki su yollarının önceden düşünülenden çok daha yoğun olabileceğini ortaya koyuyor.

- Reklam -

Yapılan yeni keşif, Kızıl Gezegen’in geçmiş çağları hakkında bilinenlerin yeniden düşünülmesini gerektirebilir. Nehre ait olduğu düşünülen izlerin, Mars’ın eski yaşam belirtilerine dair önemli bir veri olabileceğine inanılıyor.

Mars’taki Nehir, Dünya’dakilere Kıyasla Anormal Derecede Uzun

Keşif Perseverance aracının iki yılı aşkın süredir araştırdığı gezegendeki kurumuş bir göl yatağı olduğundan şüphelenilen Jezero Krateri’nin kenarında gerçekleştirildi.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre keşif aracı, kraterin kenarında araştırmalarını yaparken “250 metre yüksekliğinde ve kıvrımlı katmanlara sahip yelpaze şeklinde bir tortul kaya yığını” keşfetti.

Mars Antik Nehir Bulundu

Bilim insanları, Mars yüzeyinde bazı sığ akarsuların varlığından şüpheleniyordu. Ancak yeni keşif sayesinde Kızıl Gezegen’de azgın nehirlerin de olabileceği ortaya çıktı.

Yüzlerce görüntünün bir araya geliştirilmesiyle oluşturulan kare aracılığıyla nehir kalıntısına dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan doktora sonrası araştırmacı olan Libby Ives şunları kaydetti:

“Bunlar, çok fazla yük taşıyan yüksek enerjili bir nehre işaret ediyor. Su akışı ne kadar güçlü olursa taşınan malzeme parçaları da o kadar kolay hareket ettirilebilir.”

- Reklam -

Bununla birlikte çözülmesi gereken hâlâ birçok gizem bulunuyor. İlk olarak nehrin milyarlarca yıl önce nasıl görünebileceği bir muamma. Bu antik kalıntı, Mississippi gibi yılan gibi kıvrılan bir nehir ya da kum kıyılarıyla ayrılmış birden fazla kanala sahip bir nehir olabilir.

Ives yaptığı açıklamada tortu katmanlarına bakarak nehrin, dünyadakilere kıyasla anormal derecede uzun olabileceğini öne sürüyor.

Perseverance nasa mars ilk

Araştırmalar Devam Edecek

Bilim insanları Perseverance’ın görüntülerini incelemeye devam etmeyi ve aracın radar aletiyle zemini daha detaylı şekilde taramayı planlıyorlar.

Perseverance’ın proje bilimci yardımcısı Katie Stack Morgan yaptığı açıklamada şöyle konuşuyor:

“Burada asıl heyecan verici olan, Jezero’nun tarihinin yeni bir aşamasına girmiş olmamız. Artık nehirleri eskisinden farklı bir ölçekte düşünüyoruz.”

Siz geçmişte Mars’ın nasıl bir gezegen olduğunu hayal ediyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından en yeni haberler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Avrupa Komisyonu - Microsoft Activision-Blizzard Kararı

Avrupa Komisyonu, Microsoft’un Activision-Blizzard’ı Satın Almasını Onayladı

Ateş ve Bedel: Yedi Kartal Efsanesi 3. Kitap - Saygın Ersin

Saygın Ersin’in Fantastik Roman Serisi “Yedi Kartal Efsanesi” 3. Kitabı “Ateş ve Bedel” ile Devam Ediyor